Гранитна Звезда, најбоља у Европи!

43

Шампион Србије, Црвена звезда, је ове сезоне, уз Барселону и Јувентус, једина екипа у Европи која још увек није примила гол.

Овај податак додатно добија на тежини ако се у обзир узме чињеница да је Црвена звезда, за разлику од Барселоне која је одиграла шест, и Јувентуса који је играо пет, одиграла седам првенствених, односно укупно осам утакмица. Податак који веома годи, посебно имајући у виду да је претходне сезоне у првих осам утакмица у првенству и Купу, Црвена звезда примила исто толико голова.

Тим Ненада Лалатовића ове сезоне краси нешто што није био случај претходних година. За разлику од офанзивног дела тима, дефанзива није претрпела значајне промене, па је од играча из стартне поставе током пролећног дела екипу напустио само Дејан Келхар. И док су многи очекивали довођење још једног искусног штопера, у први план је искочило још једно Звездино дете, Дарко Лазић, који је претходно полусезону провео на позајмици у суботичком Спартаку. Лазић је овог лета добио прилику да игра у тандему са Савом Павићевићем, незамењивим стубом одбране и можда и најбољим централним беком који је командовао Звездином одбраном последњих година. Њих двојица, уз староседеоце Николу Мијаиловића и ове сезоне одличног Марка Петковића најзаслужнији су што Црвена звезда од почетка такмичарске године није примила нити један гол.

 Заслуге за гранитну Звездину одбрану свакако иду и на адресе Богдана Планића, односно Николе Антића који су такође наступали, али посебну пажњу заслужује и млади голман и од данас члан „А“ репрезентације Србије, Предраг Рајковић. Бивши голман Јагодине, који је претходне сезоне стрпљиво чекао своју шансу, дочекао је и својих пет минута. Тачније, 657 минута, колико је прошло од последњег гола који је Рајковић примио, још у Новом Саду против Војводине у последњем колу прошлогодишњег шампионата. Рајковић је уз Ђанлуићија Буфона и Клаудија Брава једини голман у Европи који још увек није вадио лопту из мреже. Напротив, Звездин чувар мреже је успео да одбрани чак и један једанаестерац.

Уколико не буде савладан ни у мечу против Вождовца, Рајковић ће доспети на шесто место листе голмана са највећим бројем минута без примљеног гола. Даље од утакмице са Вождовцем, за сада, нећемо гледати, али оно што је сигурно – Црвеној звезди је ове сезоне изузетно тешко дати гол. Не треба заборавити ни Дамира Кахримана, који је феноменалном интрервенцијом у Куп утакмици против Борца, сачувао Звездину мрежу.

Биће потребно време да се Звездин млад тим уигра и постане ефикаснији. Док се то не догоди, порука из последње линије је јасна – ми чувамо гол.

Претходни текстЈака Блажич у улози ТВ спикера
Следећи текстНови успеси млађих категорија у Македонији