Прва победа на припремама у Анталији

49

У данашњем мечу против бугарске екипе Литекс, фудбалери Црвене забележили су први тријумф на припремама у Анталији. Претходна два меча, са Винтертуром и Жилином, завршена су мирољубиво 1:1, али због више среће на пенал рулету, Словаци су отишли у финале локалног турнира, а изабраници Роберта Просинечког играће у мечу за треће место. Тим који је наступио на данашњем мечу претрпео је неколико измена угалавном у везном реду, и шансу да заиграју од почетка добили су Димитријевић, Перовић и Борха који је данас био наш најистуренији играч.

Дуел бугарског и српског клуба поред борбе на терену, обележио је и дуел двојице пријатеља и некада врхунских фудбалера, а сада тренера две екипе. Христа Стоичкова са једне и нашег Роберта Просинечког са друге стране, који су иначе у играчким данима заједно бранили боје шпанске Барселоне. Обојица су познати као рођени победници са наглашеним победничким менталитетом, тако да је пријатељско дружење и евоцирање успомена из Каталоније било заказано за после утакмице.
На самом почетку меча видела се обострана жеља за тријумфом, наши играчи су имали већи посед лопте, и први покушај имао је Лазовић у осмом минуту када је шутем са ивице шеснаестерца после акције са Микићем по десној страни, лопта завршила изнад пречке бугарског гола. Исти играч запретио је ударцем и у 20. минуту, али је такође био непрецизан. Са друге стране Литекс је у првој четвртини сусрета извео два прекида, међутим после њих није било опасности по Бајковића. Искусна и тврда бугарска екипа на моменте и грубом игром на средини терена није дозвољавала нашем тиму да конкретизује очигледну теренску надмоћ. На истеку 30. минута имали смо два слободна ударца, први са леве стране који је извео Лазовић, лопта се одбила од живог зида до Борхе, који је такође оборен. Колумбијац је брзо реаговао, извео прекид, разменио пас са Микићем који се одлучио на шут, али није био прецизан.
Коначно у 35. минуту стижемо до заслуженог вођства. Извели су црвено-бели брзу контру по десној страни где су комбиновали свеприсутни Лазовић и Каду, Бразилац је протурио лопту у простор до Борхе, који је прво покушао да је проследи на другу стативу. У тој намери спречили су га дефанзивци Литекса, међутим, наш нападач се није предавао, поново је дошао у посед лопте, ушао у казнени простор искоса са десне стране и ударцем испод голмана Пиргова са неких десетак метара материјализовао надмоћ српског клуба. И онда две судијске одлуке на нашу штету, не само да нам нису дозволиле да дуплирамо предност, досудивши непостојећи офсајд Микића који се додавао из другог плана и избијао сам пред гол противника, већ су неколико тренутака касније уобичајено обострано повлачење за дрес током прекида, окарактерисали као фаул Младеновића за најстрожу казну. Сигуран реализатор био је Тодоров, после чијег шута са беле тачке је судија Пјасецки означио крај првог дела игре.
У наставку је виђена иста слика, доминација кроз посед лопте нашег тима, али без конкретног резултата. Прилику да покаже да има исти критеријум, пропустио је пољски судија, када је после повлачења Мирића за руку у шеснаестерцу Литекса, само одмахнуо руком и показао да се игра настави. Тренер Просинечки извршио је четири измене, ушли су Стојковић, Петковић, Мирић и Милуновић.
Стално инсистирање Просинечког на померање наших линија тима према голу Бугара уродило је плодом у 67. минуту. Појурили су Милуновић и Мирић према голману Литекса, овај је испуцао помало неспретно, погодио Милуновића од кога се лопта одбила у гол. Тако је Лука, коме је ово тек други меч за црвено-беле постигао свој првенац за Црвену звезду. Имао је исти играч два минута пре постигнутог поготка бољу прилику, али је после снажног шута Борхе, Пиргов одлично одбранио, на одбитак је натрчао Милуновић, али још једном чудесном одбраном, Бугарин спашава свој гол.
У међувремену извршене су још четири измене у нашем тиму, ушли су Асамоа, Јанковић, Ђуричковић и Крнета. Треба напоменути да су и наши ривали прво преко Јанева, а затим и Танова у 63. минуту могли до гола, али је шут првог одбранио Бајковић, да би у наставку акције пречка била наш савезник. У игру у 73. минуту улазе Лука Миливојевић и Урош Ћосић, тако да је на терену из стартне поставе свих 90 минута остао само Бајковић. Како се меч ближио крају Литекс је све више покушавао да угрози наш гол и избегне пораз, али без учинка. Лако су наши играчи отклањали сваку опасност, и мирно привели утакмицу крају.
Био је ово први тријумф Црвене звезде на припремама у Анталији. Опет је Роби дао шансу великом броју играча, и тренутно нико од њих не може са сигурношћу да каже да је изборио место у стартној постави. Видан је напредак у скоро свим сегментима игре, и верујемо да ће се до почетка пролећног дела сезоне сложити све коцкице. Црвена звезда – Литекс 2:1.

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА – ЛИТЕКС 2:1 (1:1)

Терен хотела „Калиста“, Судија: Пјасецки (Пољска), Стрелци: Борха у 35, Милуновић у 67. минуту за Црвену звезду, Тодоров у 45. минуту за Литекс
Црвена звезда: Бајковић, Микић, Тошић, Максимовић, Младеновић, Мијаиловић, Лазовић, Димитријевић, Каду, Перовић, Борха.
Литекс: Пиргов, Тодоров, Иванов, Вајуши, Бодуров, Попов, Миловановић, Жос, Итуа, Божиков, Миланов.

Претходни текстПет медаља за кадете
Следећи текстМилуновић срећан због гола, Просинечки због игре