Победа Звезде уз опроштај Декија

80

Подмлађен тим Црвене звезде савладао је у пријатељском мечу Удинезе, резултатом 1:0. Утакмицу обележио опраштај Дејана Станковића од црвено-белог дреса.

Ко вечерас није био на београдској Маракани, не зна шта је пропустио. Од дреса Црвене звезде опростила се легенда нашег клуба, Дејан Станковић. Како се ближио 35. минут утакмице, односно тренутак када је Дејан требало да уђе у игру, тако се и у ваздуху осетила она позитивна нервоза. А онда, Деки је скинуо тренерку Удинезеа, испод које је већ носио Звездину опрему. Вукан Савићевић је своје место уступио играчу који је дебиовао за Црвену звезду када је он имао само једну годину, а Дарко Лазовић, капитен на данашњој утакмици, Декију је предао капитенску траку.

Засијао је Дејан Станковић још једном у црвено-белом дресу. Нема навијача на Маракани који није пожелео да прво полувреме потраје што дуже, нити је било особе која није са уздахом у хватањем за главу пропратила прилику када је Дејану недостајало неколико центиметара да сустигне лопту која је упућена на другу стативу. Затим, овације када би Дејан дошао у посед лопте. Пре само 16 година, Дејан је на истом овом месту тресао мреже Звездиним противницима, и доносио толико радости свима који воле Црвену звезду.


 
Полувреме је завршено, али овације су настављене. Дејану Станковићу су признање одали бивши саиграчи, Светозар Мијаиловић у име клуба, и Владимир Шавија у име навијача Црвене звезде. Након ове утакмице, порука је јасна, а истакнута је управо испод северне трибине. „Деки, Звезда те зове и чека на тебе“.

А утакмица? Подмлађен састав Црвене звезде пружио је веома добру партију против италијанске екипе. „Севало“ је на обе стране, али утисак је да је Црвена звезда, свеукупно гледано, промашила више изгледних прилика. Све је почело у 7. минуту када је Планић био највиши у скоку након корнера, и на тај начин донео Звезди предност. Након грешке одбране тима из Удина, Јовић се, неколико минута касније, докопао лопте, преварио голмана и упутио центаршут ка Вукану Савићевићу, који није успео из изгледне ситуације да затресе мрежу. На средини терена, сјајну партију пружили су Марко Грујић и Михаило Ристић, који су били изузетно расположени за игру.
Дамир Кахриман и, касније, Марко Тркуља, у неколико наврата су такође добро реаговали, и успевали да сачувају Звездину мрежу, а у финишу утакмице, сјајне прилике пропустили су и Дарко Лазовиж, односно Ђорђе Деспотовић који су имали „један на један“ ситуације. Треба истаћи да су за Црвену звезду заиграли и Милош Стојановић, односно Марко Мијаиловић.

Сјајно фудбалско вече на највећем српском стадиону, и утакмица која ће многима дуго остати у памћењу. За крај, морамо рећи још само једно:
Хвала ти Дејане Станковићу.

Црвена звезда – Удинезе 1:0 (1:0)
Стадион: Црвене звезде. Гледалаца: 15.328. Судија: Марко Поповић. Стрелци: Планић у 7. минуту за Црвену звезду.
Црвена звезда: Кахриман, Планић, Лазић, Јовановић, Антић, Грујић, Ристић, Гаврић, Савићевић, Лазовић, Јовић.
Резерве: Тркуља, М. Мијаиловић, С. Ђорђевић, Стојановић, Гогић, Катаи, Деспотовић.
Удинезе: Келава, Алхасан, Домизи, Белмонте, Бубјић, Дос Сантос, Халберг, Муриел, Пинзи, Алвеш, Запата.
Резерве: Кучић, Вагуе, Бошњевич, Кода, Фараони, Јанкто, Пртајин, Пазос, Јади.

Претходни текстЗвезда у три сета боља од Инђије
Следећи текстСтанковић: Затворио сам круг