Голеада за крај припрема

34

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – КРИВБАС 5:4 (3:1)
Терен хотела Калисте, Судија: Шербаков (Белорусија), Стрелци: Лазовић у 5, 15, 68 и 88, Миливојевић у 25. минуту за Црвену звезду, а Бартулович у 45. Љишенко у 46, Ешлинек у 53 и Антонов у 55. минуту за Кривбас.
Црвена звезда: Бајковић, Микић, Максимовић, Тошић, Младеновић, Мијаиловић, Евандро, Миливојевић, Лазовић, Милуновић, Борха.
Кривбас: Штањко, Васиљев, Сердок, Федоров, Валејев, Ешлинек, Костјушин, Бартулович, Љисенко, Антонов.

Фудбалери Црвене звезде одиграли су последњу утакмицу у оквиру припрема у Анталији, а противник је била петопласирана екипа украјинског шампионата, Кривбас. Тренер Црвене звезде Роберт Просинечки извео је састав који би лако могао да буде и стартна постава против Спартака, који на Маракани гостује у суботу 3. марта у 17 часова. Црвену звезду је на овој утакмици пратило и двадесетак навијача, тачније неколико породица које живе у Турској. Такође, присутан је био и Драган Шакота.
Црвена звезда је добро отворила меч, па је већ у трећем минуту голман Кривбаса морао да интервенише. Украли су наши фудбалери лопту на средини терена, затим је упутили на леву страну ка Младеновићу који је искоса са ивице казненог простора шутирао, а голман Штањко је одбио у корнер. Након ударца из угла, Евандро је натрчао на повратну лопту и са двадесетак метара упутио још један ударац, али је голман Кривбаса овога пута лакше укротио овај шут.
Два минута касније, Младеновић је упутио заиста феноменалну лопту кроз средину за Луку Миливојевића који је утрчао у шеснаестерац, приликом пријема дао себи одличан пас у простор, и том приликом га је дефанзивац Кривбаса саплео. Арбитар из Белорусије оправдано је показао на белу тачку, а кривцу за једанаестерац пут у свлачионицу. Ипак, договор пре меча био је да у случју црвених картона тренери имају право замене, тако да је Кривбас утакмицу наставио са 11 играча. Најстрожу казну за нашу екипу успешно је извео је Дарко Лазовић, и тако је Звезда врло рано дошла до предности.
Само два минута касније, након акције на другој страни, Бајковић је имао дуел са нападачем Кривбаса ван казненог простора, и том приликом је направио фаул, па је судија и њему показао црвени картон. Уместо првог чувара мреже, у игру је ушао Милош Весић. Кривбас је покушао из слободног ударца да савлада још недовољно загрејаног Весића, али је погођен живи зид. Црвена звезда је уводним минутима заиста деловала гилно и брзо, па је и лопта „слушала“ наше фудбалере.
Дарко Лазовић је у 15. минуту постигао и свој други гол. Након веома лепе акције по десној страни са Николом Микићем приликом које је размењено неколико додавања, Лазовић је са ивице казненог простора лопту поново послао до Микића који је ушао по страни, упутио повратну ка стрелцу првог гола који је прихватио на 13 метара, наместио се и погодио супротан угао за 2:0.
Фудбалери Кривбаса су након другог примљеног гола заиграли знатно оштрије, као да су недостатак брзине желели да надокнаде снагом, па су у неколико наврата грубо фаулирани Евандро и Миливојевић. Срђан Мијаиловић им није остао дужан, па је узвратио истом мером, а Лука Миливојевић се 25. минуту на најбољи могући начин „осветио“ за прекршаје начињене над њим. Након једне полуконтре, фаулиран је Лука Милуновић на левој страни, у висини казненог простора. Слободан ударац је изведен брзо, до лопте је дошао Евандро који ју је послао у средину на ивицу шеснаестерца. Лопту је прихватио Миливојевић, успешно се ослободио директног чувара и прецизним ударцем погодио „малу мрежу“ за вођство црвено-белих од 3:0.
