Звезда креће са -5 бодова шампионату

37

Два месеца пре почетка нове сезоне Црвена звезда је кажњена од стране Дисциплинске комисије због неизмиреног дуга према бившем првотимцу Николи Докићу одузимањем пет бодова због дуга од 16.200 евра.

Клуб је у септембру и марту добио могућност да исплати Докића, а пошто се то није десило, Црвено-бели су кажњени одузимањем бодова. Да би Звезда уопште могла да добије дозволу за такмичење мора да измири дуг према играчу или да се договори о динамици исплате као што је био случај уочи почетка минуле сезоне. Црвена звезда је тада великим напорима успела да исплати 11 својих бивших играча, што је са порезом био цех од преко 100.000 евра.

Клуб из Љутице Богдана овога пута није наишао на разумевање, а Докић је у изјави за Спортски журнал изразио жал што је морало да дође до овакве ситуације:

Најжалије ми је што сам морао да се одлучим за тужбу. Заједно са тадашњим саиграчима борио сам се за црвено-беле боје, у најтежим моментима за клуб, честито и поштено. Све време у Београду сам малтене живео о сопственом трошку. На жалост, од љубави се не живи, већ од новца. Разочаран сам некоректностима неких људи из клуба. Ова тужба и није била уперена према Црвеној звезди, већ људима који су обећавали све и свашта, и причали шта су причали. Драго ми је што сам био део тако великог и познатог клуба. Ипак, после свега ће остати одређена горчина, па и са те стране јер је мој отац Зоран некада играо за тим из Љутице Богдана – рекао је Докић, који је дрес црвено-белих обукао у августу 2011. године, а први новац добио тек марта 2012. године.

Да је дуг према Николи Докићу једини проблем за Звезду било би још и добро, али у току су и поступци по тужбама Немање Зеленовића и Уроша Милошевића (8.000 евра). Спорове на Арбитражи добили су још Никола Шљиванчанин (14.500) и Стефан Ћирић (7.600). Одлука о покретању дисциплинског поступка против Звезде због дуга према Зеленовићу од 8.230 евра донета је 7. маја, а објављена 3. јуна. По споразуму клуб је био дужан да дуг исплати до 10. априла. Звезда се у блиској прошлости више пута суочавала са одузимањем бодова, чак и по завршетку сезоне 2012/13, када је клубу укупно одузето осам бодова због неизмирених обавеза, а према Правилнику максимално може бити одузето десет бодова након чега следи избацивање у други ранг такмичења.

Извесно је да ће Звезда поново, као и прошле године имати великих проблема да нађе новац како би клуб наставио да живи. То је 2013. године урађено уз велике напоре тренера Ненада Перуничића пред сам почетак првенства. Велико је питање има ли Црвена звезда у овом тренутку некога ко може да обезбеди новац за нагомилане дугове из прошлости. Перуничић је и сам пре извесног времена истакао да нема више снаге да се сам бори са огромним проблемима у којима се клуб већ годинама налази. Ово је можда и последњи вапај трофејног клуба који је у прошлости овој земљи дао велики број репрезентативаца и играча светске класе и не би било добро по српски рукомет и спорт у целини уколико би један такав гигант престао да постоји. Свака помоћ Црвеној звезди у овом тренутку била би веома драгоцена, у супротном можда ће бити и касно да се било шта учини. Времена је све мање…

Претходни текстИз Терми Чатеж у Белгију
Следећи текст28 медаља за црвено-беле на Првенству Србије