Радаковић и Ђуровић поново на истом задатку

219

Омладинска школа ФК Црвена звезда може се похвалити да је у уторак, 3. новембра, потписала уговор о пословној сарадњи са истраживачко-развојним центром за биоинжењеринг „BioIRC“, под окриљем Универзитета у Крагујевцу. Уговоре су, на обострано задовољство, потписали директор омладинске школе Драган Младеновић и директор „BioIRC“ центра проф. др Ненад Филиповић.

У самом оперативном делу компаније „BioIRC“, на челу за спортска истраживања налази се еминентни стручњак проф. мр Радивоје Радаковић, који је у нашем клубу радио као кондициони тренер у стручном штабу Роберта Просинечког. Он ће у сардањи са кондиционим тренером проф. Милошем Ђуровићем, који је кординатор сектора за физичку припрему Омладинске школе ФК Црвена звезда, по први пут на нашим просторима оформити аналитичко-дијагностички центар у оквиру самог клуба, који ће бити задужен за праћење морфо-функционалног и биомеханичког развоја наших младих играча.

Овај пројекат је веома битан за развој и напредак младих фудбалера, али он ће нам донети и много тога у побољшању и унапређењу методике тренажног процеса. На моје инсистирање у договору са директором Драганом Младеновићем и пословним директором Предрагом Турином, данас је озваничена сарадња са БиоИРЦ тимом. Радаковић ће бити супервизор овог центра и нећу крити задовољство што ћемо поново сарађивати. Он је проверен стручњак са којим сам радио у ФК Црвена звезда и ОФК Београду и морам напоменути да сам сигуран да ће ова сарадња са његовим научно-истраживачким тимом доста донети омладинској школи, јер је овакав центар саставни део сваког озбиљног европског клуба – истакао је проф. Милош Ђуровић.
    
 

Истраживачко развојни центар за биоинжињеринг „BioIRC“ из Крагујевца бави се компијутерским праћењем и испитивањем активности и способности спортиста. У свом раду користи најсавременију опрему за процену и анализу биомеханичких, морфолошких, моторичких, функционалних и метаболичких стања и спостобности спортиста (испитивањем спортиста на платформама које мере силу, high-speed камера, ЕМГ, ЕКГ сигнали, замор мишића итд.). Специјално за потребе ФК Црвена звезда радиће се анализе компјутерског праћења утакмица са аутоматском статистиком о путањи, брзини, убрзању, пасовима. Овом веома прецизном анализом могу се пратити кретне активности и структура кретања сваког играча појединачно, али и целог тима уз помоћ ултрабрзих посебних камера и домаћег софтвера развијеном за те потребе (tracking motion software analysis by BioIRC).

Проф. Радаковић је са пуно оптимизма након потписивања уговора истакао следеће:

Заиста се радујем на неки начин враћању вољеном клубу и исказујем захвалност господину Младеновићу и колеги проф. Ђуровићу на очигледном препознавању модерних светских фудбалских тенденција огледаних у аналитичко-дијагностичким активностима и њиховој корпорацији у планирању и спровођењу тренажног програма. Наиме, од будуће сарадње БиоИРЦ-а и ФК Црвена звезда може се очекивати да сваки играч као и екипа омладинског погона буду скенирани на најегзактнији могући начин и да тренерима и експертима у раду са нашим клинцима у сваком тренутку буду расветљени сви простори моторичких и функционалних способности, као и сегменти  биомеханичког и морфолошког статуса. Морам се осврнути и на компијутерску  анализу утакмица (Sport tracking motion analysis) која ће нам омогућити да познајемо обим и интезитет кретања играча на утакмици и да их поредимо са светским стандардима у складу са одговарајућом узрасном категоријом, али и да радимо на унапређењу свих сегмената такмичарске перформансе – рекао је Радаковић.

Претходни текст„Тешко је, али у јуну ће опет бити Калемегдан“
Следећи текстМијаиловић: Заштитићемо наше играче