Терзић: Наредне сезоне, циљ је титула

57

Генерални директор Црвене звезде, Звездан Терзић, говорио је пред медијима о многим стварима које се тичу Црвене звезде.

Терзић је најпре упознао јавност са циљевима Црвене звезде у наредној сезони.

Прво, циљ за наредну сезону је шампионска титула. Ако је не будемо освојили, ја одлазим, без обзира ко ће покушати да ме задржи. То је моја морална обавеза. Тако сам васпитаван да увек тражим кривицу у себи. Поднео сам годишњи извештај Управном одбору, изнео сам много критика на сопствени рачун. Рекао сам им да у сваком моменту имају моју ковертирану оставку. Не желим да остављам утисак човека којем је стало само до фотеље. Aли они то нису желели да прихвате. Ко год да мисли да може боље, нека изволи. Ја ћу бити срећан да некоме уступим место и даље ћу са стране помагати Црвеној звезди. Али волео бих да ми се конкретно каже где је то Звездан Терзић у ових годину дана погрешио. Нисам имао ниједан слободан дан, све друге обавезе сам запоставио. Покушавао сам да са што мање пара урадим што више. Али, лакше је водити државу, него Црвену звезду. Свестан сам био тога и када сам дошао овде и зато се не жалим. Међутим, Звезди је поред новца потребно и време. А тога овде нема. Навијачи траже титуле и трофеје, без обзира на дуг – рекао је Терзић, и наставио причу о младим играчима.

Када сам дошао у Звезду, тих пет клинаца није било у првом тиму. Били су на припремама с омладинском репрезентацијом. Увидом у папирологију, видео сам да двојица немају уговоре, а да тројици истичу за годину дана. Инсистирао сам да Лука Јовић добије број девет, јер сам био убеђен да он може да буде српски Фалкао и да ће да вреди између шест и осам милиона евра. То мислим и данас. Али, у новембру су нам биле потребне паре, нисмо могли да дођемо до новчаних средстава. У року од пет дана морали смо да скупимо 460.000 евра да бисмо избегли казну по извршној пресуди ФИФА и били пребачени у нижи ранг. У фебруару је поново дошло на ред плаћање обевеза. Постојала је могућност да се не такмичимо. Лука Јовић у то време није дао ни гол. Јовић у том тренутку није имао већу цену, али упозоравао сам да је штета продавати делове Луке Јовића. Као што сад упозоравам да је штета продавати Марка Грујића за 1.500.000 евра. Али већа је штета да се не такмичимо, да нас ФИФА избаци из лиге. Као професионалац и као неко ко дуго ради овај посао знам да ће цена Марка Грујића бити вишеструко већа. Учинићу све да свако од петорице бисера остане у клубу, али то не значи да ће остати. Тржиште диктира одлуке Управног одбора. Није Звездан Терзић продао Луку Јовића, статут клуба ми то не дозвољава. Ја спроводим одлуке Управног одбора. То је у том тренутку био спас за Црвену звезду. Нудили смо играче агенцијама и фондовима, ништа се није дешавало сем ове понуде за Јовића. Управни одбор је донео одлуку да у оквиру буџета за наредну сезону, који ће бити око 5.000.000, морамо да пронађемо 2.000.000 продајом неког играча. Волео бих да избегнемо одласке тих талентованих клинаца, али… Засад немамо ниједну понуду – открива Терзић.

Финансије су биле, а и даље су горући проблем Црвене звезде.

Биће боље када клуб буде имао газду, када се буде извршила приватизација. Звезда је тренутно власништво свих грађана Србије и ту је онда тешко доносити стратешке одлуке. Када сам дошао у Звезду, рекао сам да нам је за месец дана потребно 3.000.000 евра. У години иза нас преполовили смо трошкове, смањили дуг на 43.000.000 евра, добили лиценцу, гурнули пет клинаца, имамо основ за наредну сезону… А сада сви причају како је сезона била неуспешна јер није освојен трофеј. Жао ми је што на почетку нисам рекао да ово није сезона у којој је потребно јурити титулу. Прошлог лета смо били фокусирани да нађемо милионе евра за добијање лиценце. Нисмо их искористили за довођење играча. Мени нико не треба да паметује и говори какви су играчи потребни Црвеној звезди. Знам ја то врло добро. Материјално нисмо способни да их доведемо. Исто је тако било у јануару, па смо 13. фебруара морали да дајемо новац неком Пашеку, Бекам Челсију, Сантосу… Нисмо могли да се фокусирамо на стварање тима који би одговорио захтевима звездашке јавности. Доводили смо момке који хоће да дођу у овакву, девастирану Црвену звезду. Само смо држали кров да се не сруши због неких глупости у периоду од пре десет година. Ову причу ће саслушти звездашка јавност, али наш основни задатак је да повратимо поверење Звездаша. То је погубљено…

Звездан Терзић је говорио и о потрази за новим шефом стручног штаба, односно дојучерашњем тренеру, Ненаду Лалатовићу.

Када сам правио анализу какав нам је тренер потребан на врху листе су били Мирослав Ђукић, Ивица Јовановић и Гроф Божовић. Потрошио сам сате и сате времена разговарајући са њима. Они су радили за милион евра годишње, шта ми можемо да им понудимо да би били заинтересовани за Црвену звезду? Ја бих волео да Гроф дође, али биће тешко. Са друге стране нећу да доведем неког кога морам да молим, јер хоћу да тај неко донесе страст и енергију. Како ће да се мотивише за тренинг ако не жели да дође у клуб. Постоје тренери који су показали огромну жељу и страст. Не смемо да журимо и погрешимо. Сузили смо избор на двојицу, али нећу о именима. Сигурно је само да није у питању странац. О Лалатовићу могу да кажем све најбоље. Све што бих рекао лоше о њему, рекао бих и о себи. Он је био моја велика жеља. Рано је гурнут у ватру, очигледно да је направио одређене грешке јер је радио под притиском. Убеђен сам да их неће правити наредног пута када се буде вратио. Све анализе и критике треба да остану унутар куће. Увек сам му говорио да треба да буде миран. Али, одвукле су га емоције и довеле до тога да каже нешто што не сме. Не сме тренер да коментарише управу, нити ја то смем. Ја сам тај који њима подноси извештај. Његови наступи су нанели штету, поготово што смо и онако изгубили подршку јавности и поверење. Нешто што се годинама ствара у дану може да се сруши. Ко воли Црвену звезду не сме личне интересе да ставља испред клупских. Од Звезде мора да се учи, да буде увек господски клуб – закључио је Терзић и додао да је фудбалска Србија на корак од ванредних избора.

Претходни текстФМП у Железнику дочекује Звезду
Следећи текстМеч сезоне за црвено-беле