Терзић: У бољој смо ситуацији него прошлог лета

45

На конференцији за медије на којој је потписан нови уговор са Миодрагом Божовићем, генерални директор Црвене звезде Звездан Терзић говорио је о актуелним темама у клубу.

Звездашку јавност након освојене титуле шампиона свакако највише занимају планови Црвене звезде за предстојећи прелазни рок.

Данас смо у много бољој финансијској ситуацији него прошлог лета. Најбитније је да смо скинули себи омчу коју смо имали око врата по питању финансијског фер-плеја УЕФА. Далеко од тога да смо ми решили све своје проблеме, али смо у много бољој финансијској ситуацији и она нам даје за право да се надамо бољој будућности и бољим спортским резултатима. Јуче смо имали седницу Управног одбора на којој сам ја предочио све жеље Миодрага Божовића, и Управни одбор је једногласно дао зелено светло да се крене у реализацију свих сугестија – открио је Звездан Терзић, и наставио:

У наредној сезони ћемо бити много квалитетнији него у текућој сезони, ниједан играч Црвене звезде неће напустити наше редове пре краја квалификација. Могуће да неко оде у случају такве процене тренера, али оно што интересује звездашку јавност – нико од странаца, нико од најквалитетнијих играча неће напустити Црвену звезду. Лимитирани смо бројем странaца који могу да играју у домаћем првенству, али довешћемо сигурно још три квалитетна странца, али много квалитетнија и скупља странца од оних који су довођени у претходном периоду. Свесни смо да ако хоћемо да остваримо велики резултат, морамо да нађемо средства која ћемо улжити у стварање квалитетног тима, и наћи ћемо та средства. Приритет нам је да до 13. јуна, када је тренер заказао прозивку, завршимо највећи део зацртаног у прелазном року. Као што знате, 12. јула стартују квалификације, 20. јуна ћемо знати ко нам је противник у другој рунди. Припремамо се озбиљно већ месецима. Скаутинг је одрађен, питање је само колико смо спремни да инвестирамо у тај тим, а учинићемо максималан напор, сагледавајући и финансијску ситуацију, да направимо добар, моћан тим – рекао је генерални директор Црвене звезде.

Терзић не мисли да порука Делија која је осванула током утакмице са Олимпијакосом амнсестира од амбиција и жеље за пласманом у Европу.

Добро је што смо растерећени поруком Делија – „Играли Европу или не, ми желимо да Гроф остане“, али то нас неће амнестирати од жеље да радимо максимално професионално. Наравно да је жеља свих нас који у овом моменту служимо Црвеној звезди да уведемо Црвену звезду у Лигу шампиона. Колико је то реално, не знам, али даћемо максимум да у томе успемо. Циљ је да у наредне три године макар једном уђемо у Лигу шампиона – јасан је Терзић.

Странци коју дођу у клуб морају правити разлику, и у томе је генерални директор клуба изричит.

Прописи су јасни. У домаћем првенству можемо да имамо четири странца, и још двојицу са простора бивше Југославије. Што се тиче квалификација и Европе, можемо да имамо и 11 странаца. Питање је само колико смо спремни да оптеретимо буџет довођењем странаца који су скупљи. Нама је важно да играчи који су странци морају да праве разлику у квалитету у односу на домаће играче. Ми играче доводимо из три групе. Прву чине млади и талентовани фудбалери из наше земље, али питање је ко је од њих у овом моменту појачање за Црвену звезду. Друга група играча су играчи који имају српски пасош и који играју иностранству, а које бисмо вратили. Трећа група су странци који су најскупљи део ове приче. Важно нам је само да до 13. јуна завршимо све што смо зацртали.

На нашем стадиону недавно су били и представници УЕФА, па је новинаре занимало и каква је њихова процена када је у питању стадион „Рајко Митић“, односно да ли стадион испуњава услове за одигравање европских утакмица.

Обавили смо разговоре са представницима УЕФА, очекујемо да нам и у писаној форми пошаљу инспекцијски извештај. Усмено су нам рекли шта је потребно урадити. Имамо доста проблема, али мислим да можемо све да решимо и да се не поставља питање да ли ћемо на нашем стадиону играти квалификације – јасан је Терзић.

На крају, Звездин генерални директор је на питање новинара прокоментарисао и систем такмичења Суперлиге, по којем се бодови након 30 кола преполовљују.

Права реч за то је – „накарадно“. Сви исто мислимо. Девалвирана је енергија, време које било који фудбласки клуб улаже у првих 30 утакмица. Читава идеја је неспортска и од 54 земље у Европи, само две земље примењују овај систем.  Мислим да је са становишта спортске логике потпуно непримерен овај систем такмичења. Ми смо читаву сезону доминирали, показали квалитет, моћ, супериорност, имали чак 32 бода више од другопласираног, а онда је то неко, нечијом вољом, преполовио. Са којим правом? У складу са прописима, правилницима, и кроз одговарајуће органе, учинићемо све да се то правило укине – рекао је Звездан Терзић.

Претходни текстЦрвено-бели дочекују Металац у Суперлиги
Следећи текстСећање – Коста Томашевић