Одржана Скупштина ФК Црвена звезда

114

На седници Скупштине ФК Црвена звезда било је присутно 90 од 146 чланова.

На дневном реду су се нашле следеће ставке:
1. Усвајање записника са претходне седнице;
2. Усвајање завршног рачуна ФК Црвена звезда – извештај о раду клуба;
3. Оставка председника Скупштине;
4. Избор председника и подпредседника Скупштине;
5. Избор органа клуба (конституисање Управног одбора, избор чланова Дисциплинске комисије, одлука о именовању лица овлашћеног за заступање клуба);
6. Предлог измена и допуна Статута;
На овај дневни ред, додате су и тачке за избор почасног председника ФК Црвена звезда, као и промене званичног имена стадиона у „Рајко Митић“.
На седници Скупштине истакнуто је да потраживања износе око два милиона евра, да је дуг ФК Црвена звезда 52 милиона евра.

Клубу је потребно 10 милиона евра годишње како би неометано функционисао. У 2010. и 2011. години губитак је био осам милиона евра, 2012. године 11 милиона, док је 2013. године драстично смањен – на 2.219.000 евра. Ово је последица неиграња европских лига, што је довело до стопирања озбиљних трансфера. Клубу је потребно минимум 10.000.000 евра како би опстао. Надам се да ће нова политика клуба допринети стабилизацији. Не смемо заборавити улогу Газпрома као ни план изласка из кризе који је управа сачинила. Пред новим председником су огромни проблеми и позивам све да дају максимум – изјавио је Милан Шутић, председник Надзорног одбора.
У дуг ФК Црвена звезда улази 11,8 милиона евра потребних за лиценцирање, од чега се добар део дуга односи на бивше играче и тренере. Обавезе према банкама износе 19,38 милиона евра, према менаџерима и зајмодавцима 13,4 милиона евра, док се у ставци „остало“ нашао дуг од 7,2 милиона евра.
Нови председник ФК Црвена звезда, Светозар Мијаиловић, рекао је да ће циљ Управе клуба бити да годишње трошкове сведе на 6 милиона евра.
Част је бити изабран за председника Црвене звезде и то доживљам као враћање дуга за сва задовољства која ми је Звезда својим победама доносила. Морамо остварити Звездину саборност и вратити поверење у клуб. Дилојт је пројектовао мере за излазак из кризе. У плану се налазе организациона и финансијска стабилизација и спортски циљеви. Током првих 60 година постојања, Црвена звезда је заменила 24 тренера, а у задњих десет година чак 20 . У 2005. години имали смо 105 запослених, а у 2014. години чак 159. Чак 12 младих играча пониклих у Звезди отишло је без обештећења. Нама је циљ да све годишње трошкове сведемо на 6 милиона евра. Основне ставке пројектованог плана опоравка су: нови уговор са „Гаспромом“, а преговири са Русима су при крају. Црвена звезда ће добити и три нова спонзора, и то фирме „MCI“, „Hewlett-Packard“ и „Кнез Петрол“. Разговори за привођење нашег земљишта комерцијалној намени. Потом и трансфери фудбалера и стратешко партнерство. У спортским циљевима, морамо да подмладимо екипу што је основни циљ, а затим освајање титуле. Мислим да можемо да остваримо оба. Ипак, тим треба стално подмлађивати како би клуб могао да испуни финансијске циљеве. Трећи спортски циљ је учешће у групним фазама УЕФА такмичења.


 
Управни одбор ФК Црвена звезда у наредном периоду чиниће: Бранислав Ђурђевић, Младен Јефтић, Бранко Радујко, Божидар Церовић, Душан Бајатовић, Владица Поповић, Славиша Кокеза, Ивица Тончев, Предраг Ћулибрк, Срђан Кнежевић, Небојша Човић, Александар Антић, Зоран Башановић, Слободан Бабић, Милош Ђурковић. Промене су најављене и у Надзорном одбору клуба. Убудуће ће у рад тог тела бити укључен члан ветерана и два представника навијача, који ће у сваком тренутку имати увид и моћи да контролишу финансије клуба. Чланови овог одбора биће: Милован Станишић, Драган Милошевић, Бранимир Шевчик, Ратко Пиљак и Милан Шутић.
Скупштина је усвојила предлог измене Статута клуба, којом се укида функција „генерални секретар“, и уводи функција „генерални директор“. Звездан Терзић је изабран за првог генералног директора ФК Црвена звезда, док ће позицију пословног директора обављати Стефан Пантовић.
За новог председника Скупштине ФК Црвена звезда, изабран је Ратомир Дујковић, а његови заменици биће Иван Бекјарев и Станислав Караси.
Тако је једногласно за почасног председника клуба изабран Драган Џајић, који се захвалио својим саиграчима који су га предложили, као и навијачима.
После 52 године у овом клубу, ово је за мене изузетно признање. Захваљујем се саиграчима који су ме предложили, а посебно навијачима и свима који су подржали овај предлог. Увек сам за Звезду давао максимум и ово ми је једно од најдражих признања. Ја ћу са ове позиције настојати да као и до сада достојно репрезентујем Црвену звезду – рекао је нови почасни председник нашег клуба, Драган Џајић.
Такође, једногласно је одлучено да ће се стадион „ФК Црвена звезда“ од сада звати „Рајко Митић“.
На Скупштини су своје мишљење изнели и представници навијача. Критикован је досадашњи рад клуба, и истакнуто да је излазност на последњим председничким изборима прави показатељ мишљења навијача Црвене звезде. Оно што је такође истакнуто као лоше је и то што за многе одлуке навијачи сазнају из медија или анонимних писама, и да то никако не доприноси враћању угледа клуба, што је један од најбитнијих циљева.

Претходни текстЗвезда гостује у Македонији
Следећи текстОдржан УО, Терзић генерални директор