Ванредна конференција за медије

47

У Медија центру стадиона „Рајко Митић“ одржана је ванредна конференција за медије на којој је било речи о медијским писањима и иступима појединих фудбалских радника у спрском фудбалу.

На конференцији су били присутни председник клуба, Светозар Мијаиловић, генерални директор, Звездан Терзић и спортски директор, Блажа Раосављевић. Присутнима се обратио генерални директор клуба.

Одлучили смо да вам се данас обратимо због разних медијских шпекулација поводом јучерашње утакмице између ОФК Београда и Црвене звезде, и изјава генерала Миркова и председника ФСС Томислава Караџића. На последној седници извршног одбора Заједнице суперлигаша, имали смо закључак да и генерал Мирков, који је имао сличне испаде у претходним шампионатима, и председник савеза Караџић, треба да се суздрже од било каквих коментара утакмица наше лиге, све док не буду имали конкретне доказе везане за регуларност тих утакмица. Другим речима, да не бацају сумњу на одигране утакмице, а све у циљу постизања све бољег имиџа Суперлиге који није баш сјајан. Међутим, договор који смо имали није испоштован. После саме утакмице, генерал Мирков је истрчао са разним изјавама, као и господин Караџић, који је наводно наложио хитну истрагу. Очигледно је да су обојица имали унапред припремљен сценарио за медијски наступ који ће уследити после утакмице, а све са идејом да се постигну два ефекта. Први, да се дискредитује Црвена звезда већ на старту шампионата, и да се свака наредна утакмица стави под посебан медијски фокус. И други циљ, да дискредитују Црвену звезду у предстојећим изборима за председника ФСС. Као директор Црвене звезде, на Скупштини клуба сам пре два дана изнео циљеве које смо поставили, а један од њих је и освајање титуле. Моје легитимно право је да верујем да ћемо остварити тај циљ, као и да, као директор клуба, наредим свим структурама унутар клуба да остваре зацртани циљ. Али, два дана после тога, одмах је кренула добро позната спрега ФСС и Партизана, са изјавама Миркова и Караџића, а досољена чувеним генералним директором РТС из времена Милошевићеве владавине, Милорада Вучелића – рекао је Терзић,и наставио:

Нисам видео да се генерал Мирков огласио у петак, после утакмице Партитзан – Металац, када је Партизан дао три гола за 15 минута против екипе чији је власник у исто време био и потпредседник Партизана, и члан Извршног одбора ФСС у време Томислава Караџића. Можда је то према проценама генерала Миркова нормално, да Партизан да три гола за 15 минута, а са друге стране није нормално када то уради Црвена звезда? Морамо да вам кажемо да нам је доста и генерала Миркова, и његових дојава из УЕФА, и председника Караџића који има „директну комуникацију“, на његовом течном енглеском, са Мишелом Платинијем. Па хајде, нека већ једном изаћу у јавност са резултатима тих њихових истрага. Доста нам је више те њихове покварене игранке коју свесно гурају кроз медије, а као награду за ту игранку оду на стадион Партизана где буду дочекани уз овације. Чиме је Караџић заслужио да буде дочекиван на тај начин? Поштеним односом према српском фудбалу? Кажем вам – Црвена звезда позива и УЕФА и Интерпол и све стране организације, а пре свега домаће – нека дођу и нека истраже сва дешавања у српском фудбалу. Али, не од јуче, него у претходних осам година, колико је Караџић председник. Немамо проблем са тиме, али  поменута господа имају проблем што је Црвена звезда победила ОФК Београд, да, то је проблем. Не, за Караџића би било нормално да је ОФК Београд победио Црвену звезду – истакао је Терзић.

Недостатак спортских резултата је највећи разлог огромног Звездиног дуга, а по Терзићевим речима, велики удео у томе имала је „спрега“ Томислава Караџића и нашег највећег ривала.

