Црвена звезда – Шахтјор 0:2

76

Утакмица између Шахтјора и Црвене звезде одиграна је на комплексу „Мардан“, али не на главном стадиону, јер сутра на том терену игра Анталијаспор, већ на стадиону поред, капацитета 2000 места. Оба тренера одлучили су да на терен пошаљу комбиноване саставе.

За разлику од претходне утакмице коју је Црвена звезда отворила на сјајан начин, овога пута догодило се супротно. У другом минуту, Крнета је уместо Стојковићу, лопту додао до Дентиња који је ушао у казнени простор са леве стране, упутио центаршут у средину, а Селезнову није било тешко да са пет метара савлада Кировског, за рано вођство Украјинаца. Звезда је одмах након тога узвратила опасним нападом, Каду је центрирао са леве стране на другу стативу, али су испред Марка Вешовића интервенисали штопери Шахтјора и послали лопту у корнер. Након ударца из угла и једне повратне лопте, Димитријевић је покушао са дистанце али је био изблокиран.
На истеку деветог минута игре, Шахтјор је захваљујући пресингу успео да освоји лопту, након неколико додавања лопта је стигла до Дентиња на десном боку, овај је упутио добар центаршут на другу стативу, али тамо срећом није било никога. Тек након тога, наши фудбалери су се мало тргли и заиграли боље, као да су превише импресионирани противником ушли у ову утакмицу. Звезда је у тим моментима успела да повеже редове, да оствари посед на средини терена, а Шахтјор је био тај који је тешко износио лопту са своје половине. Ипак, у овом периоду није било прилика за гол.
У 20. минуту до сада једини стрелац на утакмици нашао се у још једној прилици. Након контра напада, Селезнов је пробао да лобује Кировског, али није био довољно прецизан па је лопта завршила преко пречке. Након тога, поново период игре када се често смењивао посед лопте, фудбалери и једног и другог тима су доста грешили и нису успевали да наметну своју игру. Црвена звезда је у том периоду имала два слободна ударца са преко двадесет метара, а након другог и центаршута Перовића, Михајловић је био највиши у скоку, али није успео да погоди оквир гола.
До краја првог полувремена, бележимо још и напад Звезде по левој страни, када је након комбинације са Петковићем, Марко Перовић успео да предрибла двојицу, уђе у казнени простор и уместо да шутира са десетак метара, Марко се одлучио за још један дриблинг и том приликом је изгубио лопту. То је, уз понеки продор Марка Вешовића по десној страни, било све што смо видели у овој прилично лошој фудбалској представи. Чињеница је да играчи клубова као што су Црвена звезда и Шахтјор могу и морају много више показати на оваквим утакмицама. Све у свему, прво полувреме је завршено резултатом 1:0 за Украјинце, а осим гола виђено је веома мало прилика на обе стране, те нам остаје да се надамо да ће у другом полувремену фудбал бити далеко квалитетнији.

У другом полувремену, у игру је ушао Марко Мирић, уместо Марка Вешовића, који је добио два жута картона због приговора односно шутирања лопте, али је Роберт Просинечки имао право да изврши замену. Код Украјинаца у игру су ушли Тексеира и Коста. Прва полушанса виђена је у 51. минуту, на половини Шахтјора. Наиме, након додавања Димитријевића, Перовић је имао довољно простора да са 18 метара упути озбиљан ударац, али је његов шут десном ногом ипак завршио високо изнад пречке. Пет минута касније, Ожеговић је лепо «избацио» Перовића у контру, који је покушао да проигра самог Кадуа али је био изблокиран. Лопта је ипак остала у поседу искусног фудбалера, и он је проследио до Марка Мирића који је ушао у шеснаестерац и приликом шута такође био изблокиран. У истом минуту, уместо Ожеговића на терен је ушао Борха, уместо Кадуа Мијаиловић,док је у екипи Шахтјора прилику да покаже шта уме добио Митаријан.
У 63. минуту Мирић је комбиновао са Борхом, и у ситуацији када је могао да шутира искоса са пет метара, одлучио се да асистира Колумбијцу, а дефанзивци Шахтјора су то успели да онемогуће и избију лопту у корнер. Већ у наредном минуту, Шахтјор је повео са 2:0. Крнета је погрешно проценио лет лопте, и уместо да је избије главом на средину терена, она га је погодила и одбила се иза његових леђа. Поклон је искористио брзоноги Коста који је лако претрчао Михајловића и са ивице казненог простора „боцнуо“ лопту испред истрчалог Кировског, погодио мрежу и дуплирао предност свог тима.

Просинечки је наставио са изменама, па је у 66. минуту Младеновић у игру ушао уместо Крнете који данас није имао свој дан. Филип је заузео своју позицију левог бека, док се Никола Петковић преселио на место штопера. Три минута након тога, Звезда је имала веома добру прилику, након прекида. Младеновић је фаулиран на левој страни у висини шеснаестерца, Перовић је извео „скраћени корнер“, највиши у скоку био је Мирић који је главом шутирао у доњи леви угао, али је голман Шахтјора успео да интервенише и одбије лопту у корнер. Одмах након тога, Петар Ђуричковић је на терену заменио Луку Миливојевића, Винсиус Пашеко је ушао уместо Марка Перовића, док је Данијел Михајловић своје место уступио Урошу Ћосићу.
Треба рећи да се увођење бржих играча осетило и у игри нашег тима, па је Звезда упркос минусу од два гола заиграла хитрије и доста ангажованије. У 78. минуту, после прекида који је извео Димитријевић након фаула над Младеновићем, Срђан Мијаиловић је био највиши у скоку, али је голман Шахтјора успео да ухвати лопту. Минуте у украјинској екипи уписали су и Адриано односно Агахова. Управо је Адриано у два наврата могао да украде две лопте, али је Кировски на време истрчавао и интервенисао. До краја утакмице није било прилика, па је коначан резултат гласио 2:0.
Утисак је да су наши фудбалери у утакмицу ушли превише импресионирани противником, као и то да су пресудиле две грешке младог штопера нашег тима. Видело се да је екипа Шахтјора квалитетнија у овом тренутку, нарочито у другом полувремену када су у игру ушли Коста, Адриано и Митаријан, али ни Црвена звезда није била без прилика, нарочито у другом полувремену када је донекле поправљен утисак у односу на прво. Да је било мало више концетрације као и мирноће у завршници, и резултат би веровато био повољнији. Све у свему, ово је била добра провера за наше играче.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ШАХТЈОР 0:2 (0:1)

Стадион: комплекс „Мардан“, Судија: Бјезбордов (Украјна), Гледалаца: 100, Стрелци: Селезнов у 2. и Коста у 64. минуту.
Шахтјор: Пјатов, Кучер, Рат, Шижов, Илсињо, Кобин, Гај, Патрик, Едуардо, Селезнов, Дентињо.
Црвена звезда: Кировски, Стојковић, Крнета, Михајловић, Петковић, Миливојевић, Димитријевић, Каду, Перовић, Вешовић, Ожеговић.

Претходни текстЦрвено бели у полуфиналу Купа
Следећи текстЦрвено беле у финалу Купа