Божовић: Дођите да гледате своју Звезду

85

Још једна европска утакмица је пред играчима и навијачима Црвене звезде. Реванш меч квалификација за Лигу Европе против Сасуола црвено-бели играју сутра, 25. августа, од 20:30 часова на свом терену.

Очекивања пред утакмицу изнели су шеф стручног штаба Миодраг Божовић и фудбалер Михајло Ристић.

С обзиром на то како смо одиграли прву утакмицу у Италији надам се да не можемо да поновимо две тако лоше партије. Било би много добро да сутра победимо и да се на тај начин реванширамо навијачима које смо доста разочарали у првој утакмици. Нисам имао велика очекивања од ове екипе, не зато што нема квалитет, већ зато што се прасе не гоји уочи Божића. Морате раније да кренете да га храните. Тако је ова екипа створена преко ноћи, а преко ноћи не може ништа да се направи. Ја нисам обећавао ни Лигу шампиона ни Лигу Европе, трезвено размишљам о свему. Поновио сам већ много пута да за успехе треба времена. Нису ови играчи тако лоши као што су били у Италији, нити је Сасуоло толико добар колико је изгледао против нас. Негде у средини можемо да се нађемо. Звезда је своју последњу европску утакмицу на Маракани играла 2006. године. За ових десет година није било Европе и не знам зашто се сви понашају као да је Звезда све време играла најјача европска такмичења, а да ће ове године можда да испадне. Није играла и нема искуство. За нас су ове утакмице велико искуство. Ви сте прогласили Ла Валету лошом екипом, Лудогорец и Сасуоло такође. Ја то нисам говорио. То што они немају звучна у тиму имена не значи да нису јаки. Сасуоло је једно од најпријатнијих изненађења италијанског шампионата прошле године. Побеђивали су све италијанске великане у међусобним дуелима. Газда Сасуола је ове године продао играче за 42 милиона евра, а довео за 45 милиона. Из овога се види да ми као клуб немамо права да се ругамо никоме – рекао је Миодраг Божовић.

Звездин леви бек Михајло Ристић очекује да екипа да све од себе на предстојећој утакмици.

Сада може да буде само боље, ако гледамо како смо у Италији играли и какав резултат смо остварили. Не знам који је тачан разлог пораза, мислим да је кључ био лош приступ утакмици и то што није свако од нас дао свој максимум. Екипа мора да се издигне из свега што је било, да заборавимо колико можемо тај резултат и да се фокусирамо да у 90 минута дамо све од себе и да успемо у оном о чему сви сањамо. Сваки Звездаш треба да размишља у том правцу да је све могуће и да верује да ћемо проћи. Ипак, на нама је да не обећавамо ништа, већ да на терену дамо све од себе па ћемо видети да ли ће наш максимум бити довољан за преокрет – рекао је Звездин бек.

Искусни стратег искористио је прилику да позове навијаче да подрже црвено-беле и обећао борбену игру.

Иако су нас у Италији противници извукли на своју половину и искористили брзину и технику ми сутра морамо да нападамо. Имамо обавезу као клуб да покушамо да победимо и да изађемо из утакмице сутра подигнуте главе. У животу и у спорту је све могуће, разна чуда се догађају. За нас је најважније да покажемо жељу, вољу, борбеност и победимо ако буде могуће. Шта неко носи у дубини душе и чему се нада, то је већ лична ствар. Без обзира на све позвао бих навијаче да дођу и да нас подрже. Ја бих много волео да сам сутра просечан навијач Звезде из више разлога. Долази екипа из једне од 5 најјачих лига у Европи, екипа која је била 5. на табели и најпријатније изненађење шампионата, екипа која има неколико изванредних играча који ће за неколико сезона играти у Јувентусу, Милану, Интеру… И, најважније, долази екипа да игра против клуба који ви волите. Без обзира што тај клуб није направио добар резултат у првој утакмици, ако неко воли Звезду он треба да дође. Не због мене, нити због било кога другог. Сви смо пролазни осим тог имена. Зато бих дошао. Мене као навијача не занима што је Миодраг Бођовић тренер, долазим да гледам своју Звезду, да гледам фудбал зато што је то једна лепа игра – рекао је Миодраг Божовић.

Новинаре је занимало да ли ће бити промена у екипи или на клупи након меча са Италијанима.

То нико не зна, све се ради стихијски тако да може да наиђе нека стихија и да почисти све. Нема дугорочних планова, планирамо наредну утакмицу са Сасуолом, а ако преживимо планирамо Нови Пазар који је далеко, у недељу, за две – три године. А касније ће бити времена за анализу – рекао је искусни стратег.

И поред неповољног резултата пред реванш шеф стручног штаба сматра да има разлога за оптимизам.

Оптимизам пред утакмицу заснивам на томе што смо ми Црвена звезда, што играмо на свом терену, што ћемо вероватно имати подршку са трибина и што ћемо показати оно што нисмо у Италији. Када се победи после утакмице медији величају тренера, поједине играче, а када се изгуби наступа јака негативна пропаганда. Нисам ја основао овај клуб, нити ће он престати да постоји после Сасуола. Ни после мог, нити било чијег одласка. Црвену звезду су стварале генерације и генерације Звездаша. Некад су резултати бољи, некад лошији, али тренутно смо такви какви смо. Бољих нема. Можда ће се многи обрадовати када одем, али ће сигурно бити досадно. Увек одговарам, никад први не нападам док не крене да се пише о мојим људским квалитетима. О тренерским слободно пишите, реците да нисам добар тренер, само немојте да говорите да сам за домаћу употребу. Било је овде много тренера који нису били ни за домаћу употребу, ја сам бар за то. Погађа ме писање појединих медија о мени јер имам породицу и људе који читају шта се пише о мом раду и нормално је да им није драго. Много испашта моја породица. Нисам био на мору 30 година са фамилијом и са децом. Радим посао који је врло тежак, а врло лагано могу да одем – поручио је Гроф.

Божовић очекује да ће Сасуоло наступити у најјачем саставу.

Не бих волео да мешају карте јер имају још пар кечева у рукаву. Политано није играо до сада па ето какву је партију против нас пружио. Фалћинели, изванредан шпиц, им је такође резерва тако да мислим да ће доћи са најјачим саставом. Играју леп фудбал, нису класична италијанска екипа. Гледао сам их у првом колу Серију А, победили су Палермо који није успео да пређе центар. Што се тиче наше екипе сви су здрави и на располагању осим Срђана Плавшића. Можда ће бити промена у односу на меч у Италији у зависности од тога који играч се како осећа. Ситуација са Руизом и Моучеом у медијима подсећа ме на ону када је Хуго долазио. Ради се о два квалитетна играча. Некоме треба мало више времена да се адаптира, некоме мање. Руиз је перспективнији јер је млађи, али надам се да ће њих двојица потврдити свој квалитет – закључио је Миодраг Божовић.

Претходни текстКада је тешко – Звездаши сви заједно!
Следећи текстЗвезда ТВ – Давор Штефанек