Звезда у осмини финала Купа ЦЕВ

81

Црвена звезда пласирала се у осмину финала Купа ЦЕВ пошто је победила Топволеј Калант 3:1 (18:25, 25:21, 25:22, 25:18, златни сет 22:20). Јунак утакмице био је Душан Стојсављевић, који је ас сервисом завршио меч.

Уједначену игру у првом сету прекинуо је Елвис Крастинс, који је сервисима помогао Белгијанцима да се од 12:12 одвоје на 16:12. Успела је Звезда на искористи предах на техничком тајм-ауту и прилижи се на 16:15, али је Антверпен био успешнији у нападу и сигурнији на пријему, па поново стекао значајну предност (21:16). Покушавао је Кобиљски са изменама, али то није могло да заустави госте у освајању првог сета.

После рутински стеченог вођства (8:3) и одласка на први технички тајм-аут другог сета, чинило се да су се Белгијанци опустили. Заиграли су црвено-бели снажну одбрану, нису дозволили Синконену да постигне поен и изједначили на 11:11, после чега се променио однос снага на терену. Прорадио је блок домаћих, поремећен је Кокс, до тада најбољи појединац Антверпена, низале су се и грешке гостију, а Шкрбић је сјајно одмењивао Гмитровића. Црвена звезда је лако изједначила на 1:1 и у истом ритму наставила трећи период. Благојевић и Стојсављевић су били стабилни у нападу, сјајно предводили екипу, а неколико покушаја гостију да их пореметни није успело. Одржали су добар напад и пријем и убрзо повели 2:1 у сетовима.

Иако је у четвртом сету било изједначено до 18:18 чинило се да Антверпен има благу предност. Ипак, Црвена звезда је направила добар потез и одбранила се од Пиерсовог напада. Белгијанцима се чинило да ће лопта отићи у аут, па нису ни покушали да направе контру, после чега је на семафору засијало 19:18 за црвено-беле. Домаћи су потом везали неколико блокова, направили одличне нападе и обезбедили „златни сет”.

„Златни сет” текао је као надмудривање Кокса и Благојевића. Кад год је Црвена звезда дошла до меч лопте, Белгијанци су успевали да поентирају и продуже утакмицу, а у томе је посебно предњачио капитен Кокс. Ипак, то није било довољно да обесхрабри Благојевића који је сваки пут узвратио уз велику подршку тима, а утакмицу је ас сервисом завршио Душан Стојсављевић.

Мечеви осмине финала су на програму 1. и 15. фебруара, а Црвена звезда ће играти против Волејс Рајмајна из Немачке.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ТОПВОЛЕЈ КАЛАНТ 3:1 (18:25, 25:21, 25:22, 25:18), златни сет 22:20
Београд – Дворана: УСЦ Вождовац. Гледалаца: 150. Судије: Даниел Апановиц (Ирска) и Вања Парванова (Бугарска). Трајање меча: 133 минута.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Шкрбић 5, Самарџић, Петровић, Гмитровић 2, Машуловић 6, Милутиновић 9, Нејић, Стојсављевић 18, Мунћан, Благојевић 23, Вељовић, Јевтић (либеро). Тренер: Драган Кобиљски.
ТОПВОЛЕЈ: Хјусегомс 6, Де Врис, Аремарк, Крастинс 7, Тобал 3, Кокс 27, Питерс 7, Ван Хејсте, Синконен 9, Дагалс-Пауел 8, Дерој (либеро). Тренер: Ален Дарден.

Претходни текстПораз Звезде у Бугарској на старту WABA Суперлиге
Следећи текстРадно време Звездиног музеја