Дан када је пао Тотенхем

100

На данашњи дан 1972. године Црвена звезда је савладала енглески Тотенхем.

Осмина финала Купа УЕФА у сезони 1972/73 донео је окршај београдске Црвене звезде и енглеског представника Тотенхема. То је уједно био и први међусобни сусрет ова два ривала у званичним европским такмичењима.

Црвена звезда је у првом колу овог такмичења елиминисала Лозано, а у шеснаестини финала шпанску Валенсију, и то након победа и у Београду, и у Валенсији. Тотенхем и Црвена звезда свој први сусрет одиграли су у Лондону, 29. новембра 1971. године, и у тој утакмици енглески представник славио је победу од 2:0.

Упркос томе што црвено-бели нису успели да постигну драгоцени гол у гостима, на Маракани се 13. децембра 1972. окупило више од 70.000 гледалаца. Црвена звезда је наступила у саставу: Огњен Петровић, Петар Кривокућа, Владислав Богићевић, Мирослав Павловић, Кирил Дојчиновски, Миодраг Новковић (од 50. Душан Николић), Владимир Петровић (од 77. Зоран Филиповић), Станислав Караси, Војин Лазаревић, Јован Аћимовић, Драган Џајић. Екипу је са клупе предводио Миљан Миљанић.

У првом делу игре није било голова, али у 49. минуту након препознатљивог центаршута Драгана Џајића, Војин Лазаревић је главом затресао мрежу Тотехнема и дао наду да Црвена звезда може до пласмана у четвртфинале. Ипак, Енглези су успели да одбране своју мрежу, и Црвена звезда је, упркос победи, била елиминисана из такмичења.

Претходни текстНови сусрет са студентима
Следећи текстЕвропско екипно првенство -Лига шампиона у Београду