Терзић: Настављамо да смањујемо дуг

57

На данашњој седници Скупштине клуба генерални директор клуба Звездан Терзић говорио је и о укупном дугу клуба.

Терзић је пред Скупштином поднео комплетан извештај, а најзанимљивији и најзначајнији део тиче се смањења дуга.

У протекле три године смо смањили дуг за 13 милиона и пре ових преговора и потписивања споразума са највећим пивериоцима износио је 40 милиона евра — рекао је Терзић и потом наставио:

После вишемесечних преговора прошле недеље је потписан споразум са Марфин банком према коме је уговорено да до 15. јула платимо милион евра, а да нам 5,5 милиона евра буде отписано. Зато је јуче наменски продат Срђан Плавшић у Спарту из Прага за 1,3 милиона евра да бисмо одмах исплатили Марфин банци милион. Тако је дуг сведен на 33,5 милиона евра. После годину дана тешких преговора са још једном банком чије име је договорено да не помињемо, потписали смо споразум да нам отпишу половину укупног дуга од 13,6 милиона евра уз обавезу плаћања 6,8 милиона евра у наредних 18 месеци. На тај начин је дуг сведен на 26,7 милиона евра. А постоји могућност да се ревидирање каматних стопа потраживања банке умање за још 1,2 милиона евра. С тим што треба ових 6,8 милиона евра водити као услован отпис док год не исплатимо преосталих 50 одсто — рекао је Терзић између осталог, а комплетно излагање генералног директора прочитајте у наставку.
„Поштовани чланови скупштине, драги звездаши,

Дозволите ми да вас све скупа поздравим и пожелим много успеха у раду на овој одговорној функцији коју од данас и званично обављате.
Прошло је ево пуне 3 године од када су ми припале и част и обавеза да радим, служим и руководим највећим клубом на овим просторима. До када ћу остати на овој функцији, то зависи само од резултата које будем са својим сарадницима остваривао у клубу који неизмерно волим. Али, док сам овде радићу искључиво у интересу Црвене звезде. Сви ми који радимо у клубу морамо бити свесни да ћемо једног дана отићи из клуба, али увек морамо имати основни циљ – да Црвену звезду оставимо у бољем стању него што смо је затекли. Само тако Црвена звезда може данас изгледати боље него што је изгледала јуче. Ја сам убеђен да је Црвена звезда данас боља и јача него јуче и да ће сутра бити боља и јача него данас и то ћу вам аргументовати чињеницама.
На последњој седници скупштине клуба 2016. године, усвојени су стратешки циљеви клуба, спортски и пословни.

То су:
1. Освајање шампионске титуле
2. Финансијска стабилизација клуба и смањење дуга
3. Развој Омладинске школе

Можемо рећи да смо пословне циљеве клуба испунили, па их у великој мери и премашили. Спортски циљ нисмо испунили јер нисмо освојили шампионску титулу. Велики део одговорности преузимам на себе. Због тога сам и тузан и бесан на самог себе, и губитак титуле на овакав начин никада више нећемо дозволити.
Ја морам ово излагање поделити на 3 дела: јуче, данас и сутра. Морамо рећи где је Звезда била јуцч, где је данас и где ће бити сутра.
У Црвену звезду смо дошли у јуну 2014 године.

Црвена звезда је тада била пред банкротом и то је био званичан став независних финансијских ревизора. Црвена звезда је била дужна 53 милиона евра, одузета јој је УЕФА лиценца због неплаћања својих обавеза у износу од 14 милиона евра, имала је 250 издатих меница, 150 судских спорова, рачун клуба је био 2.200.000 евра у блокади и никакав извор прихода није постојао. Постојао је само спонзорски уговор са Гаспромом који је уредно уплаћивао 333.000 евра сваког месеца на рацун, али је тај новац одлазио у блокаду, значи могли да га користимо. Сваког дана су се појављивале нове извршне пресуде и пуштане су менице тако да се дуг није смањивао.
Црвена звезда је у тој години имала и судских пресуда од стране ФИФА и ФСС у износу од 2.200.000 евра које су претиле да се клуб не може такмичити, претиле су одузимањем бодова и избацивањем у нижи ранг такмичења.