Црвена звезда је у сваком смислу успоставила потпуну теренску доминацију. Лако смо контролисали нападе, лепо комбиновали, док фудбалери Кривбаса нису успевали ни да изнесу лопту на нашу половину, а у ретким ситуацијама када им то пође за „ногом“, сјајно је реаговала последња линија нашег тима. Једну од ретких полу-прилика за Кривбас имао је Костјушин у 35. минуту када је ухватио један волеј са 20 метара, али се добром парадом истакао Весић. У 42. минуту Евандро је шутирао са двадесетак метара у доњи леви угао, али се истакао голман Кривбаса и одбио лопту у корнер. У наредној акцији Борха је успео да превари двојицу играча, али му је у последњем тренутку трећи дефанзивац избио лопту док се Колумбијац спремао да шутира. Деловало је да ће се овим резултатом отићи на одмор, али онда је у последњем минуту „севнула“ контра Кривбаса, а нападач украјинског тима фаулиран је од стране Микића на 17 метара од гола. Слободан ударац извео је Бартулович, шутирао је снажно, лопта је прошла кроз живи зид и завршила у мрежи. Ово је уједно био и последњи догађај у првом полувремену, па се са резултатом 3:1 отишло на одмор.
Тек што је лопта кренула са центра, Украјинци су успели да постигну и други гол. Била је то полуконтра након одузете лопте на средини терена, један играч Кривбаса је вукао а затим упутио повратну лопту на осам метара, а Љишенко из прве шутира и смањује заостатак свог тима на само један гол. Уколико не рачунамо паузу током полувремена, примили смо два гола за мање од једног минута.
Евидентан пад концетрације у редовима наше екипе Украјинци су искористили у маниру великих екипа. Играо се 53. минут када је упућен идеалан центаршут са десне стране, лопта је између наших штопера погодила Ешлинека коме није било тешко да са седам метара затресе мрежу и изједначи резултат. Ипак ни то није било све. Невероватно лошу игру наших фудбалера Украјинци су наставили да кажњавају головима. У 55. минуту изведен је аут на левој страни, затим упућен центаршут на другу стативу где је сам био један играч Кривбаса, и са два метра лако главом спровео лопту у мрежу.
Као да су црвено-бели тек тада схватили какву су предност испустили. У наредним минутима успели су да повежу редове, и наредну стопостотну прилику за наш тим имао је Евандро, који је након повратне лопте Лазовића левом ногом шутирао право у голмана. Роберт Просинечки извршио је и две измене, па је уместо Мијаиловића у игру ушао Каду, а Марко Перовић је заменио Луку Милуновића. Изгледало је да су „жути минути“ прошлост, и Звезда је наставила са офанзивном игром. То се исплатило већ у 68. минуту, када је Борха додао лопту до Миливојевића, а на њега у казненом простору ђоном стартовао дефанзивац Кривбаса. Судија из Белорусије поново је показао на белу тачку, а хет-трик постиже Лазовић, који је тако меч увео у веома неизвесну завршницу.
Евидентно је било да су Украјинци у друго поувреме ушли са намером да не доживе катастрофу, и заиграли су много боље, али и веома грубо, па је у последњој четвртини утакмице дошло до великих тензија на терену, а у неолико наврата готово и до туче, с обзиром да наши фудбалери нису остајали дужни. Главни арбитар је увелико допринео таквом развоју ситуације, јер је дозволио оштру игру када то није требало. Треће искључење виђено је у 79. минуту, а овога пута поцрвенео је Младеновић због испуцавања лопте након звиждука судије. Уместо њега, у последњих десетак минута на позицији левог бека заиграо је Никола Петковић.
У финишу утакмице, сјајну прилику имао је Марко Мирић након центаршута Перовића – шутирао је ногом Мирић са седам метара у скоку, али је голман Кривбаса успео да скине лопту са гол линије. Ипак, у 88. минуту, Црвена звезда стиже до победе. Лазовић је након полу-контре повукао лопту на средини терена, шутирао снажно са 17 метара у доњи десни угао, и тако постигао свој четврти гол на овој утакмици, за коначних 5:4!
Била је ово луда утакмица, у којој је наша екипа показала периоде сјајне, али и катастрофалне игре. Утакмица која је показала колико младост екипе може бити мач са две оштрице. Црвена звезда је на крају, ипак заслужено славила, а можда је и боље што се овакав пад догодио у припремној утакмици, јер управо је ово најбоља школа за ове младе момке, и сви се надамо да ће из ове утакмице извући озбиљне поуке.

 

Претходни текстПешић селектор Немачке
Следећи текстУбедљив тријумф над Вршчанима