Први пораз у Анталији

37

Пред фудбалерима Црвене звезде био је нови противник, екипа кинеског освајача Купа, Теда из Тиађина. Била је то нова шанса за доказивање великом броју играча и прилика да Роберт Просинечки добије још јаснију слику о могућностима појединаца, како би после данашње и сутрашње утакмице против Јиангсуа, почео са завршним склапањем коцкица у избору идеалних једанаест. Оштра конкуренција свакако утиче на то да сваки наш првотимац пружи свој максимум, и стручни штаб стави на „слатке“ муке. У претходна три сусрета на припремама у Анталији црвено-бели су забележили два ремија против Винтертура и Жилине, и тријумф против бугарског првака Литекса. Резултатима у контролним мечевима се не придаје велики значај, али на пољу самопоуздања и добре атмосфере у екипи, итекако су битни.

Кинеска екипа меч је отворила веома добро, са пуно агресивности на средини терена. Као последица таквог притиска наши везњаци су погрешили, уследила је брза контра противника, тачније Гојана, који је ушао у наш казнени простор где је оборен од стране Крнете и Стојковића, па је судија Мурат показао на белу тачку. Сигуран извођач био је управо Гојан, над којим је и направљен једанаестерац у 9. минуту.
Са друге стране наш тим је углавном комбиновао по левој страни преко Пашека и Петковића, али су дефанзивци Теда лако отклоњали сваку опасност. Тргли су се црвено-бели постали много агилнији, и већ у 20. минуту Касалица је избио сам пред голмана Сонга, међутим није се одлучио на шут, већ на асистенцију према Пашеку који је закаснио за делић секунде да спроведе лопту у мрежу. Пар минута касније у шанси је био и Мирић, после центаршута Петковића са леве стране. Шутирао је Марко са десетак метара, Сонг је кратко одбио лопту до Крнете који са три метра не успева да поравна резултат.
Више него евидентну теренску надмоћ нисмо успели да материјализујемо и из најбоље прилике у фудбалу. Одиграли су Јанковић и Евандро дупли пас, над Бразилцем је начињен прекршај, он је узео лопту, поставио на белу тачку, послао голмана у леву страну, али је овај његов шут по средини гола укротио ногама. Све се збило у 35. минуту, да би већ у 38. Мирић и Касалица добро комбиновали, али је наше појачање из ужичке Слободе завршни пас пред гол Кинеза послао иза леђа Пашеку, па је још једна изгледна прилика отишла у неповрат. До краја полувремена имали смо још пар полуприлика, али се на одмор отишло предношћу Кинеза од 1:0, стрелац Гојан у 9. минуту из пенала.

У наставку меча шансу су добили Милуновић, Ђуричковић и Ожеговић. Управо последње наведени је у првом нападу у другом полувремену, после проигравања Миливојевића, примио лопту на ивици шеснаестерца, оставио повратну за Луку, али је шут нашег везисте изблокиран од стране Кинеза и од свега добили смо само корнер. Након овог извели смо још два ударца из угла за редом, али нисмо успели да постигнемо гол, баш као ни у 53. минуту када је опет покушао Миливојевић са неких 18 метара, али голман Кинеза Сонг, зауставио је његов ударац.
Прилуку да заиграју у последњих пола сата меча добили су Михајловић и Вешовић, а само неколико тренутака пре њиховог уласка у шанси се нашао Мирић, међутим реаговали су дефанзивци Теда, утисак је на дозвољен начин, тако да процена судије Мурата да у том дуелу није било основа за пенал, чини исправна. Данашњи меч је прави показатељ зашто је фудбал најпопуларнији спорт и колико уме да буде непредвидив по питању резултата. Од 9. минута и вођства Теда црвено-бели су били много надмоћнији ривал, али што због деконцентрације у завршници, што због мањка среће десет минута пре краја и даље је био исти резултат као и после уводних десет. Шутевима из непосредне близине покушавали су Ђуричковић и Милуновић, али мрежа голмана Сонга као да је зачарана.
У међувремену Просинечки је на терен послао Михајловића и Мијаиловића, али до краја меча нисмо успели да постигнемо погодак, па је тако после два ремија и победе, екипа Црвене звезде забележила и први пораз на припремама у Турској. Овакав резултат уколико уочене грешке исправимо, не треба превише да забрињава, а прилику за поправни црвено-бели имаће већ сутра у сусрету са још једним кинеским тимом, Јиангсуом.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ТЕДА 0:1 (0:1)
Терен: хотела „Калиста“, Судија: Мурат, Стрелци: Гојан у 10. минуту.
Црвена звезда: Весић, Стојковић, Ћосић, Крнета, Петковић, Миливојевић, Евандро, Јанковић, Пашеко, Мирић, Касалица.
Тед: Сонг, Ниетао, Бајлеши, Вајфонг, Гојан, Цаојанг, Хајанг, Рениен, Ли Бенџиен, Чин Чин, Арс.

Претходни текстЦрвено – беле убедљиве против Колубаре
Следећи текстПетковић: „Пораз нас опомиње“