Сви играчи су имали право на раскид уговора пред арбитражном комисијом. Тада се у клубу и око клуба разматрао одлазак у трећу лигу, спровођење УППР (сто је поцетак стечаја), а чак и гашење клуба и оснивање новог који би се фузионисао са неким трећим клубом.

То је била Црвена звезда у јуну 2014.

Ни највећи оптимисти и заљубљеници у црвено-белу боју тада нису могли замислити да ће Црвена звезда три године касније имати овакве пословне књиге.
Данас Црвена звезда има:
– Дуг од 26 милиона евра који не угрожава нормално функционисање клуба јер је измењена структура дуга
– Рачун нам данас није у блокади
– Лиценцу за УЕФА такмичења добијамо већ у првом кругу, свака 3 месеца уредно пролазимо УЕФА мониторинг, за шта смо 24. марта ове године добили писану похвалу од УЕФА ревизора
– Немамо ниједан нови судски спор, а већину старих смо решили
– Немамо спорове пред органима ФИФА и ФСС
– Играчи нас не туже арбитражним судовима.
– Ми смо и 2015. и 2016. годину завршили финансијски позитивно. И ову текућу 2017. годину ћемо по свим садашњим параметрима завршити финансијски позитивно. Самом чињеницом да већ трећу годину послујемо финансијски позитивно говори о домаћинском пословању ове управе, за разлику од претходних 10 година када се сваке године више трошило него зарађивало, што је и довело до оволиког дуга.
Све смо то урадили добром трансфер политиком, великим приходима из иностранства, домаћинским пословањем и добрим преговорима са највећим повериоцима где смо, уз плаћање једног дела својих обавеза, добили отпис већег дела наших дуговања. Сада сам у обавези да вам објасним како смо тачно спустили дуг на око 26 милиона јер је ово смањење на један начин условни дуг.

Дуг Црвене звезде пре ових преговора, потписивања уговора и отписа дела дуговања је износио око 40 милиона евра.
Ми смо прошле недеље потписали споразум са кипарском Марфин банком која нам је отписала део дуга од 5.5 милиона евра под условом да до 15. јула уплатимо на рацун Марфин банке 1.000.000 евра. Јуче смо наменски завршили трансфер Срђана Плавшића у Спарту из Прага за 1.3 милиона евра и сутра уплаћујемо на рацун Марфин банке милион евра. Све је завршено. На тај начин смо смањили дуг за јос 6.5 милиона евра.

Јуче смо са још једном банком чије име нећемо помињати, постигли договор где су нам отписали дуг од 50% што значи 6.8 милиона евра, а наша обавеза је да у наредних 18 месеци исплатимо тој банци других 6.8 милиона евра. Споразумом је предвиђено да отпис од 6.8 милиона евра можемо одмах спровести у нашим пословним књигама с тим да у случају неплаћања наших обавеза у наредних 18 месеци отпис се брише. Зато овај отпис треба и прихватити као условно смањење дуга.
Данас смо уговорили трансфер Михаила Ристића у један клуб чије име нећемо помињати за 2 милиона евра , а да ли ћемо тај износ искористити за плаћање доспелих обавеза или за јачање тима то ћемо проценити у наредним данима. Уверен сам да ћемо до краја августа имати још значајнијих прихода од продаје играча.Неко од вас може рећи, засто отписујете овај део дуга према банци ако је условљен плаћањем другог дела? Прво, зато што је договором предвиђено да потписом споразума имамо право на отпис у нашим пословним књигама, а друго, зато што банка после свих донесених одлука са њихове стране никада више неће потраживати од нас 13 милиона евра него 6.8 милиона евра јер су то банкарски закони код тешко наплативих потраживања. На овај начин је стварно смањен укупан дуг Црвене звезде за 6.500.000 евра, И условно за још 6.800.000 евра.
И тај тренд ћемо наставити и у наредном периоду. У зависности од прихода разговараћемо и са осталим повериоцима који су спремни да отпишу део дуга.
Клуб је жив организам, са својим приходима и расходима. Морам вам рећи и да је дуг увек највећи после расхода на завршетку сезоне крајем јуна и крајем децембра, а најмањи увек почетком септембра и почетком фебруара после прихода од прелазних рокова.

