Божовић и Јовановић уочи ОФК Београда

29

Нови циклус првенства почиње утакмицама 16. кола која се играју овог викенда. Црвена звезда ће на стадиону „Рајко Митић“ дочекати комшије са Карабурме, фудбалере ОФК Београда.

Поводом ове утакмице, присутним представницима медија обратили су се шеф стручног штаба Црвене звезде, Миодраг Божовић, и фудбалер Вукашин Јовановић.

Све осим наше победе би била катастрофа јер смо у изванредној серији. Победили смо 12 пута у низу. Екипа је врло расположена за фудбал и за игру, све наше утакмице су интересантне и на њима пада много голова. Нисмо случајно шеста екипа по ефикасности у Европи. Примамо и дајемо голове, али такав је наш стил игре. Изенађења су увек могућа, али морало би да се деси нешто сасвим невероватно да ми сутра изгубимо утакмицу. Од екипа које су се сусреле у 1. колу, остало је јако мало играча, и код нас и код њих. Очекујемо тешку утакмицу јер сваки низ статистички негде мора да се прекине, и ми сами чекамо да видимо када ће се то десити, али надамо се да се то неће бити сутра и да ће трајати што дуже. Маракана обавезује на победу, сигурно да ће уз овакву нашу игру и ОФК Београд имати своје шансе. Недостајаће нам Катаи и Павићевић, али кога нема без њега се мора – рекао је Божовић.

Вукашин Јовановић је пун самопоуздања и очекује победу, уколико он и његови саиграчи покажу оно што умеју.

Очекује нас јако тешка утакмица и неугодан противник. Мислим да са везаних 12 победа у лиги и једном у Купу смемо да мислимо да смо апсолутни фаворити и да све зависи од нас. Мислим да сутра можемо да наставимо тај победнички низ. Имамо две утакмице код куће, али мислимо само на сутрашњу против ОФК Београда. Биће тешко, али ако пружимо максимум, победа неће долазити у питање – рекао је Звездин штопер.

Звездин тренер се потом осврнуо на тешку ситуацију у клубу.

Радује ме то што никад нисам радио са бољим људима него што сада радим, а ту мислим пре свега на моје играче. Иако не примају плате месецима, што нико више не спомиње, ја морам овом приликом. Не примају плате ни они, ни запослени у клубу, а клуб се и даље држи на ногама. Не знам како и не знам ко га води. Ови момци, не само ови који играју, већ и ови који тренирају а не успевају да дођу до протокола за утакмицу… Замислите њих, нису чак ни резерве, а не примају никакав новац. А нико од њих не прави проблеме! Много сам срећан што радим са овим играчима, никада у животу нисам радио са таквом групом играча који све трпе и одржавају овакву атмосферу. Могу да кажем да ћемо сигурно до децембра побеђивати – рекао је Божовић, а потом додатно појаснио своје речи.

Јуче сам тражио кафу када сам дошао на тренинг, и рекли су да кафе нема. Замислите један оволики клуб и кажу да нема пара за кафу. Потом је неко од нас дао новац за кафу и купили смо је. Све то изгледа много чудно, баш чудно, гледамо оволики клуб а нема новца за кафу, али тај пример све осликава. Када сам долазио у Црвену звезду, обећали су ми да ће све бити у реду. Странци тешко подносе ову ситуацију. Тешко је објаснити некоме ко је дошао из иностранства и потписао уговор и коме сте нешто обећали да тога нема. Поготово што долазе из земаља које су уређене јер тамо су мале шансе да плата закасни а не да је не добијеш уопште. Али, добри су момци, и они се прилагођавају ситуацији. Мислим да је децембар неки рок до којег би све ово требало да се заврши и да се неко појави. Или да доживимо судбину Ренџерса. Овако више не може, сигурно. Ако се настави, следи нам преживљавање као током свих ових година, а то за Звезду није добро. Звезда не може без Европе, а сада да побеђујемо клубове из наше лиге, то никога не задовољава. Ово је моћан клуб, ово је клуб који има иза себе пола Србије, можда и више, и сигурно пола Балкана, и ако неко неће да овај клуб буде успешан, зашто бисмо се ми мучили и трудили када можемо да се возикамо по Србији уместо да дочекујемо Европске великане – рекао је Божовић.

И Вукашин Јовановић је замољен да прокоментарише речи свог шефа.

Одрастао сам у овом клубу, од 10. године сам овде и навикао сам се. Нека већа прича са моје стране није потребна. Ми смо млади, и колико смо потребни Звезди, толико је потребна  и она нама. Хиљаду пута сам рекао да се у Звезди не зарађују паре, поготово се то односи на младе играче. За нас који смо одрасли у овом клубу, играње у Звезди је остварење неког сна. Али, шеф је све рекао, играчи треба да добијају плате. Ја сам се навикао да плате нема, али ја сам поникао у Звезди. Сутра ће ми бити необично кад одем у неки други клуб и почнем да добијам плату сваког првог у месецу. Биће ми необично, можда сам постао и алергичан на плату па не знам – нашалио се Јовановић, и додао: – Али, одлична је атмосфера, нема пара, али ми се добро дружимо и побеђујемо.

Раније су се у медијима помињале премије које су играчи добијали након појединих победа.

Колико је када се 50 хиљада евра подели на 30 људи? То и није баш много. Друго је када се напише да је добијено 50 хиљада евра па сви помисле да је Вуле Јовановић толико добио, а не да је подељено на 30 играча. Љут сам, нормално да сам љут. После оваквих резултата је нормално да би неко требало да се позабави Црвеном звездом. Замислите да је обрнуто. Сећате се када сте правили моју статистику након Металца? Два пораза од Каирата па Металац. Рекли сте да је екипа постигла само један гол, и то из пенала. А оних шест са Карабурме ми нисте рачунали јер сам био искључен у другом полувремену. Знате како, када човеку добро иде, онда мора да се рашири, а када иде лоше мора мало да се сагне. Ја сам се довољно сагињао. Ја ћу рећи да је Звезда прва оног момента када се заврши првенство. Предност је велика али то ништа не значи јер објективно каква је ситуација сада, овај клуб може да се распадне у сваком моменту – објаснио је Звездин тренер, и додао да је упркос свему никад срећнији.

Ја никада нисам био срећнији у животу. Налазим се у најбољем клубу на свету и радим са најбољим људима са којима сам радио у животу. Зарађивао сам велику лову али нисам био срећан, а овде сам срећан – закључио је Гроф.

Претходни текстОпоравак Дангубића тече по плану
Следећи текстЗвезда надиграла Војводину