Црвено-бели корак ближи Лиги шампиона

60

Након доминантно освојене титуле у претходној сезони фудбалери, као и навијачи Црвене звезде са много оптимизма дочекали су искушења у Европи. Прва препрека ка остварењу сна званом групна фаза Лиге шампиона је малтешки првак, екипа Валете. У првој утакмици изабраници Грофа Божовића славили су са 2:1, што је био довољан разлог да се у реваншу на трибинама највећег српског стадиона окупи преко 30.000 посетилаца.

Ношени громогласном поруком црвено-бели прву прилику створили су већ у четвртом минуту када је Фибел након добро изведеног прекида Катаиа шутирао преко гола из непосредне близине. Наредна два минута и нова два искушења за чувара мреже гостију Бартолоа. Прво је Хуго опробао ударац, да би одмах након његовог покушаја у изгледној прилици био новајлија Моуче. Предосетио је неспоразум голмана и дефанзивца Валете, нашао се искоса сам испред небрањене мреже, али није био довољно прецизан. У тим тренуцима висио је гол у ваздуху. И догодио се, али на изненађење свих у мрежи Кахримана. Катаи је у намери да спасе да лопта изађе у аут поклонио Малтежанима корнер. Уследио је центаршут на прву стативу где се најбоље снашао Џонатан Каруана и довео свој тим у вођство.

Свакако да је овај детаљ меча утицао на то да фудбалери најтрофејнијег српског клуба падну, међутим, брзо су се тргли. У 27. минуту, Хуго је одузео лопту на средини терена кренуо у соло-продор, одлућио се и да сам заврши акцију, али мало је недостајало да лопта заврши у мрежи. И онда на истеку пола часа игре најлепши моменат на мечу. Мотивисани Катаи је након добијеног дуела на левој страни додао до Доналда који није много оклевао и правим пројектилом закуцао лопту у мрежу. Голман Валете једва да је стигао погледом да испрати лопту која је на путу ка голу уздрмала стативу и допринела ефектности поготка Холанђанина. До одласка на одмор поново је Хуго био у прилици, али његов покушај након центаршута Моучеа са леве стране, атрактивно петом, ноктима је одбранио Бартоло.

У наставак меча оба тима су ушла мирно. Црвена звезда одлучна да неоспоран појединачни квалитет стрпљењем материјализује док су гости из дефанзиве преко брзих нападача покушавали да угрозе Кахримана. У таквој поставци, није било изразитих прилика све до 60. минта када је Катаи извео слободњак и погодио стативу. На одбитак је натрчао Хуго али је погодио исто место као и његов саиграч. Рођени Србобранац је и решио све дилеме око победника и укупно бољег у двомечу српског и малтешког шампиона. Резервиста Срнић који је заменио Моучеа одлично је упослио Звездиног капитена који рутински шаље лопту искоса са десне стране у мрежу.

Од тог момента видљиво је било да црвено-бели играју лепршавије и опуштеније. Познато је да су унапред добијене утакмице најтеже и да улогу фавотрита није увек лако оправдати. Могла је Црвена звезда да слави убедљивије али у завршници из изгледних прилика нису били прецизни Срнић и понајбољи појединац Катаи.

Резиме гласи да се Црвена звезда пласирала у 3. коло квалификација за Лигу шампиона у којем је очекује бугарски представник Лудогорец. Нема дилеме да ће то бити два потпуно различита меча у односу на окршаје са Малтежанима. Тренер Божовић има седам дана на располагању да утегне све линије тима и из Разграда се врати заједно са својим изабраницима високо подигнутих руку.

Црвена звезда – Валета 2:1 (1:1)
Стадион: „Рајко Митић“. Гледалаца: 31.112. Судија: Торе Хансен. Стрелци: Доналд у 29′ и Катаи у 76′ за Црвену звезду, Каруана у 11′ за Валету.
Црвена звезда: Кахриман, Цветковић, Фибел, Рендулић, Ибањез, Доналд, Ле Талек, Канга, Моуче, Катаи, Виеира.
Резерве: Супић, Петковић, Луковић, Руиз, Ристић, Срнић, Сикимић.
Валета: Бартоло, Каруана, Азопарди, С. Борг, Жил, Брифа, Пани, Агуире, Бенитез, Ромеу.
Резерве: Сантиаго, Ј. Борг, Умех, Фенех, Суда, Кремона.

Претходни текстЗвезда добила стикере на Виберу!
Следећи текстБожовић: Нисам забринут