Морам да истакнем да је комплетно пословање Црвене звезде крајње транспарентно, да се одвија искључиво преко рачуна и да ниједним процентом не функционишемо у сивој зони. У структури прихода, преко 95% новца нам долази из иностранства, све легално преко рачуна и на сва наша плаћања плаћамо порез Републици Србији.
У овој години смо легализовали и укњижили многе објекте у корист Црвене звезде и на тај начин створили претпоставку да у складу са законом о планирању и изградњи извршимо конверзију великог дела земљишта из права коришћења у право својине. Као што знате наш комплекс се простире на површини од 16 хектара и на овај начин Црвена звезда ће постати власник огромног капитала, што може бити основ за спортски и пословни развој клуба у европским оквирима.

Сваки клуб постиже одређене резултате, и спортске и пословне, и на основу њих се одређује колико је тај клуб био успешан. Најчешће су ти резултати зависни једни од других, јер је спортски резултат у великој мери генератор пословних резултата. Али исто тако, често сте у ситуацији да бирате само једно од то двоје, често не могу заједно у клубу као што је Црвена звезда и некада морамо бирати између спортских и пословних резултата. Просто речено, били смо принуђени да продајемо најбоље играче да би се такмичили. Што је рекао један наш пријатељ звездаш – не мозжеш да имаш кредит за стан који не враћаш и да у исто време возиш нови мерцедес. Мораш да возиш фићу док не вратиш дуг. То вам је данас Црвена звезда, увек разапета између великих жеља и скромних могућности. Можда су нам и спортски циљеви нереално високи, али смо свесни да циљеве намеће звездашка јавност због велике љубави према Звезди и то се не може мењати.

Често чујем примедбе људи који кажу зашто у Звезди толико потенцирају тај дуг, као да је он толико важан, па и друге фирме су дужне па живе итд. Овде морамо појаснити важну ствар. Имате дуг који оптерећује редовно пословање и такмичење Црвене звезде и део дуга који не оптерећује редовно пословање. У структури од 53 милиона евра који је Црвена звезда имала јуна 2014. имали смо 14 милиона евра дуга који се тичу УЕФА лиценце, имали смо 2.300.000 дуга по извршним пресудама ФИФА и ФСС које су онемогућавале регистрацију играча, играње домаћег првенства, претњу казни одузимања бодова или избацивања у нижи ранг такмичења. Имали смо блокиран рачун и сви приходи су одлазили у деблокаду. Ми смо били принуђени да продајемо најбоље играче да би платили те наслеђене обавезе и уместо у формирање тима, новац је одлазио на неодложне наслеђене обавезе.

Морам вас информисати и како и од чега клуб живи. Главни извори прихода у свим земљама Европе су ТВ права, улазнице и спонзори. Црвена звезда има занемарљиве приходе од ТВ права и мале приходе од улазница јер смо део сиромашног привредног амбијента и ниске платежне моћи наших грађана. Имамо спонзорске уговоре са руском компанијом Гаспром вредан 4.000.000 евра годишње и српском компанијом Телеком 800.000 евра, а сада је потписан нови једногодисњи уговор на 1.200.000 евра. Свесни смо да су ова два спонзорска уговора добијена уз велику помоћ државног врха и председника Александра Вучића. Осталих спонзора нема и не треба гајити илузије да их у оваквој српској привреди може бити. С обзиром на то да су текући годишњи трошкови Црвене звезде око 12 милиона евра, потребно је обезбедити додатних 7 милиона евра. Та средства је могуће обезбедити од трансфера играча и од УЕФА такмичења. На ове расходе морамо додати и минимум 3-4 милиона евра наслеђених дугова које годишње морамо платити да би се клуб стабилизовао.

Тако долазимо у ситуацију да морамо продавати најбоље играче или наше младе играче јер то тржиште само то тражи. Продајом наших најбољих играча ми једемо спопствену спортску супстанцу и сваке године улазимо слабији у наредно првенство. То нам се десило прошлог лета када смо продали четири најбоља играца: Грујића, Катаија, Виеиру и Ибањеза. Приходовали смо тада 10 милиона евра, али смо ушли ослабљени у нову сезону без скоро 60 голова које су њих четворица постигли. Ако се поставе високи спортски циљеви, као што су освајање шампионске титуле и улазак у УЕФА такмичење, онда је то јако тешко остварити ако продајемо најбоље играче. Нажалост, финансијска ситуација у Црвеној звезди је таква да због стабилизације клуба продаја играча мора бити доминантан извор прихода. Обавеза нас који водимо клуб је да брже стварамо квалитетне играче него што их продајемо и да стварамо тим који ће бити квалитетан да освоји шампионску титулу. Могу ја вама аргументовано да говорим да је Црвена звезда за 72 године постојања освојила 29 титула, што значи да 43 сезоне није била шампион, или за последњих 25 година је освојила 9 титула што значи да је у 16 сезона остајала без титуле. И да се то дешавало у периодима када Црвена звезда није имала овакве егзистенцијалне проблеме. Али нећу себи да тражим алиби. Црвена звезда је највећи клуб на овим просторима и без обзира на све проблеме, народ не прихвата те проблеме као разлог за неосвајање титуле.

