Веслачки клуб прославио 95 година постојања

193

Веслачки клуб Црвена звезда обележио је 95. година од оснивања у суботу 3. јуна на Ади циганлији у Београду.

Том приликом нови осмерац црвено-белих добио је име прве покровитељке клуба и велике српске добротворке, „народне краљице“, Марије Карађорђевић.

Крстио га је Њ.К.В. Александар II Карађорђевић, унук краљице Марије.

Члановима и пријатељима клуба обратио се г. Драгомир Ацовић, члан Крунског већа, председник Крунског савета.

Када једна институција доживи да прослави своју 95-годишњицу, можете бити сигурии да имате посла са озбиљним људима, одговорним људима, са људима који издржљивошћу и посвећеношћу чине част и себи и свом људском достојанству, али и нама који смо удостојени да, незаслужено, са њима поделимо понос и радост што смо сведоци овога дана.

Размислите мало о томе колико времена већ постоји овај клуб, и шта се све претурило преко наших глава од 1922. године до данас. Нестали су светови, нестале су државе, прохујали су ратови и прогони, протекле су воде, пострадале су генерације, а веслачки клуб Београд постоји. И ceћa се! Променио је име, али није заборавио, није се предао и није се осрамотио. Ни себе, ни нас, ни овај народ, ни овај град. Колико је таквих? Ја не знам. Мислим да се такви и не пребројавају. Ако имате једног, довољно је да вас својим примером осоколи, оснажи у вери да наде има ако има људи!

Некада је веслање било казна и принуда. Данас веслање припада категорији господских спортова. Данас је то готово усамљеничка забава и искушење оних који траже унутрашњу и спољну равнотежу, спокој и тишину, концентрацију и самоспознају! А то је оно по чему се препознаје господски дух. Веслање у комбинацијама вишечланих посада, ако се то тако зове, тражи координацију, пуну сарадњу и поверење. Управо оне особине и таленте у којима смо тако оскудни. Тим је феномен драгоценији, и тим је допринос чланова, тренера и организатора овога Клуба вреднији хвале.

Има нечега магичног у односу човека и воде. Вода је старија од човека, у томе се слажу и креационисти и еволуционисти. Први стихови првог поглавља прве књиге Мојсијева веле: „У почетку створи Бог небо и земљу. А земља беше без обличја и пуста, и бјеше тама над безданом; и дух Божји дизаше се над водом.“ Вода је око нас и у нама. Вода је предуслов нашег живота, део нашег света, део моћног тока који тече нашим организмом, наш исконски слив којим бродимо ка оном рају из кога су избиле и потекле четири рајске реке, оном рају који нам је и извориште и одредиште. На водама градимо, водама бродимо, воде нас повезују, око њих се настањујемо, са њима се боримо, побеђујемо и страдамо. Воде су лимеси нашега света, границе које морамо непрекидно прелазити како би опстали и напредовали. Чамац је продужење нашега дома, весла су продужеци наших удова, пловидба је продужење наших чула.

Данас нас је овде поздравио Његово Краљевско Височанство Принц Престолонаследник Александар Други, који наставља традицију покровитељства своја баке, блаженопочивше Краљице Марије! Он ћe у завршном делу ове свечаности именовати нови осмерац овога Клуба њеним именом. То је гест љубави и поштовања према особи која ја за собом оставила светлу и драгу успомену у српском народу. Волела је воду, реке, језера и море, волела је чамце, једрилице и бродове сваке врсте и типа. Сама је поседовала три једрењака који су у послератном времену одбачени, заборављени и поништени, као што се покушало учинити и са успоменом на Краљицу Марију. Оно прво је постигнуто, ово друго није!

То је добро за нас, за наше етичко и ментално здравље, за нас који се као трска на ветру повијамо пред налетима непогода, али опстајемо и, повремено, долазимо к себи!

Даме и господо, дужни смо да се захвалимо Веслачком клубу, његовој управи и члановима, на радости коју нам пружају тиме што јесу оно што су, и што нас обавезују да о њиховом труду мислимо и да се, притом, помало и стидимо јер не чинимо онолико колико можемо тамо где деламо, а они управо то чине овде где јесу!

Благо њима, а благо и нама – са њима! – рекао је у свом обраћању г. Драгомир Ацовић.

Веслачки клуб Црвена звезда основан је 1922. као веслачки клуб Београд, а 1945. променио је име и постао један од оснивача Спортског друштва Црвена звезда. Док се бродом приближавала Београду, где је чекало венчање за Краља Александра, принцезу Марију дочекали су на води веслачи тадашњег ВК Београд. Краљица Марија постала је покровитељка Клуба, а ту традицију је и након много година наставио њен унук Његово Краљевско Височанство Престолонаследник Александар.

Претходни текстЗвезда победила Динамик, следи Мега Лекс
Следећи текстПочиње претпродаја сезонских улазница!