Станковић: Имамо играче за будућност

107

Тренер Јован Станковић омладинску екипу Црвене звезде преузео је јуну 2016. године. Играчи рођени 1998. и 1999. године могу се похвалити одличним учинком у досадашњем делу шампиона, као и чињеницом да доста њих претендује на прелазак у први тим.

На своје играче већ сада гледам као на пофесионалце, зато им промена тренера на почетку сезоне није тешко пала. Кроз целу Омладинску школу учимо децу да се прилагоде новој средини, новом тренеру, то је нешто што ће их у сениорском фудбалу врло често чекати. Као што и ја као тренер морам брзо да се прилагодим новонасталој ситуацији, исто очекујем и од њих – отпочео је разговор Станковић.

Фудбалери из омладинске екипе истичу турнир у Базелу који су освојили у јулу 2016. године као прекретницу јесењег дела сезоне.

Турнир у Базелу играли смо само месец дана након што сам преузео екипу, још увек се нисмо довољно познавали и самим тим је тај успех још већи. Ту су ми играчи показали какав капацитет имају и када сам их видео на терену схватио сам да је то само почетак успешне сезоне. Црвена звезда већ традиционално учествује на овом врло престижном турниру где су нам противници екипи као што су Јувентус, Спортинг, Фулам, неки од најбољих европских тимова. На нама је било да учествујемо и да се покажемо у најбољем светлу, знали смо колико је јака конкуренција, али ипак смо успели у својој намери да трофеј донесемо у Беогад. Моји играчи су то заслужили, све утакмице на турниру добили су врло убедљивим резултатима. То је екипи значило на психолошком плану много, схватили су да нема екипе коју не могу да победе и после тога нам је и у домаћем првенству много боље кренуло.

Омладинска екипа Звезде једна је од најозбиљнијих кандидата за освајање титуле на крају сезоне.

Задовољан сам оним што смо показали у протеклој полусезони, с обзиром на околности. Имамо доста репрезентативаца, као и играче који играју за први тим тако да сам на малом броју утакмица имао комплетну екипу. Било је доста варијација у саставу и то је отежавајућа оконост. И поред тога, одлично смо се показали, добили смо најтеже и најважније утакмице. Победили смо у дербију 3:1, ту најважнију утакмицу у сезони, такође смо победили и ОФК Београд и Чукарички. Ако узмемо у обзир да смо на почетку сарадње презадовољан сам тренутном ситуацијом.

Двојац из омладинаца Урош Рачић и Лука Аџић пред крај полусезоне имали су запажену улогу у сениорском тиму.

За мене су сви играчи исти, сви тренирају и исто се залажу на свакој утакмици и то се види кроз одличну атмосферу која влада у екипи. Аџић и Рачић су на великој сцени показали да су изузетно талентовани и да су будућност нашег фудбала. Посебно ми је драго што је, после тешке повреде, кроз добре игре у омладинцима Аџић заслужио место у првом тиму Звезде. Сећам се његове прве утакмице после повреде, у Новом Саду против Војводине. И тада се видео његов квалитет и драго ми је што је из свега што га је снашло изашао јачи и поготком у Горњем Милановцу оправдао поверење стручног штаба. Рачић је феноменално одиграо против Напретка као и против Младости, то су јаке екипе и он је успео да се докаже. Поред њих има доста играча на које ће у наредном периоду тренер Миодраг Божовић моћи да рачуна. Сваког дана радим са овим момцима и сигуран сам да Звезда не треба да брине за будућност зато што има јако талентоване играче са којима се квалитетно ради.

Код тренера Станковића сви играчи добијају подједнаку шансу.

Дошло је до споја две генерације играча рођених 1998. и 1999. године тако да је конкуренција изузетно оштра и као тренер сам некад на мукама када састављам стартних 11. Ипак, када неки фудбалери добију позив за репрезентацију знам да има ко да их замени на терену са подједнаким успехом. Такође и када дође до проблема са жутим картонима или повредама не морам да бринем. Један тим не чини 11 играча, веч 24, сви су подједнако укључени.

Већ сада о Звездиним омладинцима се доста пише у медијима.

Задатак свих нас у Омладинској школи је да младе играче држимо чврсто на земљи, да не „полете” после неких натписа у медијима. Лично имам велико искуство иза себе, дуго сам играо у иностранству и могу кроз свој пример да им укажем на неке ствари, као и да разумем кроз шта они сад пролазе. И поред ауторитета који сам изградио на терену, играчима сам као други отац, увек могу да разговарају са мном. Стално их подсећам да после једне добре утакмице, после добро одигране сезоне не треба „полетети” јер каријера траје 15 година. За све то време треба играти квалитетно. Неки играчи су тога свесни на самом почетку, са некима треба више разговарати, то све зависи од личности. Свакако је то врло важна лекција коју треба да науче како би се што лакше уклопили у сениорски фудбал. Сматрам да су моји играчи квалитетни и паметни, свесни су каква је шанса пред њима и сигуран сам да ћемо у наредних годину дана првом тиму прикључити још неколико играча.

Доласком Драгана Младеновића на чело Омадинске школе доста тога се променило.

Дошло је до значајних промена, како у систему рада, тако и по питању инфраструктуре. Он је заиста посвећен свом послу, готово по читав дан је на стадиону и тај предан рад даје резултате. Заиста је много одговорности на њему, имамо огроман број деце који тренира у нашој Омладинској школи, треба их све усмерити и извести на прави пут. Ипак се одлично сналази у свему томе и тиме и нама олакшава посао.

Омладинска екипа има јасан циљ за крај сезоне испед себе.

У омладинској категорији тренери обично кажу да је најважније да се праве играчи, а да су титуле у другом плану. Лично се са тим не слажем, у победама и великим утакмицама се стварају најбољи игачи. Ми смо Црвена звезда и увек нам је циљ да освојимо трофеј, увек се боримо за најбољу позицију у првенству. Ова сезона је за нас кренула турбулентно, а завршили смо јесењи део феноменално. Заостајемо само три бода за првопласираним Бродарцем. Циљ нам је да до краја преузмемо прво место и да, као награду за сав труд, заиграмо Лигу шампиона. Знам да смо најквалитетнија екипа у лиги, а то ћемо и показати на терену – поручио је Стаковић.

Претходни текстТри злата и рекодри за Звездине стрелце у Словенији
Следећи текстМилан Ристић нови државни рекордер на 60м!