Куп УЕФА: Арис-Ц.звезда 3:0 (0:0)

385

Фудбалери Црвене звезде изгубили су и други меч у Групи Ф Лиге УЕФА. Црвено-бели су у Солуну против Ариса поражени са 3:0. Обе екипе нису бриљирале, а победу је однела екипа Душка Бајевића само захваљујући бољој концетрацији у финишу меча када су чак три пута казнили декоцентрацију нашег клуба. Овим поразом чини се да се Звездина европска одисеја ове сезоне ближи крају.

АРИС – ЦРВЕНА ЗВЕЗДА 3:0 (0:0)

АРИС: Халкиас, Нето, Вангели, Пападопулос, Гијаро,  Небеглерас, Гарсија, Хавито (од 52. Папазоглу), Фелипе (од 80. Систон), Коке, Ивић (од 64. Калво).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА:
Ранђеловић, Броновицки, Анђелковић, Гај (од 83. Бурзановић), Туторић, Кастиљо, Лукаш (од 69. Богдановић), Молина (од 79. Јестровић), Баста, Милијаш, Короман.

Стрелци: Папазоглу у 76. и 89, Коке у 90.

Стадион: „Клеантис Викелидис“. Гледалаца:  18.000. Судија: Николај Иванов (Русија).


Прво полувреме меча 2. кола Групе Ф Лиге УЕФА између Ариса и Црвене звезде донело је растрзану игру са обе стране. Звезда је у меч ушла без класичног нападача у стартној постави што је кумовало честим грешкама у предаји лопти. Црвено-бели су такође дуел почели без помоћи својих навијача пошто су аутобуси са око 900 „Делија“ практично до сат и по времена уочи старта дуела утакмице држани на македонско-грчкој граници. Уз то нашу експедицију су узнемирле вести да је према незваничним информацијама седам црвено-белих присталица током дана завршило у болницама у Солуну пошто су их напали навијачи Ариса. Према непотврђеним гласнинама неколико њих је чак и избодено, али се нико не налази у животној опасности.


 
На терену, у  дефанзивној тактици тренера Милорада Косановића највише је страдао Огњен Короман који је у појединим тренуцима сам водио борбу и са по двојицом, тројицом одбрамбених играча домаћих. Ипак, црвено-бели су и у таквој поставци направили неколико прилика. Колумбијац Маурицио Молина је у 11, а потом и у 14. минуту добро центрирао искоса са леве стране, међутим његов први покушај нико није исправио, док је код друго убачаја Ђорђе Туторић направио фаул у нападу. Најбољу шансу у првих 45 минута имао је Ненад Милијаш који је са пет метара главом спровео центаршут Душана Анђелковића, опет са леве стране, али је голман Халкиос добро реаговао.
Фудбалери Арис у том делу игре нису имали такве изгледне прилике. Шпански Фелипе и Коке су индивидуалним акцијама да направе конфузију у нашој одбрани, међутим неколико траљавих интервенција Гаја, Туторића, Броновицког и Анђелковића нису биле кажњене, па се на одмор отишло резултатом – 0:0.

Од 20. минута па све до полувремена на стадион су почеле да пристижу и „Делије“ што је изазвало бурну рекацију присталица Ариса. Такође испред стадиона испаљен је и сузавац, вероватно како би полиција спречила тучу две навијачке групе, односно најављени напад „тифоза“ локалног ПАОК на „Делије“. Руски арбитар Николај Иванов није прекидао меч иако се сузавац у једном тренутку надвио и над тереном.

Друго полувреме је почело – ватрено. Већ у први минутима наставка домаћи навијачи су тражили од Иванова да досуди једанаестерац после једног дуела Фелипеа са Туторићем, али је руски судија само одмахнуо руком.  Са друге стране први покушај у других 45. Минута имао је Милијаш, али је његов слободни ударац са леве стране отишао далеко преко гола. Уследио је нешто бржи напад Ариса преко Владимира Ивића, но домаћи су само у 52. минуту стигли до ударца из угла. Потом је уследила и прва измена на утакмици – Душко Бајевић је бацио све карте на напад па је уместо Шпанца Хавита на терен послао и другог “шпица“.
 
На наредно изгледније дешавање чекало се десетак минута када је убачај Фелипеа управо „резервиста“ Папазоглу са десетак метара практично у првом додиру са лоптом главом шутирао преко гола Ранђеловића. Улазак високог грчког нападача очигледно је пребацио тежиште игре на половину Звезде, па је свега неколико минута касније поново било опасности за наш гол, али је Гај покушај Кокеа спровео у корнер.
 
Како је притисак домаћих растао, црвено-бели су се за разлику од првог полувремена све више окретали игри на контранападе у којима Короман осим простора није имао ни право решење, ни адекватну подршку. Косановић је у 69. минуту редове покушао да освежи уласком младог Богдановић уместо вечерас неприметног Португалца Лукаша.

 Минути су пролазили и чинило се да ће се у саму завршницу ући са за Звезду прихватљивих 0:0. Међутим, један не баш изгледан напад домаћих претворио се у вођство. Коке је пирхватио лопту на неких 20 метара од гола Ранђеловића и потом лоб пасом покушао да упосли Фелипеоа који је утрчавао. Напад Ариса је покушао да очисти Пољак Броновицки, али је његов одбитак пао право на ногу Папазоглу и „резервиста“ је са неких 15 метара био неумољив за 1:0 за Солунце.
Брзо је Звезда могла до изједначења преко Анђелковића чији је шут са неких седам осам метара завршио далеко на трибинама стадиона „Клеантис Викелидис“.

Како је време одмицало чинило се да је пораз Звезде неизбежан. Ни улазак, двојице нападача Јестровића и Бурзановића није омогућио да Косановићева екипа направи изгледнију акцију. Арис је пак вребао сваку прилику да поново угрози наш гол и у 89. минуту Папазоглу је још једном савладао Ранђеловића. Прави шок десио се минут касније када се и Коке уписао у листу стрелаца за превисоких 3:0 за Грке. Утисак је да су промашаји Милијаша и Анђелковића скупо коштали Звезду док су са друге стране домаћи имали среће да све три своје изгледне шансе реализују.

Иначе, у првом мечу 2. кола Групе Ф Бајерн и Болтон су у Минхену изненађујуће одиграли нерешено – 2:2.  Лукас Подолски је постигао оба гола за госте, док је Кевин Дејвис осам минута пре краја донео реми Енглезима. Први погодак за госте дело је Француза Николаса Анелке.

 

Претходни текстПашански у четвртфиналу
Следећи текстДрагићевић спортиста октобра