Јасна Шекарић рекордер по броју финала на СК

80

Јасна Шекарић је светски рекордер по броју учешћа у финалима Светског купа.

Поводом 30 година постојања Светског купа, покренутог 1986. године, Светска стрељачка федерација (ИССФ) је, у новом броју свог магазина, објавила листу стрелаца са највише учешћа у финалима на турнирима овог престижног такмичења од 1986. до 2015.

Јасна Шекарић, која је својевремено проглашена за најбољег стрелца света 20. века, са укупно 108 финала држи прво место у конкуренцији дама. Исти биланс има и најуспешнији у конкуренцији мушкараца Рајмонд Дебевец, некада југословенски, данас словеначки репрезентативац пушком.

И Шекарићева и Дебевец у СК учествују од првог издања 1986. Иначе, даме се пиштољем такмиче у две дисциплине (ваздушни И МК пиштољ), а мушкарци пушком у три (ваздушна, МК пушка лежећи, МК пушка тростав), па је Дебевец имао више шанси да стигне до високе бројке 108.

Јасна Шекарић ће прву прилику да поправи рекорд имати у априлу, на Светском купу у Рио де Жанеиру. Међу ривалкама биће јој вероватно и другопласирана на вечној листи Грузијка Нино Салуквадзе, која  је „упуцала“ 94 финала.

На листи такмичарки са највише учешћа међу осам најбољих на финалним турнирима Светског купа Јасна Шекарић је на трећем месту. Води Немица Соња Фајлшифтер (пушка) са 29 финала СК, Нино Салуквадзе је са 28 на другом месту, а Шекарићева је трећа са 25.

На финалним турнирима СК (који су уведени 1988) учествује по осам најбољих у дисциплини на основу учинка у актуелној сезони Светског купа. Међутим, дешава се да је број такмичара и већи од осам, јер постоји могућност доделе “вајлд карти”, на основу учинка на финалном турниру СК претходне године, Олимпијским играма и Светском првенству.

Шекарићева се на финални турнир СК пласирала 27 пута.

У 108 финала на турнирима СК  је освојила 61 медаљу (37 златних, 14 сребрних, 10 бронзаних), па је и по том критеријуму на првом месту, како по укупном броју, тако и по броју златних медаља. На челној позицији ће сигурно још дуго остати, јер другопласирана Весела Лечева, која има шест медаља мање, је завршила каријеру, а трећепласирана Соња Фајлшифтер се и даље такмичи, међутим за Шекарићевом заостаје 16 одличја.

На завршним такмичењима српска такмичарка освојила је шест Кристалних глобуса за победу на финалима СК, три сребрне и једну бронзану медаљу.  Дакле, у Светским куповима  на победничко постоље попела се 71 пут!

По броју медаља на финалним турнирима Нино Салуквадзе је прва, Соња Фајлшифтер друга, а Шекарићева трећа.

Претходни текстЗвезда заузела 6. место на крају сезоне
Следећи текстЦрвено-беле убедљиве и против најближег пратиоца