Иако имам у виду све напред речено, свестан сам да циљ Црвене звезде увек мора бити освајање шампионске титуле. Зато и осећам да иза себе имамо сезону која је јако разочарала све звездаше, не само зато што нисмо били шампиони, него начин на који смо титулу испустили. Без обзира на многе факторе које утичу на остваривање спортских резултата, ја никада себи нећу опростити губитак ове титуле, и прихватам огроман део одговорности због тога. Без обзира на све друге негативне околности које су се десавале нашем клубу овог пролећа, а о којима смо говорили у јавности. Без обзира на многе непријатеље Црвене звезде који су због својих ситних личних интереса радили против нашег клуба, а у интересу Партизана.
Звезда јесте директно опљачкана у овој сезони од стране председника ФСС Славише Кокезе. Али, без обзира на то, морали смо бити јачи и од тог лоповлука. Имали смо у својим рукама шест бодова предности и најквалитетнији тим у Србији. Посебно нисмо смели дозволити пораз на Вождовцу, тај пораз нас је директно оставио без титуле. Има наравно и других фактора који су довели до губљења шампионске титуле, али сматрам да не треба о томе детаљисати овде, та анализа треба да се обави на седници УО клуба и да се такве грешке више никада не понове. Шампионска титула остаје циљ и у наредној сезони.

Иако би било много рационалније и паметније за Црвену звезду да се направи консензус звездашке јавности и направи дугорочан план који би дао релаксиран временски период да се шампионска титула не јури по сваку цену у овој сезони. Да се да приоритет стварању младог тима са форсирањем деце из наше Омладинске школе, јер одавно Црвена звезда није имала тако талентоване момке као данас. Аџић, Рачић, Вучићевић, Јовељић, браца Илић, Николић, Станојев и остали наши млади репрезентативци нам дају разлог за овакав оптимизам. Испрофилисало се европско тржиште, европа хоће само младе играче са наших простора. Ми данас имамо потенцијал у нашим младим играчима који превазилази данашњи дуг Црвене звезде, под условом ако би нашу децу исфорсирали у једној сезони. Али, са већим бројем клинаца у тиму се не осваја титула. И не би је требало јурити по сваку цену. Ако хоћемо да у наредном периоду потпуно стабилизујемо Црвену звезду, да очистимо све дугове, да од клуба направимо одржив систем који може сам себе да финансира, онда би то требало урадити.
Добро познајем овај посао и да је клуб моје приватно власниство где сам одлучујем, овако бих урадио.

Али не живим у илузијама да је звездашка јавност спремна да постигне консензус за овакав план. Поготово што иза себе имамо сезону у којој смо изгубили већ освојену титулу. И што је звездашка јавност страшно разочарана.
Зато морамо правити баланс између ове две стратегије – и освајање шампионске титуле и 2-3 најбоља клинца исфорсирати у свакој сезони. То је циљ у наредној сезони. И тај циљ смо као задатак поставили пред нове кључне људе спортског сектора, новог шефа стручног штаба Владана Милојевића и спортског директора Митра Мркелу. Мора се јурити титулар, а у исто време се морају форсирати Звездина деца. Свесни су да је пред њима тежак задатак, али су се прихватили одговорног посла. Обојица су дошли на мој предлог, верујем у њих и убеђен сам да ће донети један огроман квалитет нашем клубу.

