Терзић: Клуб стоји иза своје деце

66

Генерални директор ФК Црвена звезда, Звездан Терзић, говорио је о тренутном финансијском моменту клуба и актуелном прелазном року.

Црвена звезда се, по његовим речима, неће одрећи борбе за титулу, али је приоритет форсирање младих играча који представљају његову будућност.

И јесенас сам говорио да морамо направити баланс између младих играча који су и спортска и финансијска будућност Црвене звезде, и старијих играча који ће својим искуством и квалитетом да растерете младе играче, и скину одређен притисак са њих. И у овој сезони ће приоритет бити форсирање младих играча, Звездине деце из наше омладинске школе, и у томе ћемо истрајати. Ми смо проценили да су ових пет играча будућност српског фудбала, и клуб ће истрајати на путу да их исфорсирамо до краја. Ко ће од њих бити стартер, тешко је рећи у овом моменту, али мислим да у последњих 30 година Црвена звезда није у једном делу сезоне исфорсирала оволики број младих играча. Рајковић и Ристић су велики део утакмица одиграли, Јовић нешто мање, а Јовановић и Грујић ће, надам се, добијати већу минутажу него у јесењем делу сезоне – рекао је Терзић.

Финансијски проблеми нису новост у Црвеној звезди, и нове обавезе пристижу готово свакодневно. Терзић је пред новинаре изнео и конкретне цифре.

Није лако у овим тешким економским временима принаћи паре. Ми морамо да финансирамо и текуће обавезе да бисмо одговорили свим захтевима које носе високи циљеви које поставља наш клуб. И да немамо тај терет од 52 милиона евра дуга, у овим временима би било тешко пронаћи средства. Много смо више фокусирани на старе проблеме, па тако до 15. јануара морамо решити проблем Броновицког, а до 14. фебруара морамо решити 420.000 евра обавеза према играчима који су отишли из клуба пре две или три године. Упослили смо све капацитете које имамо како бисмо решили све проблеме. Надам се да ћемо уз помоћ свих људи који могу да помогну Црвеној звезди, до 31. марта решити финансијске проблеме. Рекао сам и када сам дошао да ћемо радити транспарентно – 11.8 милиона евра је обавеза коју морамо регулисати до 31. марта. Можда нећемо наћи ни динара, а можда ће многи пролонгирати своја потраживања. У сваком случају, радимо на томе да се тај проблем реши – објаснио је Терзић.

Упркос тешкој ситуацији, Црвена звезда ради на томе да тренеру Лалатовићу обезбеди појачања, како би екипа на пролеће била квалитетнија.

Задовољан сам са одрађеним у овом прелазном року. Он још није ни почео, а ми смо највећи део одрадили. Хтели смо да као клуб изађемо у сусрет тренеру Лалатовићу, и да до данашњег дана већином сви играчи буду на располагању и да могу да одраде тај базични део припрема. Нисмо желели да понављамо грешке које смо летос правили, када се каснило са довођењем играча који су пристизали иако је и сезона увелико почела. Сада смо превазишли тај проблем, и тренер ће припреме моћи да одради са комплетним играчким кадром. Довели смо шта смо желели, а на путу смо да доведемо и Крунића. Он је моја жеља био и летос, али нисмо могли да га доведемо јер је имао још шест месеци уговора са Доњим Сремом. И овога пута нећемо улазити у било какве спорове ни са Доњим Срмеом, нити са Вероном, чекамо да његова агенција реши све правне ствари са овим клубовима, и када све то буде сређено, реализоваћемо његов долазак. Није спорна његова жеља да дође у Црвену звезду, јер он је Звездаш. Што се Орландића тиче, видећемо – не желимо да гомиламо играче у нападу, и да угушимо Луку Јовића. Верујемо у њега – рекао ње Терзић, који је потом прокоментарисао и странце које је Црвена звезда ангажовала, односно треба да ангажује у наредних пар дана.

Слали смо наше скауте да гледају Паркера, и сви извештаји су позитивни. Ради се о добром играчу. Ми морамо да будемо свесни, и унутар клуба, али и звездашка јавност, да Црвена звезда није више у ситуацији да доводи играче који својим квалитетом задовољавају некадашње високе критеријуме Црвене звезде. Звезда је у великим проблемима, и морамо да спустимо критеријуме које је Црвена звезда некада имала. Паркер је у овом моменту нешто најбоље што је Звезда могла да доведе с обзиром на финансијску ситуацију у којој јесте. Он је рођен у Лондону, прошао је комплетну школу Вест Хема, дебитовао је у Премијер лиги, а сплетом околности је завршио у Домжалама. Увек остављам знак питања, јер Црвена звезда је нешто друго у односу на Домжале. Како многи умеју да кажу, лопта на Маракани другачије одскаче. Имамо пример и Оњила који је добро играо у једном клубу, али се није снашао код нас, и потом опет добро заиграо на Кипру. Велики је притисак у Звезди, и видећемо какав је Паркеров ментални склоп. Црвена звезда захтева и карактер, и квалитет, и менталну снагу. Саламија мање знам, али сама чињеница да је одиграо 14 утакмица за репрезентацију Нигерије, говори да је озбиљан играч. Он ће доћи на позајмицу од шест месеци, и имамо право до 15. маја да се изјаснимо и за 250.000 долара откупимо његов уговор. Тренутно нас не кошта ништа – истакао је Терзић.

И у овом прелазном року, једна од централних фигура је Дарко Лазовић. Генерални директор Црвене звезде осврнуо се и на случај капитена.

Јуче смо разговарали са Лазовићем, и сутра ћемо наставити разговоре. Он има уговор са клубом на још шест месеци. Капитен је ове екипе, али и Црвена звезда има дуговања према њему. Потрудићемо се да решимо ситуацију, али постоји велика шанса да Лазовић остане и наредних шест месеци, а разговараћемо и о евентуалном продужетку уговора.

Претходни текстЛалатовић: Најбитније је да се на време уиграмо
Следећи текстПредстављен Џошуа Паркер