Спарта Праг – Црвена звезда 0:1

144

У петак 4. августа нешто после 13 часова Црвена звезда сазнаће име противника који ће јој стајати на путу ка пласману у групну фазу Лиге Европе.

Ако је после београдских 2:0 постојала дилема, у Прагу су све недоумице дефинитивно отклоњене. Изабраници Владана Милојевића организованом, тактички изузетно паметном игром елиминисали су реномирани Чешки тим из европских надметања за ову сезону. После 180 минута фудбала црвено-бели су показали много више од ривала и заслужено после пет година и дуела са француским Бордоом поново се нашли у предворју УЕФА Лиге Европе. Тај последњи корак могао би да буде доста тежак с обзиром на потенцијалне ривале у елиминационој рунди, међутим приказано у досадашњем делу сезоне, посебно на међународној сцени, армији Звездиних навијача улива велики оптимизам.

Очекивало се да тим који је у реновирање екипе уложио више од десет милиона евра пружи јачи отпор најтрофејнијем српском клубу. Једноставно од 1. минута сусрета на стадиону „Рајко Митић“ црвено-бели су били бољи тим. Агресивнији, тактички боље припремљени, борбенији, уигранији, речју – бољи од Спарте.

Утакмица у Прагу, почела је слично као и она у Београду. У уводним минутима меча Боаћи се нашао у одличној прилици након дуге лопте Родића, али након сјајног пријема уследио је ударац поред гола. Може звучати претенциозно али Црвена звезда је била та која се за све питала и у реваншу. Иницијатива у уводних 15 минута није крунисана голом, али јесте брз контранапад пет минута касније.

Стојковић је „избацио“ Срнића у трк са Штетином, рођени Шапчанин био је бржи, упутио идеалан пас у срце Спартиног петерца где се Боаћи нашао на правом месту у право време и свом тиму донео тада већ, с обзиром на све виђено, за чешки тим, недостижних 0:3.

Након поготка, нови клупски другови Срђана Плавшића, преузели су јалову иницијативу и у том ритму одиграно је преосталих 70-ак минута. Најбољу прилику рачунајући оба меча Чеси су имали 14 минута пре краја друге утакмице када је Бем Хаим погодио стативу Борјановог гола. Прилику да покаже рефлексе Звездин чувар мреже искористио је у још два наврата до краја сусрета.

Узимајући све у обзир, Црвена звезда је била бољи ривал и у реванш утакмици, изузимајући последњих десет минута сусрета када су црвено-бели у главама већ размишљали о наредном ривалу. То наравно није оправдање, јер се грешке у Европи не праштају. Све до финиша тим Владана Милојевића је имао јаснију идеју како да дође до противничког, али и како да сачува свој гол.

Апсолутно заслужено, Црвена звезда је елиминисала Спарту из Прага „дуплом победом“.

Све побројано и наведено буди наду да је учешће у групној фази Лиге Европе после пуне деценије оствариво. Свакако да ће за такав подвиг тиму из Љутице Богдана бити потребна срећа на жребу, али без обзира на име противника, навијачи имају чему да се надају.

Браво Звездо!

Претходни текстЗвезда тренирала у Прагу
Следећи текстБоаћи: Тим је кључ успеха