Реми Звезде и Генка

46

Црвена звезда је одиграла против Генка прву од две планиране пријатељске утакмице у Белгији. Након 90 минута, резултат је гласио 1:1.

Црвена звезда је добро отворила утакмицу. Од старта је било лако видљиво да су изабраници Ненада Лалатовића решени да врше притисак на задњу линију Генка, и у неколико наврата црвено-белима се пресинг исплатио. Најпре је штопер Генка умало постигао ауто-гол након притиска Савићевића, а потом је и Гаврић освојио лопту која је стигла до Савићевића. Вукан је упутио центаршут ка Ракићу, за мало превисок, те је наш нападач шутирао поред гола. Одличну прилику у 15. минуту имао је Лазић након корнера који је извео Милијаш. Звездин штопер је главом одлично шутирао под пречку, али се истакао одличном интервенцијом голман Генка.

Иако је Звезда била конкретнији ривал, Генк је стигао до вођства у 17. минуту. Након дубинске лопте ка нашем казненом простору, Рајковић је погрешно проценио лет лопте, и она је стигла до нападача Генка који погађа празну мрежу. Међутим, у 29. минуту се Рајковић искупио. Најпре је обранио зицер са пет метара нападачу Генка, а потом још једном одлично интервенисао у истој акцији. У наставку, Звезда је направила контру која је завршена шутем Гаврића, и одбраном голмана белгијског тима. Милијаш је извео ударац из угла, а Лазић поново био највиши у скоку, и овога пута је успео да погоди мрежу за изједначење. Играо се 30. минут.

Утакмица је обиловала контра нападима, прилике и полуприлике су се ређале на обе стране. У 34. минуту је Рајковић поново феноменално сачувао своју мрежу, а потом и покренуо контра напад Црвене звезде која је завршена центаршутом Савићевића, и кашњењем за делић секунде Гаврића. Након тога је уследио нешто мирнији период утакмице, и до полувремена није било стопостотних прилика за гол. Утисак је да су обе екипе у првом делу показале висок ниво трчања и борбености, али и допадљиву игру са много опасних напада.
Друго полувреме домаћин је отворио доста боље, и у старту имао две добре прилике. Напре је након брзо изведеног слободног ударца нападач Генка пребацио гол, да би потом у 50. минуту стопостотну прилику пропустио везиста Генка, који је промашио гол из изгледне ситуације.

Звезда се тргла и успела да успостави равнотежу на терену, али је, барем када се упореди са првим полувремено, друго изгубило на темпу. Први ударац ка голу домаћина у наставку дело је Гаврића, али није било превише муке за голмана. Ненад Лалатовић је у 58. инуту из игре извео Мијаиловића, Савићевића и Ракића, а на терен послао Стефана Ђорђевића, Горана Гогића и Ђорђа Деспотовића. Убрзо након њих, прилику је добио и Никола Караклајић.

Генк је у финишу утакмице у потпуности преузео посед лопте – било је приметно да су Белгијанци у завршној фази припрема и да имају више свежине од фудбалера Црвене звезде. И поред поседа, Генк није успео да створи озбиљне прилике све до самог финиша меча, али и у тим ситуацијама су Павићевић и Лазић добро реаговали. До краја меча, прилику су још добили и Јокић и Стојановић. Након 90 минута игре, утакмица је завршена резултатом 1:1.
Следећа провера фудбалере Црвене звезде очекује против Мехелена, у суботу 19. јула од 18 часова.

Генк – Црвена звезда 1:1 (1:1)
Стадион: У Хаселту. Гледалаца: 500. Судија: Гертенс (Белгија). Стрелци: Мбојо у 17’ минуту за Генк, а Лазић и 30’ за Црвену звезду.
Генк: Коутлес, Тсиманка, Гориус, Симејс, Сисе, Масика, Шриверс, Геркенс, Кастањ, Мдођи, Мбојо.
Црвена звезда: Рајковић, Петковић, Павићевић, Лазић, Мијаиловић, Милијаш, Ковачевић, Савићевић, Лазовић, Гаврић, Ракић.

Претходни текстПитања Министарства, одговори Црвене звезде
Следећи текстРајковић и Јовановић са репрезентацијом