Звезда против Валете или Торшавна

75

У понедељак, 20. јуна, у Ниону је одржан жреб за прво и друго коло квалификација за Лигу шампиона.

Црвена звезда ће у првој утакмици која је на програму 12. или 13. јула, гостовати победнику двомеча Валета (Малта) – Торшавн (Фарска Острва).

Фудбалски клуб Валета је у сезони 2015/16 по 23. пут постао првак Малте. По томе су трећи најупешнији тим на острву, а имају и 13 Куп и 10 Суперкуп такмичења. Често су у историји играли квалификације за европска такмичења и састајали су се са неким великим европским тимовима. Неки од најпознатијих су Интер из Милана, московски Спартак, Јувентус, Ренџерс, Лидс Јунајтед… У сезони 2012/13 су били противник Партизана у квалификацијама за Лигу шампиона и убедљиво су поражени (укупно 7:2). Будућност из Подгорице им је била противник у Интертото купу 2005. године и резултат је био исти. Пре две сезоне су, на основу добрих резултата ранијих година, такмичење почели од другог кола али је тада Карабах био убедљив. Годину дана касније су доживели пораз од Њутауна у квалификацијама за Лигу Европе. Поред домаћих играча, први тим обилује и странцима, у екипи је неколико Бразилаца, Аргентинаца и један Нигеријац. Као прву звезду тима можемо издвојити Мифсуда, домаћег играча са богатим интернационалним искуством. Претходну сезону су завршили на првом месту домаће лиге са четири бода више од Хиберниана.

Б36 Торшавн је најтрофејнији клуб са Фарских острва. Такмичење на Фарским острвима се игра по систему пролеће-јесен, што значи да је тренутно у току. Б36 је освајао титуле 2014. и 2015. године, али ове сезоне му не иде тако добро – после 15 одиграних кола налази се на четвртој позицији са девет бодова заостатка за лидером. У Европи имају значајно мање искуства од Валете, најтежи противници са којима су се састајали су Динамо из Москве, Генк и Фенербахче. Само два пута у историји су прошли прво коло у ком су играли, једном против исландског ИБВ-а и једном против Биркиркаре са Малте. То је било пре десет година, а од тада немају успеха на европској сцени. У две везане сезоне су испадали од представника Северне Ирске, Линфилда, а у последњим квалификацијама за Лигу шампиона су испали од представника Велса, исто као и Валета. Две сезоне (97-99) им је тренер био Томислав Сивић, бивши играч Црвене звезде. Што се тиче играчког кадра, углавном се ослањају на домаће играче, уз додатак једног Пољака и једног Данца.

 

Претходни текстЗвездин подмладак одличан на турниру у „Шумицама“
Следећи текстБожовић: Није лоше, али нема опуштања