Победа Звезде на почетку припрема у Словенији

43

Фудбалери Црвене звезде су након преокрета успели да савладају украјинску Зорју, на првој припремној утакмици у Словенији. Црвено-бели су славили победу од 3:1.

Своју прву проверу од доласка у Словенију фудбалери Црвене звезде имали су у среду, 29. јуна, а противник је била Зорја из Украјине. Након две лаке и убедљиве победе које су остварили у Србији, изабранике Миодрага Божовића је чекао знатно тежи посао против веома квалитетног противника. Звездин тренер се одлучио да међу стативе пошаље Дамира Кахримана. Испред њега, играли су Милош Цветковић, капитен Александар Луковић, Томас Фибел и Луис Ибањез. Осовину везног реда и овога пута су чинили Дамјан Ле Талек и Мичел Доналд, а испред њих је играо Андрија Луковић, По боковима су нападали Александар Катаи и Славољуб Срнић, а најистуренији је био Хуго Виеира.

Утакмица није добро почела по београдски тим, јер је већ у 4. минуту преко Паула, Зорја дошла до предности. Иако су на терену била два квалитетна састава, фудбал који се играо није био завидног квалитета, макар за очи обичног гледаоца. Неколико мањих прилика виђено је на обе стране у првом полувремену, а утисак је да су Украјинци били опаснији у првих пола сата, док је Црвена звезда дошла до своје игре у последњих 15 минута првог дела игре. Андрија Луковић и Хуго Виеира су покушавали да запрете, али до изједначења се стигло у 43. минуту, и то након корнера. Луис Ибањез је извео ударац из угла, а најбоље је скочио Александар Катаи, и главом затресао мрежу. Наставља Катаи са изузетно ефикасним партијама у припремним утакмицама.

Наставак утакмице донео је велики број измена, али код украјинске екипе. Миодраг Божовић није желео да мења у раној фази другог полувремена, па је истих 11 играча одиграло добар део другог полувремена. Виђена је равноправна утакмица – обе екипе су желеле да што пре дођу до другог гола, али од изгледних прилика није било ништа, и све се сводило на индивидуалне покушаје са дистанце. Потом, у 66. минуту, Миодраг Божовић је извршио десетоструку измену, променивши све играче, осим голмана (Немања Супић је ушао четири минута касније). Знатно освежена, екипа Црвене звезде успевала је да притисне ривала, али и даље се дуго чекало на праве шансе за гол. И дочекало се!

Поново је завршетак периода припао Црвеној звезди. У 77. минуту у казненом простору Зорје оборен је Јововић, и досуђен је једанаестерац. Сигуран са беле тачке био је Предраг Сикимић. Два минута касније виђен је и најлепши детаљ на утакмици. На одбијену лопту натрчао је Марко Полетановић, и са 25 метара левом ногом упутио прави пројектил и погодио за трећи Звездин гол.

Испоставило се да је 3:1 уједно и коначан резултат утакмице.

Црвена звезда – Зорја 3:1 (1:1)
Стадион: „Матија Губец“, Кршко. Судија: Дејан Будић. Стрелци: Катаи у 43′, Сикимић (пен) у 77′, Полетановић у 79′ за Црвену звезду, а Пауло у 4′ за Зорју.
Црвена звезда: Кахриман, Цветковић, Луковић, Фибел, Ибањез, Доналд, Ле Талек, Ан. Луковић, Катаи, Срнић, Виеира.
Резерве: Супић, Петковић, Адам, Рендулић, Ристић, Полетановић, Плавшић, Бабунски, Аврамовски, Јововић, Сикимић.
Зорја: Шевченко, Сухотски, Сиваков, Чајковски, Гордиљенко, Каменијука, Кулах, Пауло, Форстер, Љубеновић, Квасов.
Резерве: Левченко, Липартиа, Јармах, Матвијенкио, Безбородко, Ткачук, Грешкушкин, Чехер.

Претходни текст„Министар одбране“ у штабу Евролиге
Следећи текстПолетановић: Важна је победа