На данашњи дан – елиминисан Ренџерс

98

Седми дан новембра остао је упамћен по пласману Црвене звезде у четвртфинале Купа европских шампиона, оне славне сезоне када је и освојила најјаче клупско такмичење.

Након тешке утакмице у Београду, а потом убедљиве победе у реваншу против Грасхоперса, Црвена звезда је у наредној фази такмичења за противника добила Глазгов Ренџерс. Шампион тадашње Југославије није дозволио неизвесност, и већ у првој утакмици у Београду одиграној 24. октобра 1990. године, славио је убедљиву победу од 3:0 против шкотског представника. И поред убедљиве победе, није било места за опуштање – Црвена звезда се већ једном опекла у европским такмичењима и прокоцкала три гола предности. Болна, али поучна лекција.

У реванш утакмици одиграној 7. новембра 1990. у Глазгову, Црвена звезда није допустила изненађење. Све дилеме око победника овог двомеча отклонио је Дарко Панчев. У 51. минуту, Драгиша Бинић је прошао по десној страни и додао на другу стативу, а лопте је успео да се докопа Роберт Просинечки. Уследио је центаршут „спољном“ у срце казненог простора, а Дарко Панчев је главом сам себи наместио лопту и из волеја погодио мрежу Ренџерса. Домаћин је до краја утакмице успео да изједначи преко МекКоиста, и дуел је завршен без победника резултатом 1:1, и црвено-бели су се пласирали у четвртфинале.

Мечеве са Ренџерсом обележио је Владимир Југовић, који је претрчао километре и километре, свуда стизао и остао неуморан.

Против Шкота је било и пета, жонглирања главом и још неких финеса. Лепе су то успомене. Километри које сам претрчао били су у сврси игре колектива. Нисам мислио да играм на потез и да се на тај начин истичем, већ сам игру подређивао екипи. Наравно, било је и тренутака када се одрадио потез за публику, али веома ретко и у тренуцима убедљивог вођства – са осмехом се присећа „Звездино дете са друге планете“.

Кључ дотадашњег а и каснијег успеха Звезде Југовић види у доброј припремљености екипе.

Љупко нас је добро физички спремио. Зато смо у Цириху и касније играли лако. Умео је да нас анимира и да одлично постави тактику за сваког противника. Он је нас увео у савремени европски фудбал. Код њега нисмо умирали због лепоте фудбалске игре, већ излазили на терен и побеђивали – сетио се Југовић.

За Црвену звезду су у реванш утакмици са Ренџерсом наступили:

Стеван Стојановић (од 46. минута Жељко Калуђеровић), Душко Радиновић, Слободан Маровић, Рефик Шабанаџовић, Миодраг Белодедић, Илија Најдоски, Роберт Просинечки, Влада Стошић, Владимир Југовић (од 89. минута Горан Јурић), Драгиша Бинић и Дарко Панчев.

Претходни текстКобиљски: Квалитет и упорност одлучили
Следећи текстЕфикасни омладинци Јована Станковића