Пионири Црвене звезде шампиони Србије

23

Пионирска селекција нашег клуба (генерација рођена 1999. године) освојила је Пионирску лигу Србије.

Предвођена тренером Марком Митровићем, надокнадила је заостатак од 4 поена након првог дела сезоне и коло пре краја обезбедила прву позицију. Након 29 до сада одиграних кола, наши пионири имају 23 победе, 4 нерешена меча и само 2 пораза уз гол разлику 93:17.
У кључним утакмицама, екипа је показала изузетно знање и залагање, а посебно су у сећању свих који прате ову селекцију остала упечатљива оба дербија где смо у гостима играли 1:1 а код куће игром декласирали противника уз резултат 2:0. Најбољи стрелци екипе су Терзић са 21 голом и Јовељић са 20 погодака. Истакли су се и везни играч Ковач са 12 погодака, као и Михајловић са 10 и Вудраговић са 8 голова.
У сезони је наступило укупно 24 играча, а највећу минутажу имали су Николић З. Милош (који је иначе и капитен), а затим следе Ковач, Јовељић, Николић Ј, Максић, Михајловић, Ђекић, Терзић, Вудраговић, Ракић…

Преносимо вам краћи интервју са званичне интернет презентације ФК Црвена звезда са тренером пионирске селекције, Марком Митровићем.

У јулу 2013. сте преузели генерацију 1999, какви су Вам били први утисци?

Пре свега осећао сам задовољство што сам се после 14 година вратио у свој клуб што сам добио прилику да сав свој ентузијазам и знање пренесем на те момке. Са једним јединим циљем, да се што боље развијају као играчи, али и као људи.

Колико Вам је искуство вођења омладинске селекције Србије и рад у ФСС-у био од помоћи након преласка у Црвену звезду?

Где год радите на највишем нивоу, то је велико искуство. Пре свега, у репрезентацији имам прилику да нон-стоп играмо против играча првог нивоа, самим тим да спознам шта је то што нам је битно да радимо, како би се развијали у правом смеру. Такође, много помаже и у селекцији играча. Једноставно, лакше одредим крајњи домет некога играча, мада је то у фудбалу изузетно опипљиво, незахвално. Фудбал није егзактна наука.

У јануару ове године позвали сте легенду нашег клуба Владимира Петровића – Пижона да Вам помогне у раду са играчима. Какви су Вам утисци о сарадњи са Звездином звездом?

Бата Пики је био мој тренер у млађим категоријама Црвене Звезде и пола године у првом тиму. То је наша најбоља омладинска генерација икада у овом клубу. Осам А репрезентативаца и седам капитена првог тима су показатељ рада каквог смо имали са њим. Имена Дејана Станковића, Лазетића, Друлића, Коромана, Пантелића, Урумова, Лалатовића… довољно говоре. Желео сам да га имплементирам у рад, како би деца покупила што више његовог знања. Да пробамо да направимо оно што је он урадио са мојом генерацијом. А то можемо само уз адекватан рад, велики, али правилан рад. Бата Пики је човек који има невероватну енергију, ентузијазам и знање. И ја се развијам као тренер уз њега. Свима добро дође…

Шта сматрате да сте побољшали код играча током сезоне?

Акценат је био на техници. Да се технички подигну на следећи ниво. Мислим да смо успели у томе. Деца су изузетно мотивисана и фокусирана на рад, са великом жељом да успеју, па нам је самим тим рад био и олакшан. Такође, морали смо да водимо рачуна и о периоду биолошког развоја у коме се налазе. Радили смо и на одређеним тактичким стварима које су адекватне за овај узраст и јако сам задовољан како играчи напредују.

Који моменти су Вам најупечатљивији кад сумирате читаву сезону?

За мене је сваки дан проведен са њима прича за себе. Уживам кад смо заједно и уживам док их гледам како се развијају и као људи и као играчи.

Против три највећа конкурента изгледа да је екипа играла најбоље. Партизан, Рад и ОФК Београд нису победили нашу екипу у шест међусобних дуела ове сезоне?

И Партизан и Рад и ОФК Београд су одличне екипе, са пуно интересантних играча. Ми не бирамо место, време и противника. Увек смо ми ми. Стицајем околности, можда смо те утакмице одиграли боље него друге, мада је било и других интересантних утакмица.

Да ли су неки играчи посебно одскочили?

Ми од првог дана стварамо свој имиџ. Имамо жељу да будемо препознатљиви као генерација, а сваки играч има удела у томе. Наравно да је циљ да они постану играчи, да Црвена Звезда може да у њима добије будуће првотимце. И неки од њих ће доћи до тога, то је сигурно. Али, за сад смо генерација 99 и нека тако остане.

Шта су Ваши следећи кораци пред следећу сезону?

Ја само желим да наставимо тамо где смо стали, а то је да се сваки од њих данас осећа да је бољи играч него што је јуче био. И настављамо у том стилу. А резултат као резултат… Он ће доћи као последица доброг рада и добре селекције.
 
Играчи који су учествовали у освајању титуле шампиона Србије у селекцији пионира, годиште 1999, сезона 2013/14:

Ашанин Дарко, Дачић Алекса, Делибашић Алекса, Ђекић Владан, Гачић Алекса, Гордић Милош, Ивановић Лазар, Јокић Ранко, Јовељић Дејан, Костић Урош, Ковач Стефан, Максић Филип, Михајловић Стефан, Митровић Бојан, Николић Ј. Милош, Николић З. Милош, Перић Саша, Пузић Никола, Ракић Слађан, Сићовић Милосав, Терзић Алекса, Тричковић Никола, Вудраговић Стефан, Живојиновић Виктор.

Претходни текстРаденовићев интервју о важности образовања
Следећи текстСловенке и Израелци на сатрту Евро Купова