Максимовић на престижном семинару у Холандији

45

Тренер голмана у ФК Црвена звезда, Срђан Максимовић, био је представник нашег клуба на престижном семинару који је 17, 18. и 19. новембра одржан у Холандији, тачније Гарденеру, месту око 50 километара удаљеном од Амстердама.

Конференција која је окупила велика имена из света фудбала понела је назив „Билдерберг“, а организована је у оквиру ланца хотела који је редован домаћин и холандској репрезентацији.
 Учешће на семинару узела су врхунска, најеминентнија имена када се прича о тренерима голмана у Европи.
На семинару су били присутни изузетно цењени људи као што су Клаудио Фелипи из Јувентуса, Луис Љопис из Реал Мадрида, Кристоф Лолишон  из Челзија, као и Хуго Оливеира из Бенфике и многи други. Они су током семинара имали своје теоретске делове, а касније се излазило на терен и показивале су се практичне вежбе и тренинзи, пре свега голмански. Такви семинари, односно конференције, базиране су на интерактивном укључивању учесника кроз разговоре и дискусије. Искуство је феноменално! – није крио одушевљене и позитивне импресије Звездин тренер голмана.
Максимовић је описао сва дешавања која су обележила овај престижни семинар.
То је био целодневни програм у који су биле укључене и промоције разних голманских реквизита,  као и софтвера који имају везе са тренирањем. У вечерњим сатима обављени су разговори са врхунским голманима као што су Питер Шилтон и Стенли Мензо. Било је јако пријатно и значајно слушати њихова искуства која су стекли најпре као голмани, а касније и као тренери, јер Мензо је сада и шеф стручног штаба – објаснио је Максимовић, и наставио:
–  Цео дан је био испуњен, а оно што је јако битно – учешће је узело преко 100 тренера из целе Европе. Присутни су били  тренери из Борусије, Ајакса, Фејнорда, ПСВ-а, Андерлехта и још многих немачких, холандских, белгијских и клубова из тог региона. Част је била размењивати искуства са колегама на таквом нивоу. Организатор целог догађаја био је Мартен Артс, такође чувено холандско име у свету голмана. Што се струке тиче, то је стварно био врхунски ниво – не постоји виши ниво, није могуће да се на једном месту нађу већа имена. То је као да се на једном семинару за тренере нађу Гвардиола, Мурињо, Анћелоти…
Да је Максимовићев рад у ФК Црвена звезда признат и у Европи, сведочи и распитивање око некадашњих Звездиних голмана.
Мени је јако битно и посебно ми импонује што су ме људи из тих клубова препознали и што знају за мој рад. Интересовали су се за Рајковића и Бајковића, знају да сам их тренирао и распитивали се за њихове каријере, боготово Бајковићеву који је оставио значајан траг у Лирсу – рекао је Максимовић.

Претходни текстЗвездаши на Сајму спорта
Следећи текстЦрвена звезда дочекује старог ривала