Звезда у финалу Купа Србије

91

Рукометаши Црвене звезде пласирали су се у финале Купа Србије победом над екипом крагујевачког Радничког у полуфиналу завршног турнира у Нишу резултатом 34:31. Црвено-бели су ношени великом подршком са трибина дворане Чаир сломили отпор Крагујевчана у финишу сусрета и у понедељак ће играти у финалу против нишког Железничара од 18 часова.

После изједначене игре у почетних неколико минута Раднички је голом Немање Грбовића стигао до вођства од 5:3. Звезда је убрзо изједначила, али су Крагујевчани преко Рајичевића и Грбовића поново стигли до плус два (7:5). Стефан Алчаковић и Огњен Кајганић су нешто касније поново поравнали резултат, али је Раднички након тога направио серију од 3:0 са два брза поготка Александра Гуглете и повео са 11:8, па је тренер црвено-белих Ненад Перуничић био приморан да затражи тајм-аут.

Звезда није успела да одмах смањи предност свог противника, а крагујевачки тим је у једном тренутку повео и са четири разлике после новог поготка Гуглете за 14:10. Мало по мало црвено-бели су топили предност играча у белим дресовима, а Војислав Брајовић је са два гола у низу изједначио на 15:15, да би након тога Павлов промашио зицер сам у контра нападу.

Казна је врло брзо стигла на другој страни, јер је Пралица из седмерца вратио Радничком предност. Пробудио се и најбољи стрелац Крагујевчана Крсто Милошевић и са два узастопна поготка донео убедљивије вођство свом тиму (18:16). Капитен Црвене звезде Милан Павлов је успео да смањи на 17:18, што је био коначан резултат првог полувремена.

Велика борба је уследила у наставку утакмице. Голман Звезде Милан Косановић, који је био неприметан у првих 30 минута потпуно је заблистао у наставку. Одбранио је гомилу шутева играчима Радничког у серији и то су у већини случајева били зицери из контра напада. Захваљујући њему црвено-бели су остали у резултатској равнотежи, јер његови саиграчи нису искористили своје прилике у нападу.

Брајовић је изједначио на 20:20, а затим је Павлов довео Звезду у вођство после дуго времена. Прву осетнију предност црвено-бели су стекли после серије од 3:0. Божо Анђелић је отворио серију, а затим је капитен Милан Павлов два пута у низу савладао противничког чувара мреже за вођство од 24:23 у 43. минуту, након чега је клупа Радничког затражила минут одмора. Подршка са трибина, која је све време трајала, постала је још гласнија. Нишлије су давале Звезди јак ветар у леђа својом громогласном песмом, али то као да је опустило рукометаше у црвено-белим дресовима.

Пралица из седмерца и Гуглета су смањили на само гол заостатка, а недуго након тога је корпулентни Немања Грбовић изједначио на 25:25. Изабраници тренера Перуничића тада су додали гас и головима Брајовића, а затим и Алчаковића у контри поново стигли до два разлике (27:25). Упорна екипа Радничког није ни помислила на предају. Грбовић и Крсто Милошевић још једном доносе свом тиму изједначење (27:27).

После још два изједначења Звезда успева да још једном стигне до два гола предности (31:29), после погодака Брајовића и Павлова у 54. минуту. Косановић још једном брани немогуће, али црвено-бели грешкама не успевају да преломе меч у своју корист, јер је Пралица смањио на само гол заостатка (30:31). Алчаковић постиже важан погодак за 32:30, али искусни Иван Шмигић поново доводи Раднички на минус један (31:32). После тајм-аута, који је затражио тренер црвено-белих у 59. минуту Павлов се на изненађење рукометаша крагујевачке екипе нашао сам на црти и донео Звезди великих 33:31. Раднички није успео да узврати, јер су црвено-бели пресекли њихов напад, па је Алчаковић голом у контри оверио Звездин тријумф за коначних 34:31. У последњим секундама је Косановић одбранио шут Крагујевчана и ставио шлаг на торту.

Најбољи у победничком тиму били су Милан Павлов и голман Милан Косановић, значајне голове постигли су Брајовић, Алчаковић и Анђелић, док су се у екипи Радничког истакли Грбовић, Гуглета, Крсто Милошевић и Рајичевић.

Црвена звезда – Раднички (Крагујевац) 34:31 (17:18)
Ниш – Дворана: Чаир. Судије: Мошорински (Нови Сад) и Панџић (Зрењанин). Седмерци: Црвена звезда: 3 (3), Раднички 3 (3). Искључења: Црвена звезда 2, Раднички 6 минута.

Црвена звезда: Косановић (17 одбрана), Лазовић 2, Торбица, Пантелић, Алчаковић 3, Денић 1, Лазић 3, Митровић 2, Павлов 10 (2), Шотић, Цупара, Нешовановић, Кајганић 3, Шапоњић, Анђелић 4 (1), Брајовић 6.
Раднички: Петровић (12 одбрана), Жегарац 5, Пралица 4 (3), Милошевић 4, Јанићијевић, Гуглета 7, Лекић, Стевановић, Мошић, Спасић, Милинчић, Јаћимовић, Томић, Шмигић 2, Рајичевић 4, Грбовић 5.

Црвено-бели сада држе све конце у својим рукама по питању пласмана у Европу, јер ће у сутрашњем финалу у директном обрачуну са Железничаром одлучити о месту које води у еврокупове, а што је још важније и о трофеју, који се чека пуних шест година, а у Купу чак десет. Већег мотива од тога сигурно нема, а ако навијачи поново буду на нивоу као из полуфиналног сусрета Звезди се смеши велики успех на самом крају ове турбулентне сезоне.

Претходни текстБронза за Немању Мајдова у Лајбницу
Следећи текстВатерполисткиње Звезде освојиле дуплу круну