Црвено бели у плеј офу ЛЕ после пенала

52

Фудбалери Црвене звезде пласирали су се у плај оф Лиге Европе савладавши Омонију после пенала. У регуларном делу сусрета било је 0:0 након чега је меч ушао у продужетке. Пошто су и после продужетка мреже мировале приступило се извођењу једанаестераца. Бајковић је два пута успео да заустави лопту на путу до мреже и одвео црвено беле у наредну рунду.

Већ у првом минуту Лазовић је повукао лопту на десној страни, успео је да прође између двојице фудбалера у зелено-белим дресовима, али му је она побегла у гол аут. Први шут на утакмици упутио је Миливојевић два минута касније, али je његов ударац са 20 метара је завршио преко гола. Црвена звезда је боље ушла у утакмицу, а наши фудбалери који су данас играли у црвеној гарнитури дресова, изашли су у формацији 4-4-2, за Лазовићем као другим истуреним играчем поред Касалице.
Након истека десетог минута, стекао се утисак да Омонија неће играти много другачије него у Београду. Иако бодрени од скоро 15.000 навијача, фудбалери у зеленим дресовима нису почели отворено као што се очекивало. Томе је допринела и добра поставка Звездиних фудбалера, па домаћин није имао решења у нападачким акцијама. У 17 минуту утакмице, главни арбитар је показао прву јавну опомену Милану Јовановићу, иако само минут раније није опоменуо домаћег фудбалера након подједнако оштрог старта над Младеновићем. Двадесет и први минут утакмице донео је Звезди први корнер, али након центаршута нико није усопео да закачи лопту.
Касалица се у 25. минуту сјајно ослободио саиграча на десној страни, али је био фаулиран на самој ивици казненог простора. Уследио је слободан ударац који је извео Микић, али је интервенисала одбрана Омоније. Шест минута касније, након новог фаула над Касалицом, Миливојевић је брзо извео слободан ударац и покушао да пронађе Лазовића који је утрчао и шутирао искоса са десне стране, али непрецизно.

Да главни арбитар има потпуно другачији критеријум када су јавне опомене у питању, доказао је и у 32. минуту, када је показао жути картон Срђану Мијаиловићу, након фаула који  је био много мањег интензитета од већине оних који су начинили Омонијини играчи. Након изведеног фаула, Омонија је створила прву одличну прилику, али је након шута из близине добро реаговао Бајковић. У тим тренуцима, домаћин је вршио притисак по наш гол, али у наредном периоду није било опасности. Нажалост, ни црвено-бели нису успели до краја полувремена поново да припрете. Утисак је да је Звезда била нешто бољи ривал у првом полувремену, али поново су изостале стопостотне прилике за гол. Било је јасно да, уколико наши фудбалери желе да прођу у наредно коло, морају у другом полувремену почети да стварају прилике, а поготово да их реализују.

Звезда је најбољом приликом у дотадашњем току утакмице отворила друго полувреме. Максимовић је снажно испуцао лопту напрдед, Касалица је пратио и искористио што је лопта одскочила ближе њему. Ипак, није наш нападач на најбољи начин умирио лопту, она му је мало побегла, па је из скоро мртвог угла шутирао, али је погодио само спољни део мреже. Само три минута касније, нова прилика за Звезду – Лазовић је извео корнер на другу стативу, Касалица добро скочио, али није успео да погоди оквир гола. Звезда је у тим моментима најављивала бољу партију. Само минут касније, нова сјајна прилика за Звезду, овога пута та Лазовића који се на десној страни ослободио свог чувара, ушао у казнени простор и шутирао, али је голман Леони успео да лопту одбије у корнер. Велики притисак Звезде виђен је у тим моментима, али је убрзо прекинут након новог жутог картона, укупно петог који је до 52. минута показан нашим фудбалерима. Омонија је прву полуприлику имала у 55. минуту, када је након слободног ударца лопту ка голу са 11 упутио један фудбалер, али је успео да пребаци чак и заштитну мрежу иза гола. Омонија је успоставила иницијативу у тим моментима, потпомогнута публиком која је пружала веома гласну подршку својим играчима, али и главним арбитром који као да је реаговао на свако тражење прекршаја од стране домаће публике.

