Фудбал за пријатељство – велики успех и циљеви

50

Успеси тек недавно завршене пете сезоне међународног друштвено одговорног пројекта за децу „Фудбал за пријатељство“ који се, под покровитељством компаније Газпром, одржао у Санкт Петербургу, превазишли су сва очекивања.

Учествовало је преко 1000 дечака и девојчица из 64 земље са пет континената света, а друштво су им правили представници највећих међународних медијских кућа, фудбалске звезде, олимпијски и параолимпијски шампиони, ФИФА легенде и водећи менаџери међународне куће фудбала. Заједничким деловањем прославили су мисију овог сјајног међународног покрета који се базира на девет основних вредности – међу којима су мир, једнакост и здрав живот.

Деца са свих страна света имали су прилику да учествују на тродневном кампу пријатељства који је укључивао и садржаје као што су фудбалски тренинзи са младим тренерима, стручни часови са познатим фудбалерима, школице о девет вредности и настава о Олимпијским играма коју су водили представници и амбасадори руског олимпијског комитета.

Као по традицији, млади учесници пројекта „Фудбал за пријатељство“ ишли су заједно са својим новим пријатељима на фудбалску утакмицу. Ове године њима је пружена прилика да навијају за репрезентације Чилеа и Немачке на финалном мечу ФИФА Купа конфедерације који је одржан на новом Санкт Петербург стадиону.

Основна идеја нашег пројекта је да млади фудбалери из целог света буду његови носиоци, и поносни смо на чињеницу да смо, током његове реализације, добили изузетну подршку бројних спортских и друштвених институција, спортских асова, медија и међународних тела. Уз рекордни број учесника и ове године, срећан сам због тога што смо пружили деци света прилику да покажу своје разумевање и посвећеност идејама једнакости и мира, као прави амбасадори пројекта „Фудбал за пријатељство“ – изјавио је Виктор Зубков, председавајући Управног одбора компаније Газпром.

У име организације ФИФА, желела бих да изразим наше велико задовољство што званично подржавамо ову јединствену иницијативу нашег партнера, компаније Газпром. Форум је савршен пример како фудбал отвара нове перспективе дечацима и девојчицама из различитих средина, а то је мисија коју ФИФА активно подржава — изјавила је Фатма Самора, генерални секретар ФИФА.

У сусрет Светском првенству у фудбалу у Русији 2018. улога пројекта „Фудбал за пријатељство“ је већ изузетно запажена. Сигурни смо да ће, подстакнути сјајним достигнућима овај изузетан покрет пред собом поставити нове, још амбициозније циљеве које ће у његове редове опет уврстити најмлађе амбасадоре који славе мир, толеранцију, разумевање, поштовање.

Претходни текстБранко Јовичић ново појачање!
Следећи текстБјелица посетио Звездин камп