Имамо велике амбиције у овом прелазном року и верујем да ћемо направити квалитетан тим. Међутим, имамо раскорак са календаром јер прелазни рок у Европи почиње тек 01. јула и траје све до 01. септембра и већина играча не жури са својом одлуком о избору новог клуба. Са друге стране, Црвена звезда нема новац да високом платом убеди играче да не чекају бољу понуду, а на нашу невољу квалификације за УЕФА такмичење креће вец 29. јула. Зато молимо звездашку јавност за стрпљење што се тиче долазака и одлазака играча. Покушаћемо да у што краћем року изаберемо што квалитетнија решења и направићемо бољи и моћнији тим него што је био прошле сезоне.

Знате да је одлуком ФСС број странаца смањен на четири, тако да ћемо многе странце овог лета трансферисати у друге клубове. Окосницу тима ће чинити српски играчи и на њих смо фокусирани у овом прелазном року. Потписали смо нови уговор са Боаћијем, довели смо Бразилца Рикардиња и можда ћемо довести још једног квалитетног странца у офанзивном реду. До краја августа ће сигурно бити одлазака осталих странаца, али ће то зависити од понуда које се појаве. Интересовања већ има и наш план је да продајом страних играча у овом прелазном року приходујемо око 2 – 2.5 милиона евра.

Много је било негативних и злонамерних текстова и коментара за наш играчки кадар, домаћи и страни, наводно нагомилавање играча итд. Истине ради, морамо рећи да су странци донели огроман квалитет нашем тиму, у великој мери учествовали у освајању прошлогодишње титуле, да смо сами обезбеђивали новац за њихове плате и да ће наш клуб зарадити на трансферима страних играча гледајући све њих скупа. И што се тиче укупног броја играча морам да кажем да смо у првом тиму имали само 25 лиценцираних играца, 10 наших играча смо имали на позајмицама у другим клубовима и 15 најталентованијих играча са професионалним уговорима у нашој Омладинској сколи. Многи злонамерници су ову бројку од 50 играча са професионалним уговорима извлачили из контекста и то представљали као недомаћинско пословање. А истина је потпуно другачија, Црвена звезда ће у будућности, ако жели да буде још озбиљнији клуб, морати да има своја два клуба, филијале, један у другој, а један у трећој лиги где би се калили наши млади играчи. На тај начин ћемо оправдано још више повећати број играча са професионалним уговорима.

Омладинска школа мора бити камен темељац развоја Црвене звезде и то није фраза већ чињеница на коју нас усмерава европско тржиште. Производња квалитетних играча је једини дугорочан исправан пут. Много је већ урађено, посебно на селекцији и довођењу младих играча. Тек треба да се уради, поготово на плану довођења још квалитетних стручњака у Омладинску школу. Омладинска школа нашег клуба мора да окупи све најквалитетније стручњаке Србије ако желимо да направимо модерну фабрику играча. Посебно место заузима инфраструктура Омладинске школе, где је уговорен почетак радова на изградњи два терена са вештачком травом, изградњи рефлектора и реконструкцији зграде интерната Омладинске школе. Мучимо се да обезбедимо финансијска средства, али се морамо снаћи. Директору Омладинске школе Драгану Младеновићу је дата потпуна аутономија у раду, али такође и велика подршка, јер је то својим радом и енергијом и заслузио.

Направили смо план и преузели одређене кораке за куповину СЦ Ковилово где би коначно решили питање тренинг кампа Црвене звезде. Није једноставно, али имамо велике шансе да план спроведемо у дело. Требаће нам помоћ, и дрзавног врха и компаније Гаспром, али већи део новца би обезбедили ми из сопствених извора.

Многи кажу да у спорту није све у новцу. Ја им кажем да је у фудбалу, који је прерастао обичан спорт и постао озбиљна индустрија, баш све у новцу. Ако имате новац онда можете да купите квалитетне играче и тренере и да са њима у тиму побеђујете. Можете да направите модеран тренинг камп за Омладинску школу и да ангажујете квалитетне стручњаке који ће тамо да направе фабрику фудбалера. Можете да реконструишете стадион и подигнете комфор да би људи долазили у великом броју да гледају младе играче које сте ви направили у вашој академији или квалитетне играче које сте купили. И не морате да продајете најбоље играче да би преживели него би само докупљивали још боље кад се процени да на некој позицији недостаје квалитетније решење. Поставља се питање када ће Црвена звезда бити у оваквој позицији? Како Црвена звезда да обезбеди тај новац? Ко је тај ко треба да Црвеној звезди донесе тај новац? То су озбиљна питања на која морамо дати одговоре.