Период до 61. минута у потпуности је припао Омонији, али се након тога Звезда ослободила притиска. Ипак, након велике грешке Димитријевића у 69. минуту, могла је Омонија до вођства. Поклон лопту Димитријевић није искористио да је се на време ослободи, већ је покушао да дрибла, и том приликом је изгубио, створивши противнику шансу која се срећом по Звезду није завршила кобно.
У 76. минуту, убедљиво најбољу прилику за наш тим пропустио је Касалица. Брзоноги нападач је добио лопту на левој страни, и у „ситуацији три против два“ одлучио се, након дриблинга, на ударац који је завршио преко гола. Само два минута касније, Касалица је добио жути картон, али у тим моментима то више није ни било чудно, јер су сви навикли да шведски судија маше жутим картоном према шашим фудбалерима. Како је пролазило време, нервоза је постајала све већа, на обе стране. Неколико минута пре краја, Младеновић је одлично прошао по левој страни, успео да „заломи“ једог играча и уђе у средину, али уместо да, попут у Ивањици, упути ударац ка голу, одлучио се за још један дриблинг приликом којег је изгубио лопту. Већ у наредном нападу, Омонија је упутила ударац у оквир гола, али је добро интервенисао Бајковић. Била је то и последња прилика у првих 90 минута, и фудбалери оба тима ушли су у продужетке.
Први продужетак почео је нешто мирније него претходно оба полувремена, а оно што је занимљиво је то да Роберт Просинечки у првих 90 минута није извршио нити једну промену, док је његов колега последњу трећу извршио у 95. минуту. Шест минута касније, умало је Бајковић након лошег хватања убацио лопту у сопствену мрежу, али је ипак успео да је ухвати на време. У 102. минуту, Лука Милуновић је добио прилику уместо Дарка Лазовића. Већ у првом нападу након измене, Микић је центрирао са десне стране, из другог плана се убацио Евандро који је успео да шутира главом, али непрецизно.

Није било много интересантних ситуација ни у другом полувремену. Фудбалери обеју екипа деловали су уморно, и њихови напади текли су без много агресивности и трчања. Више се водило рачуна да се не погреши него да се постигне гол, али чак и у тим ситуацијама грешке нису изостајале. Ипак, ниједна није била кажњена, па је након 120 минута игре постало јасно да ће пенали одлучити победника овог двомеча.
Пенал серију отворио је Милош Димитријевић. Милош је шутнуо на лево, пославши голмана у супротан угао.  Андре Алвеш је био први стрелац за Омонију, након што је Бајковић био веома близу да одбрани. Ново вођство Црвеној звезди донео је Лука Миливојевић, а ново изједначење Омонији Дос Сантос. Трећу пенал серију започео је Филип Касалица, а његов ударац одбранио је голман Леони. Ипак, Бајковић је успео да заустави шут Саве Павићевића, па је након три серије резултат и даље био 2:2. Максимовић је веома прецизним ударцем Звезди донео ново вођство од 3:2. Мало је фалило Бајковићу да заустави ударац Деметриса Кристофиса, али је Омонија ипак стигла до изједначења у четвртој серији. Ипак, Милуновић је сигурном реализацијом ударца са беле тачке Звезди донео вођство од 4:3. Сви погледи су били упрти у Бајковића који је имао прилику да одбраном донесе Звезди победу, али је Омонија изједначила. Младеновић је у шестој серији поново донео предност Црвеној звезди, а ново изједначење Омонији Скарамозино. Млади Срђан Мијаиловић је Звезди донео предност, испоставиће се пресудну, јер је Бајковић успео да одбрани наредни пенал који је извео Фереира.
Црвена звезда је тако тек након веома напете пенал серије успела да обезбеди пролаз у наредну фазу квалификација. Мораће наши фудбалери боље од приказаног у овом двомечу, уколико желе да се пласирају у групну фазу Лиге Уефа. Ипак, вечерас је време за радост.

Омонија – Црвена звезда 0:0 (5:6)
Стадион: ГСП. Гледалаца: 15.000. Судија: Михаел Лерјеус (Шведска)
ОМОНИЈА:  Леони, Спунгин, Сгарамоцино, Фереира, Павићевић, Соарес, Марколини, Асис, Кристофи, Аврам, Дос Сантос. Резерве: Левита, Караламбус, Маргаца, Жоао Алвеш, Агуир, Андре Алвеш, Деметриоу.
ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Бајковић, Максимовић, Јовановић, Микић, Младеновић, Мијаиловић, Димитријевић, Евандро, Миливојевић, Касалица. Резерве: Весић, Ненадић, Крнета, Милуновић, Мирић, Стојковић, Асамоа.

Претходни текстЛазић: „Почетак припрема у одличном ритму“
Следећи текстПет нових уговора