Велики преокрет Звезде у Чешкој

50

Одбојкашице Црвене звезде оствариле су тријумф у првом наступу у Европи у овој сезони. Црвено-беле су у првој утакмици шеснаестине финала Купа ЦЕВ савладале, после велике борбе, екипу Кралово Поле у Брну са 2:3, по сетовима 26:24, 25:21, 21:25, 16:25, 8:15, за 135 минута игре.

Иако су губиле на почетку меча са 2:0 у сетовима, наше ододбојкашице су смогле снаге да преокрену резултат у своју корист, победе са 2:3 и олакшају себи посао у реванш мечу који се за две недеље игра у Београду.

Након уводног испитивања снага, изабранице Александра Бошковића су стекле опипљиву предност након првог техничког тајм аута. Било је 7:10 за наш тим, а потом је било и пет поена предности за црвено-беле 12:17, а онда и 14:19. Домаће су потом добрим сервисом и грешкама у нападу наших девојака освојиле шест поена у низу и преузимају вођство. Уследила је резултатска клацкалица, а Чехиње успевају да дођу до сет лопте. Прву нису искористиле, али су потом имале још једну прилику коју нису пропустиле – 26:24.

Током целог другог сета екипа из Брна је имала вођство. После почетних 4:0, Звезда је средином сета успела да пристигне домаће и са четири везана поена изједначи резултат на 12:12. Међутим на другом техничком тајм ауту Чехиње су поново имале лепо вођство (16:13). Дуплирале су своју предност (20:14), а црвено-беле нису имале снаге да се примакну Чехињама које долазе до 2:0 у сетовима – 25:21.

Поново је Звезда на почетку, овога пута трећег, сета губила, сада са 4:1. Ипак, врло брзо црвено-беле успостављају резултатску равнотежу, а онда преузимају и вођство. На првом техничком тајм ауту Звезда је водила са 7:8, а онда на сервис Весне Ђуришић осваја наредних шест поена и долази до предности од 7:14. До другог обавезног предаха у трећем периоду игре домаће смањују на 12:16, а онда прилазе на само поен заостатка. То је натерало Александра Бошковића да затражи тајм аут после кога су наше девојке заиграле много боље, увећавају вођство и смањују резултат на 2:1 у сетовима – 21:25.

Сав свој потенцијал млада екипа Црвене звезде показује у четвртом сету. Након првог техничког тајм аута црвено-беле стичу четири поена предности (6:10). Међутим, Чехиње долазе до изједначења 11:11, након чега Бошковић тражи тајм аут. Речи тренера поново су подигле екипу која стиче ново вођство које до краја постепено повећава и убедљивом игром изједначава резултат у сетовима – 16:25.

Наставиле су наше одбојкашице са одличном партијом. Повеле су од самог старта одлучујуећег сета, а на промени страна имале су три поена предности (5:8). После тајм аута домаћег тима при резултату 5:9, заостатак пада на само два поена. Новим тајм аутом који је овога пута затражио наш тренер црвено-беле освајају четири поена и стичу недостижну предност. Сигурном игром и великом пожртвованошћу Звездине даме користе прву од шест меч лопти – 8:15.

Најефикаснија у нашем тиму била  је Бојана Миленковић која је освојила 21 поен. Сјајну партију пружио је блокерски тандем Ђуришић (17) – Чанак (13), а придружила им се и коректорка Катарина Маринковић са 12 поена. У екипи из Брна се истакла Вендула Меркова која је са 30 поена била најбољи појединац меча. 

Реванш утакмица шеснаестине финала Купа ЦЕВ је на програму 10. новембра од 18 часова у дворани УСЦ Вождовац у Београду.

По пропозицијама ЦЕВ, уколико екипе освоје исти број бодова после две утакмице, укупног победника ће одлучити „златни сет“. За победе од 3:0 и 3:1 добијају се 3 бода, а уколико је резултат 3:2, победник добија 2, а поражени 1 бод.

Црвена звезда ће, уколико елиминише Чехиње, у осмини финала (9. и 16. децембар) играти против победника двомеча Волеј Кениц (Швајцарска) – ХПК Хаменлина (Финска). Уколико не успе да се пласира у осмину финала Купа ЦЕВ, Црвена звезда ће такмичење наставити у шеснаестини финала (9. и 16. децембар) Купа Изазивача 2016, против победника дуела 2. кола: ЦСМ Букурешт (Румунија) – Јединство Брчко (Босна и Херцеговина).

КРАЛОВО ПОЛЕ – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 2:3 (26:24, 25:21, 21:25, 16:25, 8:15)
Брно – Дворана: Местска Хала Водова. Гледалаца: 450. Судије: Александр Судзјеу (Белорусија) и Јасмин Хујсеновић (БИХ). Трајање меча: 135 минута.
КРАЛОВО ПОЛЕ: Долежалова 7, Поспишилова 4, Меркова 30, Меличаркова (либеро), Суча 8, Тешарова 7, Диаткова, Храздирова, Кеди 14, Подхразка. Тренер: Бруно Наполитано.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Ђуришић 17, Секулић 9, Чанак 13, Маринковић 12, Росић (либеро), Брђовић, Радмиловић, Миленковић 21, Тасић 1, Пуцаревић 3. Тренер: Александар Бошковић.

Претходни текстПроглашени победници конкурса ЗВЕЗДАШ
Следећи текстДерби померен за уторак