Сви ви знате врло добро да је Партизан у последњих седам-осам година сваке сезоне играо више од десет пријатељских утакмица и самим тим имао од старта велику предност у односу на Црвену звезду. То је резултирало освајањима шампионске титуле, квалификацијама за Лигу Шампиона, огромним приходима од УЕФА, много бољој позицији својих играча на тржишту, а Звезду гурало у све већи финансијски амбис. Због покварене спреге Караџића с Партизаном, Црвена звезда је у овом минусу. Јер, спортски резултат је једини генератор прихода, а Партизан је то имао! Прошле године нам је одузета лиценца јер је Црвена звезда са УЕФА једину комуникацију имала преко ФСС, и све информације смо добијали преко ФСС где су нас уверавали да ће све бити у реду! Тада нисам био у Црвеној звезди, али да је тадашња управа знала да је проблем 3 милиона евра, нашли би их. ФСС то тада није тако презентирао Црвеној звезди, све је било изманипулисано, и захваљујући томе, Партизан ове године осми пут заредом игра квалификације за Лигу шампиона! Ако су толико добри, ја им честитам! Али видели смо тај Партизан кад изађе у Европу. Гол нису дали, а не бод освојили. Али, тамо нема Караџића. Тамо нема судијске организације која добије експлицитно наређење да Партизан мора да буде шампион. И они такви су се нашли да прозивају победу Црвене звезде! То је позната реторика, преписана реторика из кошаркашког клуба Партизан. И сада само понављају као папагаји пресликан сценарио из кошаркашког клуба. Шта треба, да клекнемо и да смо срећни што смо други иза таквог Партизана који је имао ветар у леђа и од стране власти и од стране фудбалског савеза? Спремни смо за сваку истрагу, али захтевамо да буде компетна, и да обухвати последњих осам шампионата који су довели Црвену звезду на ивицу банкрота. Честитији смо и од Томислава Караџића, и од Милорада Вучелића, и од свих из Партизана, и сигурно нећемо препустити Црвену звезду њима таквима – јасан је Терзић.

Кроз медије су се провукле и разноразне приче око кладионица.

Двадесет први век је, и ако већ постоји тај софтвер из УЕФА, ако постоје камере у свакој кладионици, ваљда мора неко да уплати тај тикет? Ваљда мора добитник да подигне свој добитак? Па приведите те људе, саслушајте, истражите то до краја, зашто Црвену звезду везујете за те негативне приче? Ми позивамо Караџића, пошто је стручњак за информатику, нека истражи то и нек изађе пред јавност са резултатима, а до тада нека ћути и не клевеће без разлога, и нека не баца прашину у очи.

Терзић је нагласио да људи из Црвене звезде не беже од разговора и да могу и желе са свима да се погледају у очи.

Сада када се Звезда стабилизовала, када смо на добром путу да се вратимо тамо где и припадамо, да освојимо титулу, а довели смо најбољег тренера, квалитетне странце, наша деца који су бисери су нам старији годину дана – од првог кола су кренула саплитања од стране Караџића, његовог потрчка Миркова и све досољено од стране медијскиог манипулатора Вучелића који изјављује да је то криминал. Он то изјављује? Не зна колико играча игра на терену, и он каже да не жели више комуникацију са Звездом. Ја желим! Да се погледамо у очи, и да се испричамо, шта је радио он, шта ради сада, а шта ћемо радити ми. И немамо проблем, да ли иза затворених врата, да ли пред вама медијима.

Осврнуо се Терзић и на медијска извештавања са јучерашње али и неких ранијих утакмица Суперлиге.

Разумем да су многи новинари навијачи Партизана, и то поштујем. Разумем и да су многи уредници спортских рубрика инсталирани у време спреге Караџића и тадашње власти и да тај механизам и даље постоји. Али, дајте господо, мало професионалног приступа и јучерашњој утакмици, и утакмицама Партизана. Како се то намешта утакмица када некоме даш шест голова? Унапред је била припремљена прича да је Терзић дошао из ОФК Беоргада у Звезду, и како год да се заврши утакмица, то ће бити нерегуларно. Ви сте већ били припремљени за то да је та утакмица у првом колу нерегуларна – истакао је Терзић.

Претходни текстЗлато на грудима Ребића, Тејића и Каплановића
Следећи текстЗвездини златни момци