Победа и титула

45

После два повратка из мртвих, када су се најпре против НИС Војводине у полуфиналу, а сада и против Радничког у финалу за памћење, вратили из резултатског дефицита у победама (0:2), наши одбојкаши показали су огромно срце и приграбили седму шампионску звездицу.
Није постојао лепши начин да се спусти завеса на српску одбојкашку сцену од тај-брека петог меча, лутрији у којој је улог био – титула. Овога пута је као победник изашла Црвена звезда, сасвим заслужено.

Песма Звездиних Делија била је све гласнија у петом сету, њихови љубимци су играли како се само пожелети може и на крају су заједно славили победу и титулу, вредну пласмана у Лигу шампиона.
Да ће борба бити жестока, видело се већ после првог сета, у коме је више среће и концентрације у финишу имао Раднички. Рововски рат трајао је целим током првог сета, смењивали су се тимови у вођству, а од резултата 13:12, па до последњег поена, нико није имао више од једног поена предности.

 

Раднички је више грешио до другог техничког тајм-аута, на који је Звезда отишла са минималном предношћу (16:15). Док су Београђани имали само једну грешку (из сервиса), домаћин је чак шест поена (пет из сервиса) поклонио противнику. Рат нерава, у паклу дворане „Језеро“, али и револверашки обрачун Николе Гјоргиева (9 поена) и Томислава Докића (5 поена), настављао се из поена у поен,  све до резултата 24:24.

На сервис је тада дошао Хари Наковски, а попустио је пријем црвено-белих у кључним моментима. Најпре је из контре темпом поентирао Чедић, а одмах затим и Владан Алексић био је присебан после још једне неукроћене лопте Звездиних примача, за ерупцију одушевљења у „Језеру“. Изгубљен сет није пореметио црвено-беле, који су се потпуно вратили у игру. Опет је владала резултатска клацкалица, али је први до осетљивије предност дошао Раднички. Искористили су неколико грешака противника да, у финиш сета уђу са три поена предности (19:16). Кад се чинило да ће успети да приведу сет крају, на сцену је ступио двојац Црвене звезде Докић-Терзић. Капитен је стао на линију сервиса, бомбама потпуно пореметио пријем Крагујевчана, док је Терзић неумољиво реализовао контре и блокирао нападе домаћина. Све то било је довољно за велики налет Црвене звезде и серију 6:0, којом су направили потпуни преокрет и повели са, испоставило се недостижних 22:19.

Није ни Раднички остао без одговора, распламсао се поново рат на паркету. Само, овог пута сценарио је био потпуно другачији. Овог пута је Звезда прва дошла до предност. Међутим, тада је кренуо стампедо, како на терену, тако и у децибелима са трибина. На сервис је дошао Наковски, који се потпуно искупио за неколико грешака у претходном сету. Одговорио је серијом 7:0, одмах затим и 6:1, па је Раднички дошао до одлучујућег капитала 21:13.
 

Да је рањени лав најопаснији, показали су црвено-бели у четвртом сету, у ком су буквално одували са терена противника. Да ли су очекивали да ће се гости у мечу за титулу сами предати, тек утисак је да су избраници Слободана Галешева ушли превише опуштено, што им се и осветило. Горопадно су деловали наши одбојкаши, већ на самом старту дошли до серије 8:0 за 11:2, нешто затим и повећали предност на недостижних 16:4. Није Галешеву преостало ништа друго осим да из игре повуче главне протагонисте, а шансу пружи Дину Радивојевићу, Мирку Ристовићу, Немањи Стевановићу и Илији Ивовићу. Било је већ тада извесно да ће ова два тима, по први пут у 10 овосезонских дуела уђу у пети сет, а у већ описаној завршници славили су одбојкаши Црвене звезде.

Раднички Комбанк – Црвена звезда 2:3
(26:24, 21:25, 25:15, 12:25, 11:15)

 
Дворана: Језеро. Гледалаца: 4.500. Судије: Владимир и Драгутин Ћук (оба Београд). Трајање меча: 126 минута. Резултат у серији: 2:3.

Раднички Комбанк: Хаџифејзовић 9 (1 ас, 1 гр, 1 сг), Алексић 11 (5 бл, 1 гр, 2 сг), Наковски 10 (2 ас, 2 гр, 2 сг), М. Илић 2 (1 ас, 1 бл, 2 сг), Чедић 14 (1 ас, 5 бл, 1 гр, 2 сг), Гјоргиев 24 (1 ас, 1 гр, 7 сг), Пантелић (либеро), Ристовић 2, Радивојевић 1 (1 сг), Стевановић 3 (1 сг), Ивовић (1 гр). Тренер: Слободан Галешев.

Црвена звезда: Зиндовић 11 (1 бл), Стефановић 3 (3 ас), Станковић 16 (7 бл, 2 гр, 3 сг), Терзић 11 (2 бл, 1 сг), Рашић 8 (2 бл, 2 гр, 2 сг), Докић 28 (3 ас, 1 бл, 3 гр, 2 сг), Не. Мајсторовић (либеро), Ћулафић (1 сг), У. Илић 1(1 бл, 1 сг). Нису играли: Николић, С. Илић, Митић. Тренер: Жељко Булатовић.

Претходни текстТроицки у четвртфиналу
Следећи текстНема предаје