Европо, вратили смо се!

95

Постоје снови који се дуго сањају. Један такав десетогодишњи вечерас се обистионио милионској армији навијача Црвене звезде. Најтрофејнији српски клуб играће Лигу Европе после деценије одсуства.

Заслужили су изабраници Владана Милојевића. Ни реномирани ривал, ни бројне спорне одлуке судије Стилера нису могле да поремете концентрацију ни вољу, ни жељу црвено-белих. Тешко је наћи речи којима се може описати вечерашња представа на Маракани. Једно је сигурно: Победа заслужена и чиста као суза.

Егзалктираних више од 50000 навијача носило је своје љубимце до победе вредне пласмана у групе Лиге Европе. У таквој атмосфери играчи Краснодара потонули су већ у 7. минуту када је Радоњић на одбитак после шута Милића волеј ударцем послао лопту под пречку Синитсина. Црвена звезда се ове сезоне не брани када има вођство. На терену је постојао само један тим свих 90 минута. Ни руски тим ни судија Стилер нису могли да подметну клипове у точкове тима из Љутице Богдана.

Тешко је издвојити најбољег појединца данашње Звездане ноћи. Могао је Милић као и Боаћи да до одмора дуплирају вођство, међутим статива се испречила и оставила Краснодар у игри. Врата Лиге Европе ипак широм је отворио Канга у 46. минуту када је одапео пројектил и затресао мрежу Краснодара по други пут. Још једном се потврдило да се фудбал не игра новцем и именима, већ срцем и вољом. Како описати тактику Владана Милојевића који није кукао за повређеним ведетама већ са расположивим снагама исписао још један докторат и потпуно надмудрио колегу са друге клупе.

Деловало је да ће црвено-бели лако привести меч крају. Али тако није мислио арбитар Стилер који је измислио једанаестерац у 80. минуту за руски тим. Поклон је искористио Гранквист и вратио свом тиму наду да могу три године узастопних учешћа у европским такмичењима да наставе и против најтрофејнијег српског тима. Ни два слободна ударца нацртана на ивици Борјановог казненог простора, ни шест минута надокнаде. Све су издржали Милојевићеви пулени и уписали себе у историју златним словима. Сутра је жреб за групе и једино је сигурно да ко год дође на Маракану да се неће наиграти фудбала.

Остварени успех још више добија на тежини ако се зна да је Црвена звезда европски пут започела још 29. јуна против Флоријане. Колико ће још путовање кроз Стари континент трајати, не зна се. Са оваквом игром, зашто не сањати и пролеће у Европи.

Црвена звезда, Краснаја звезда, Стела Роса, Естрела Роха, Ред Стар опет ће писати на стадионима широм Европе.

Браво за сваког играча појединачно, за сваког члана стручног штаба, за сваког навијача који је оставио глас на стадиону „Рајко Митић“ како би наша Црвена звезда поново била део европског крема.

Радоњић и Канга јесу били стрелци вечерас, али којим речима описати Борјанову сигурност, Стојковићеву и Родићеву борбеност. Вујадиново и Фримпонгово господарење у ваздушном простору, Милићеву и Радоњићеву пробојност, Срнићеву срчаност, Боаћијеву упорност, Рачићев таленат, Доналдово командовање тимом…?
Тешко је наћи праве речи. Свака част свима.

Оно што је сигурно јесте да ће Црвена звезда до краја године одиграти шест европских утакмица. Истина је и то да већ у недељу следи вечити дерби. Сигурно емотивно и психички истрошени изабраници Владана Милојевића учиниће све да још једном обрадују армију верних навијача чија је заслуга у вечерашњем успеху немерљива.

Некад речи тако мало значе, све горе написано стане у : БРАВО, ЗВЕЗДО!

Црвена звезда – Краснодар 2:1 (1:0)

Стадион: „Рајко Митић“. Гледалаца: 50.720. Судија: Тобиас Стилер (Немачка). Стрелци: Радоњић у 7′ Канга у 46′ за Црвену звезду, а Гранквист у 82′ за Краснодар.

Црвена звезда: Борјан, Стојковић, Савић, Фримпонг, Родић, Доналд, Срнић, Канга, Милић, Радоњић, Боаћи.
Резерве: Кахриман, Рачић, Милијаш, Аџић, Бабић, Гобељић, Пешић.

Краснодар: Синицин, Мартинович, Гранквист, Рамирез, Петров, Класон, Газински, Мамаев, Каборе, Вандерсон, Смолов.
Резерве: Сафонов, Иван, Жулиев, Гртсаенко, Шишкин, Переира, Сулејманов.

Претходни текстРезултати млађих категорија
Следећи текстКанга: Веровао сам у екипу