Резиме јесени

59

Фудбалери Црвене звезде су у периоду од четири месеца колико је трајао јесењи део сезоне одиграли тачно 30 утакмица у оквиру четири такмичења (Суперлига Србије, Лига Европе, квалификације за Лигу шампиона и Куп Србије). Сада следи одмор, а потом и почетком јануара зимске припреме за све оно што нас очекује у пролећном делу сезоне.

Прва утакмица коју смо одиграли ове сезоне била је 10. јула против нишког Радничког када смо на Маракани славили са 4:0. Погађали су тада за наш тим Осман Букари, Кингс Кангва, Александар Катаи и Милан Павков. Завесу на јесен спустили смо победом против Радника у Сурдулици резултатом 1:2, када је са два гола Александар Катаи нашем тиму донео читав плен. Први Звездин стрелац током јесени је Александар Катаи са 11 голова, док је исто толико асистенција уписао и најкреативнији у нашим редовима – Мирко Иванић. Чак 29 од 30 утакмица одиграли су Милан Борјан и Александар Катаи, по чему су били најстандарднији у нашем тиму током јесени. Најстарији фудбалер који је наступио за наш тим ове јесени је управо капитен Милан Борјан (35 година), а најмлађи Јован Мијатовић (17 година).

На укупно 30 утакмица, уписали смо 22 победе, три ремија и пет пораза. Укупна гол разлика коју смо остварили износи 72:23. Прво Дејан Станковић, а потом Милош Милојевић су рачунали на 33 фудбалера, током јесени.

Када је реч о Суперлиги, први смо на табели. На укупно 19 утакмица смо уписали 17 победа и два ремија уз гол разлику 50:7. То је за 10 бодова више од првог пратиоца на табели, а током пролећа нас очекује 18 утакмица. Прва у низу је против Војводине коју ћемо дочекати 4. фебруара. Једина два ремија уписали смо у вечитом дербију и против ТСЦ-а, а на низу смо од 11 узастопних тријумфа. Такође, ни ове јесени нисмо поражени на Маракани… Када је реч о стрелцима: Александар Катаи (9), Александар Пешић (7), Мирко Иванић, Милан Павков (5), Гелор Канга, Кингс Кангва, Осман Букари (4), Марко Гобељић, Стефан Митровић, Ел Фарду Бен (2), Милан Родић, Вељко Николић, Калифа Кулибали, Охи Омојуанфо (1), уз два аутогола.

Када је реч о Европи, нашу одисеју, која је завршена када је реч о овој сезони, почели смо у квалификацијама за Лигу шампиона. Након што смо елиминисали Пјуник, дочекали смо Макаби Хаифу и нисмо успели да се пласирамо у Лигу шампиона. У групној фази Лиге Европе смо завршили као четврти. Када се гледа укупан биланс, Звезда је у Европи уписала четири победе, реми и пет пораза, уз гол разлику 20:16. Када је реч о стрелцима: Гелор Канга (5), Стефан Митровић, Александар Пешић, Осман Букари (3), Александар Катаи (2), Мирко Иванић, Вељко Николић, Кингс Кангва, Милан Павков (1).

Звезда је активна у Купу Србије, с обзиром на то да смо елиминисали Мачву победом у Шапцу резултатом 0:2 када су погађали Немања Милуновић и Кингс Кангва. Наредни ривал нашег тима на путу ка одбрани дупле круне је Раднички, а меч ће бити одигран у Сремској Митровици.

Најубедљивије победе: Радник (6:0), Пјуник и Колубара (5:0), Раднички Ниш, Вождовац, Младост Гат (4:0)…

Фудбалери који су наступали за Црвену звезду током јесени: Милан Борјан, