ИН МЕМОРИАМ: Зоран Видаковић (1947-2016)

523

Са животне сцене отишао је Зоран Видаковић, дугогодишњи спортски радник Црвене звезде.

Зоран Видаковић је рођен 5. маја 1947. године у Београду. У Црвену звезду је дошао 1962. године, када је почео да се бави веслањем, и радио је у вољеном клубу све до последњег дана свог живота.

Веслањем се бавио од 1962. до 1976. године и био појединачни првак Србије у разним дисциплинама, првак Југославије у двојцу без кормилара и потенцијални кандидат за Олимпијске игре у Минхену 1972. године. Побеђивао је на интернационалним регатама, такмичио се у Универзитетским осмерцима…

Као тренер, радио је са свим категоријама у ВК Црвена звезда од 1973. до 1988. године. При том је освојено више титула првака у категорији јуниора, потом у категорији лаких веслача, освојено је прегршт првих места на Интернационалним регатама, а био је тренер посаде осмераца Београдског осмерца. Заједно са легендарним Крунославом Јанковићем заслужан је за историјски успех, освајања државног првенства за сениоре и јуниоре у Сплиту 1980. године.

Био је секретар и тренер репрезентативних посада, учествовао је у формирању неколико понајбољих веслача у неким другим клубовима са подручја Београда. За три деценије непрекидним радом веслачкој техници обучио је око 2.500 полазника, помагао многим спортистима да се оките титулама првака Југославије, Балкана, Медитерана, на Универзијади, светским првенствима и Олимпијадама. Ангажовао се око организације Првог интернационалног пливачког маратона који је одржан у Београду око Ратног острва 1996. године и у организовању Светског Купа у скоковима са великих висина који је одржан на Ади Циганлији 2007. године.

Био је потпредседник Пливачког савеза Београда 2000-2008. године, а од 1988. године радио је и борио се у Пливачком клубу Црвена звезда. Био је иницијатор обнављања Звездиног пливачког митинга који је организован на 70-годишњицу од оснивања Црвене звезде 2015. године и који се поново сваке године одржава у Београду.

Зорану Видаковићу, веслачком и пливачком раднику, за богату каријеру Спортско друштво Црвена звезда је уручило награду за Животно дело 2013. године.

Иза себе оставио је супругу Јелену и ћерке Ану и Мају.

Зоран Видаковић биће сахрањен на гробљу Орловача у Београду у петак 9. децемра 2016. године у 14 часова. Комеморација ће бити одржана у Звездином прес центру, у Управној згради СД Црвена звезда, у петак 9. децембра у 10 часова.

Нек’ ти је вечна слава, Зоране!

Претходни текстА у Лондону… мук
Следећи текстЗвезда спрема црвено-бело вече