Уна Козић представник Звезде у пројекту ГАЗПРОМ-а

79

Деца из 32 земље изабрана су да формирају Међународни дечији прес центар у оквиру целовитог међународног програма „Фудбал за пријатељство“, установљеног од стране компаније Газпром, званичног спонзора УЕФА Лиге шампиона. Прес центар ће пратити све активности у оквиру четвртог Међународног дечијег Форума „Фудбал за пријатељство“ који ће бити одржан у Милану од 26. до 29. маја 2016.

Млади фудбалски и новинарски таленти из 32 земље Африке, Азије, Европе и Јужне Америке сусрешће се у Милану да се такмиче и разматрају важне теме попут једнакости, толеранције и поштовања других нација и култура.

Међународни дечији програм „Фудбал за пријатељство“ одржава се на годишњој основи под патронатом глобалног Амбасадора Франца Бекенбауера, спајајући младе фудбалере из различитих делова света. По један фудбалски тим је изабран да представља своју земљу на овом великом међународном догађају, чији циљеви из области спорта и друштвених активности су подједнако важни. Сваки тим ће пратити млади новинар, дечак или девојчица узраста од 12 до 14 година, који је исказао списатељски дар и интересовање за спорт и друштвене иницијативе. Србију представља ФК Црвена звезда.

Сва деца су постигла запажене резултате, и то у различитим областима. Међу њима се налазе дечаци и девојчице који су праве полиглоте, млади ТВ глумци, аутори прича научне фантастике, сликари, музичари, награђивани новинари…

Млади новинарски таленти ће започети са радом пре одржавања централног догађаја. Они тренутно прикупљају информације, посећују тренинге екипа, интервјуишу младе фудбалере, праве забелешке о догађајима који се одржавају широм земаља-учесница у оквиру програма пројекта и припремају се да прате активности фудбалских тимова из њихових земаља у Милану.

Током трајања Форума, чланови Међународног дечијег прес центра ће радити раме уз раме са професионалним медијским извештачима – прикупљајући информације, пишући извештаје и пласирајући вести на званичним друштвеним мрежама пројекта „Фудбал за пријатељство“.

Србију представља Уна Козић, ученица осмог разреда. Са десет година написала је роман „Друштво малих вештица“, а тренутно пише књигу на енглеском. Тренира фудбал у ФК Црвена звезда, свира клавир и обожава Еминема.

Част ми је и задовољство да и ове године представљам младе новинаре из Србије у овако дивном пројекту. Прошлогодишњи боравак у Берлину је за мене једно од најлепших искустава у животу. Дивно је видети да врлине као што су једнакост и поштење постоје у омладинском фудбалу ма из које земље да си. Сви уживају, смеју се, то је прави предах од реалности. Такође имала сам част да једина од свих младих новинара на пресс конференцији поставим питање чувеном Бекенбауеру. Пројекат „Фудбал за пријатељство“ је дивна прилика да фудбалери и новинари покажу себе у што бољем светлу, одавајући част и ширећи традицију своје земље. Дивна прилика и за нова познанства. Наравно, пресрећна сам што ћу поново уживо гледати финале Лиге шампиона – изјавила је Уна Козић, четрнаестгодишња млада новинарка из Србије.

Претходни текстСећање – Коста Томашевић
Следећи текстДва злата и две бронзе за пионире Звезде