Куп Канал 1 у Израелу

45

Одређени су термини одигравања утакмица на међународном „Канал 1“ купу у Израелу, који се одржава од 23. до 31. јануара.

Фудбалери Црвене звезде такмичиће се у групи „А“ са Спартаком из Москве и Динамом из Кијева, а управо је актуелни шампион Украјине први ривал екипе Александра Јанковића, 26. јануара. Два дана касније на програму је дуел са Спартаком. Оба меча играће се у Тел-Авиву, од 19 часова по централноевропском времену.

Мечеви у Тел-Авиву играће са на стадиону „Блумфилд“, капацитета 15,700 места, а интересовање је, како истичу организатори, већ сада велико.

У групи Б такмичиће се вицешампион Русије, ЦСКА из Москве, вицешампион Украјине Шахтјор из Доњецка, као и првак Израела Беитар из Јерусалима.

Најбоље екипе из обе групе играће у финалу за трофеј и новчану награду од милион долара, док ће пораженом финалисти припасти 500,000. Укупан наградни фонд турнира је 2 милиона долара, а новчане награде предвиђене су и за преостале екипе. 150,000 долара припашће другопласираној екипи у групи, а 100,000 трећепласираној.

Ипак, сви клубови имају обавезу да најмање половину наградног фонда уложе у развој својих омладинских погона.

Турнир у Израелу покренут је 2006. године у сарадњи руске ТВ станице „Канал 1“ и „Националне фудбалске академије“ Романа Абрамовича. Израел је изабран због погодне климе у зимском периоду, али и великог броја навијача руских и украјинских клубова у Израелу, које чине готово искључиво јеврејски имигранти из бившег СССР-а.

На турниру је предвиђено учешће шампиона Русије, Украјине и Израела, с тим што се руководство актуелног шампиона руске Премијер лиге, Зенита из Санкт Петербурга, овог пута захвалило на позиву због обавеза у 1/16-финала Купа УЕФА, средином фебруара, па ће поред другопласираног ЦСКА из Москве, у Израелу играти и трећепласирани Спартак.

Први турнир, одржан 2006. године, припао је украјинском Шахтјору, а учествовали су још и ЦСКА, Спартак и Динамо Кијев (финалиста). Годину дана касније, на жребу су се нашли и израелски Макаби из Хаифе и Хапоел из Тел-Авива, а титула је припала московском ЦСКА, после победе над Спартаком.

Организатори „Канал 1“ купа најавили су да ће ове године правду делити позната имена попут Маркуса Мерка и Луиса Медине Канталеха, а само један од арбитара биће из Русије.
Припреме Црвене звезде за пролећно део сезоне почињу 11. јануара, а турнир у Израелу биће идеална прилика за тренера Јанковића да још једном, већ на почетку припремног периода, испита могућности играча на које би могао да рачуна у наставку сезоне.

Распоред утакмица „Канал 1“ купа:

23.01, Јерусалим: Беитар – Шахтјор
24.01, Тел-Авив: Спартак – Динамо
26.01, Тел-Авив: Динамо – Црвена звезда
27.01, Тел-Авив: ЦСКА – Шахтјор
28.01, Тел-Авив: Црвена звезда – Спартак
29.01, Јерусалим: Беитар – ЦСКА
31.01, Тел-Авив: Финале

Сви мечеви играће се од 19 часова по централноевропском времену.

Претходни текстРаспоред Суперлиге Србије
Следећи текстНово ТВ издање Звездине ревије