Говорио сам на почетку овог извештаја како се издржавају клубови у Европи (сваки клуб друге лиге Шпаније добија од ТВ права по девет милиона евра на пример, о првој нећемо говорити), а говорио сам како се издржава Црвена звезда (спонзори Газпром и Телеком и остало трансфери. Када будемо направили тим онда и УЕФА такмицења).

На скупштини клуба у децембру 2014. сам говорио о могућим решењима за дугорочну финансијску стабилизацију клуба и прављењу тима за европска такмичења.
То су:
1. Гаспром,
2. трансфери играча,
3. комерцијализација земљиста око стадиона и
4. стратешки партнер.

Два од тада поменута 4 решења већ користимо и тако пунимо 95% буџета. То су спонзори Гаспром и Телеком и трансфери играча. Друга два решења нисмо користили, али се скупштина као највиши орган клуба можда треба бавити и са та два решења, макар на начин да се формирају две комисије које би имале овлашћење од скупштине да се баве овом темом и до следеће седнице скупштине припреме, разраде и о томе информишу ову скупштину.

Знате да се наш стадион налази на парцелама величине 16 хектара и ако успемо да извршимо конверзију права коришћења у право својине, Црвена звезда це бити у доброј преговарачкој позицији за разговоре и са урбанистима и са потенцијалним инвеститорима. Треба донети одлуку шта Црвена звезда има као дугорочан план у вези овог земљишта као потенцијално решење за озбиљан развој клуба.

Такође смо тада говорили о проналажењу стратешког партнера који би уложио у Црвену звезду свеж капитал. Ово је осетљиво питање јер јесте увод у један вид приватизације, али која би била контролисана по угледу на немачки модел. Неопходно би било изменити један број чланова у закону о спорту, који би дозволио Удружењу грађана ФК Црвена звезда да оснује друштво капитала, на које би пренела целокупну имовину, као и ранг такмичења и све играче. На тај начин би друштво капитала било у могућности да привуче свеж капитал приватних инвеститора. Јасно би се прецизирали права и обавезе инвеститора где би се у случају продаје већинског пакета инвеститору морали заштитити дугорочни спортски интереси Црвене звезде. Наравно, на сваки могући начин ограничити било какву злоупотребу на штету Црвене звезде, јер смо сведоци да су се у земљама у окружењу дешавале и такве ствари.
Сматрам да је неопходно размишљати и о комерцијализацији земљишта и о стратешком партнер, ако желимо европску Црвену звезду која би побегла из учмалости домаћег такмичења.

Поштовани делегати, онај ко ради тај и греши, на вама је да оцените да ли смо радили добро или не, али будите уверени да смо свој посао радили поштено и само у интересу Црвене звезде, у амбијенту који не можете ни претпоставити колико је био тежак због наслеђених проблема. У овом клубу и зидови имају уши, овде све информације цуре и драго ми је да за ове 3 године колико сам у клубу, а где генерално влада једно велико неповерење због свега што се издешавало Црвеној звезди у прошлости, до вас није дошла ниједна негативна информација о било ком мом потезу или намери када је у питању интерес Црвене звезде. На то сам посебно поносан. А ви све знате, као и сто знате да сам у марту ове године ставио свој стан и стан својих родитеља под хипотеку да би Црвена звезда обезбедила УЕФА лиценцу, али нисам дозволио да се то пласира у медије. Сматрао сам да је то обавеза свакога ко воли Црвену звезду и ко верује да је Црвена звезда на путу коначног опоравка.

Поштовани делегати, још једном желим да изразим своје жаљење због губитка шампионске титуле на онакав начин у прошлој сезони и то никада више не смемо дозволити, без обзира и на жртве и на последице.
Што се тиче свих осталих клупских резултата морам да изразим своје задовољство јер је Црвена звезда данас сигурно у неупоредиво бољем стању него што је била 2014. године када смо дошли у клуб и сигуран сам да ћемо у наредном периоду урадити још много ствари да Црвена звезда изгледа као клуб којим ће се звездаши поносити.
Имамо и жељу и знање и енергију за такав пут.“

Претходни текстРичмонд Боаћи потписао!
Следећи текстПокренута иницијатива за враћање титула