Фантастичан преокрет и победа Звезде у златном сету

59

Црвена звезда савладала је Селвер Талин у УСЦ „Вождовац” на Бањици и пласирала се у треће коло Лиге шампиона где ће играти против турског Аркаса из Измира. Београђани су у регуларном току меча славили 3:2 (23:25, 18:25, 25:22, 25:11, 15:12), после чега су у „златном сету” славили са 15:9.

Иако је Црвена звезда у првом сету лако стекла предност 12:7 и чинило се да ће наставити доминацију на терену, неколико грешака у нападу и Енемуист на сервису учинили су да гости на други технички тајм-аут оду уз минималну предност (16:15). Меч је настављен у ритму „поен по поен”. Завршницу периода обележили су надмудривање тренера, али и играча који нису попуштали ни у одбрани, ни у нападу. Грешка црвено-белих донела је Селверу прву сет лопту (24:22). Прву је успео да спасе Стојсављевић, после чега је Кобиљски покушао са изменом (Самарџић уместо Шкрбића), али је период завршен слављем домаћина.

Охрабрени Естонци знатно су појачали напад, а разиграни Вилијамс и Орав су лако поентирали за свој тим. Звезда је много грешила и није успела да искористи ни лош пријем Селвера. Покушао је Кобиљски са изменама, Гмитровић је у завршници заменио Благојевића, али су гости ипак лако дошли до 2:0.

Драган Кобиљски одлучио је да трећи период почне са измењеном поставом, па су се на терену нашли Гмитровић и Машуловић. Током читавог периода тимови су се надмудривали, на поен гостију уследио би поен домаћих, све док Стојсављевић није направио мини-серију од два поена за вођство Звезде од 20:18 и размрдао екипу. Уследио је Милутиновићев ас, грешке Селвера и одличне одбране црвено-белих. Немања Машуловић завршио је сет блоком.

Разиграли су се црвено-бели, па лако лако дошли до вођства у четвртом сету. На први технички тајм-аут отишли су водећи 8:1. Дилеме није било ни у наставку, све је функционисало по замислима домаћина, који су потпуно обесхрабрили домаћина и веома убедљиво стигли до тај-брејка.

Када је Црвена звезда и успевала да дође до предности од по поен, Вилијамс је све чинио да ту предност и анулира. Уз два блока Милутиновића домаћи су остварили прву значајнију предност (12:10). Иако су Естонци направили још неколико добрих потеза, Београђани су остали „хладне главе” и одвели утакмицу у „златни сет”.

Претходно искуство додатно је охрабрило црвено-беле. Изгледали су много сталоженије, храбрије и уиграније. Вељовић се додатно разиграо, а на другој страни Селвер се држао у игри преко Вилијамса. Било је 8:7 за наш тим који је потом повећавао своју предност и учинио да публика на ногама, уз овације, дочека фантастичну победу Црвене звезде и пласман у наредно коло Лиге шампиона.

Прва утакмица 3. кола ЦЕВ Лиге шампиона између Црвене звезде и Аркаса из Измира на програму је 16. новембра у Београду, док ће реванш меч бити одигран 20. новембра у Измиру.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – СЕЛВЕР ТАЛИН 3:2 (23:25, 18:25, 25:22, 25:11, 15:12), „златни сет” 15:9
Београд – Дворана: УСЦ Вождовац. Гледалаца: 650. Судије: Илиан Георгиев (Бугарска) и Фабрицио Пасквали (Италија). Трајање меча: 136 минута.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Шкрбић 7, Самарџић, Петровић, Гмитровић 13, Машуловић 15, Милутиновић 11, Нејић Стојсављевић 19, Мунћан 2, Благојевић 3, Вељовић 4, Јевтић (либеро). Тренер: Драган Кобиљски.
СЕЛВЕР ТАЛИН: Лип, Танила 10, Ранар, Орав 15, Долгополов 4, Алик 8, Мелес, Енемуист 7, Хурт 1, Вилијамс 27, Таме, Лосников (либеро).Тренер: Раинер Васиљев.

Претходни текстЗвездини џудисти вицешампиони међународног турнира на Кипру
Следећи текстКобиљски: Квалитет и упорност одлучили