Морамо још да радимо

25

Тренер Црвене звезде Зденек Земан рекао је да резултат на припремама није у првом плану. Црвено-бели су поражени у понедељак од пољског Сласка Вроцлава резултатом 4:0 у Словенији.
– Резултат на припремама није у првом плану, јер много радимо, уз велике напоре којима су изложени играчи. Без обзира на све, одиграли смо лоше прво полувреме и за то не постоји оправдање. Често проналазимо алиби и кажемо да се ради напорно, тврдећи да је то разлог нашег неуспеха. Терен је био јако тежак после кише и другачији од онога на који смо се навикли у Аустрији. Ово је на неки начин и извињење за игру и резултат који смо направили. Сигурно радимо другачије од осталих екипа и јуче се видело да су тимови свежији од нас у овом периоду, јер смо ми још увек у раној фази припремама за првенство и Европу. На тактичком плану такође смо лоше играли. Уморан играч не треба да вуче и задржава лопту, већ треба брзо да је се ослобађа. Тренер сам који инсистира на колективној игри, а не индивидуалној. Играчи треба да пронађу праве позиције на терену и да се постављају тактички добро – рекао је Земан.

Последњих неколико дана на припремама са црвено-белима налази се и репрезентативац Малија Муртала Дијаките, док је Бразилац Тесер више од седам дана уз екипу. Обојица су на проби.
– Дијаките је на проби. Дошао је у недељу, већ у понедељак је играо утакмицу. Ради се задњем везном играчу. Такав тип играча нам је неопходан, јер је ситуација око Кастиља неизвесна, као и његов останак у Клубу. Тесер има проблема са повредама од како је дошао. Није имао среће да одигра ни једну пријатељску утакмицу јер се повредио трећег дана од доласка. Надам се да ће се опоравити брзо како би нормално могао да тренира и ради са остатком екипе. Тесер је квалитетан играч који може да нам помогне. Није хтео одмах да потписује уговор, пре него што што се људи из Клуба не увере у његове могућности и квалитете и потврде да је појачање –  изјавио је чешки стручњак.

Земан је анализирао и тактичке аспекте у игри Црвене звезде на претходним мечевима.
– За сада имамо проблем у свим линијама. Играчи су још на почетку и нису прихватили нови начин игре који покушавам да им наметнем. Сигурно је да треба одређено време да се прилагоде. Ми имамо још месец дана да се упознамо и да играчи схвате шта се од њих тражи на терену. Неопходно је да играчи прихвате основе по којима би требало да играмо. На томе морамо доста да радимо. Сви играчи који су дошли играли су у другачијим системима. Наравно, проблеми постоје, али зато смо ту да радимо. Свако од играча мисли другачије. Тражим да се сви ставе у службу екипе и поставим игру по свом укусу. Играчи много држе лопту у ногама. Морају брже да је се ослобађају после једног, два додира и кроз игру да дођу до противничког гола. Свака велика екипа има свој систем игре, од којег не одустаје. Ми ћемо имати своју игру. Моја филозофија је да њој треба противници да се прилагођавају – изјавио је Земан.
 
Фудбалери Црвене звезде су у понедељак допутовали у Словенију и остаће наредне две недеље. У четвртак се састају са Сигмом Оломуц, а 20. јула играју са Славијом из Софије.

Претходни текстСастанак Радне групе
Следећи текстПротив Моје у следећем колу