Звездан Терзић поднео оставку

81

Генерални директор Црвене звезде, Звездан Терзић, обратио се у четвртак, 6. августа, медијима и том приликом објавио да даје неопозиву оставку на ову функцију.

Желим да вас обавестим да сам поднео неопозиву оставку на место генералног директора ФК Црвена звезда. Одлазим јер су од мене то тражили навијачи, и ја то поштујем. Одлазим и тужан и поносан. Тужан, јер одлазим из клуба који волим и који ћу увек волети, а поносан, јер сам дубоко уверен да сам дао пун допринос стабилности Црвене звезде. Радио сам часно и прфесионално, по 14 сати дневно. Првих шест месеци без плате, а много сам приватног новца позајмио Црвеној звезди, а то постоји у клупској евиденцији, и тај новац не тражим назад. Могло је и боље, увек може. Али, не могу да последњи пут не поодсетим Звездашку јавност на неке чињенице – започео је Терзић, и потом се осврнуо на протеклих годину дана.

Када сам у јулу прошле године дошао, затекао сам клуб у следећем стању: Дуг преко 50 милиона евра, рачун у блокади  два милиона и 200 хиљада евра, клуб је имао преко 250 издатих меница које су чекале наплату, клуб је изгубио лиценцу за европско такмичење. Играчи су били пред арбитражном комисијом. Били смо без икаквог очекиваног прихода. Црвена звезда је била клинички мртва, и тада сам рекао да нисам мађионичар и да нас чека тежак период. Тражио сам време и стрпљење. Данас је стање следеће: Дуг је смањен на 40 милиона евра уз промену структуре, која сада не оптерећује свакодневно пословање. Рачун није у блокади, није издата ниједна нова меница и клуб није задужен ниједним новим кредитом. Добијена је лиценца за Европу, играчи више не туже клуб и немамо ниједну пресуду код ФИФА и УЕФА. Имамо обезбеђен стабилан извор прихода у наредном периоду. Са компанијом „Гаспром“ смо потписали нови вишегодишњи уговор, а ускоро се очекује и потписивање новог анекса. Имамо пет квалитетних младих играча од којих очекујемо да клуб приходује. Имамо јасан план како да укупан дуг клуба до краја године смањимо на испод 35 милиона евра. Црвена звезда је данас стабилан клуб са утврђеном стратегијом. Ова управа има озбиљне резултате у протеклих годину дана, када је стабилизација клуба у питању – појаснио је Терзић, и наставио:

Све ово сам рекао и на Скупштини клуба пре три недеље, и тада смо добили пину подршку. Представник навијача је за скупштинском говорницом рекао да је ова управа најбоља коју је клуб имао претходних година. Шта се десило за три недеље, на то немам одговор. Свестан сам да је Звездашка јавност разочарана другим местом на крају претходног шампионата, али морамо поставити питање да ли је освајање титуле било реално у ситуацији када смо перманентно били у раскораку између жеља и могућности. Али, уверен сам да ће Црвена звезда ове сезоне изгледати много боље у такмичарском смислу. Освајање титуле је приоритетни циљ. Миодраг Божовић је један од најбољих тренера на овим просторима, и био је жеља Црвене звезде и раније, али сада смо успели да га доведемо. Божовићу је дата пуна слобода. Доведени су квалитетни странци, и у завршним смо преговорима са још четири квалитетна појачања. Свестан сам да је Црвена звезда одиграла лоше ове прве утакмице, али заиста постоје и реална оправдања. Божовић има специфичан метод рада, и његови помоћници ће вам исто рећи. Његове екипе касније улазе у форму, како би ниво игре задржале до краја сезоне, а све у циљу титуле. Божовићу се мора дати времена – категоричан је Терзић.

Навијачи су били јединствени у ставу да им је најбитнија дугорочна стабилност клуба. Међутим, после три недеље се све променило, и одједном се траже резултати одмах. Када су их чланови Управног одбора питали шта замерају управи, рекли су да екипа игра слабо. Након тога је тренер Божовић понудио оставку, а навијачи су рекли да су задовољни његовим радом, али да нису радом управе. Шизофрен захтев, како су и сами прокоментарисали, поготово јер се све дешава након само три утакмице. Управни одбор је донео одлуку да се 15. септембра распишу избори на свим нивоима. Навијачи нису задовољни таквом одлуком, него траже оставке одмах. Ја сам њихову жељу услишио. Иако је било предлога у Управном одбору да сви напустимо клуб и уведемо га у правни ћорсокак, одлучио сам да као законски заступник клуба извршавам своје обавезе, све док не дође друго лице овлашћено за заступање. За то време стојим на услузи клубу, како се не би блокирао његов рад. Иако су јуче због најаве великог броја оставки стопирани сви разговори за долазак нових играча, желим да вас обавестим да је јутрос председник Мијаиловић наставио разговоре, и очекује се да током данашњег дана, или сутра, и Доналд и Плавшић потпишу за Црвену звезду, и да играју већ у недељу против Вождовца. Обавили смо разговор и са тренером Божовићем, и замолили смо га да остане у клубу и настави са радом, и да свој останак не везује за останак ове управе, јер Црвена звезда је изнад свих нас – рекао је Терзић, и на крају се захвалио:

Желим да се захвалим председнику Мијаиловићу, као човеку и као председнику, на свему. Затим, члановима Управног одбора на искреној сарадни, свим запосленима у клубу због своје искрене посвећености коју су показивали у овом тешком периоду. Играчима и стручном штабу, уз јасну поруку да Црвена звезда мора побеђивати. Новим руководиоцима желим срећу у раду, и да Црвена звезда освоји шампионску титулу. На крају желим да се захвалим и представницима медија, јер сте имали коректан однос и према Црвеној звезди, и мени лично.

Претходни текстСиманић на јуниорском ФИБА Ол-стару
Следећи текстСастанак ветерана и савета клуба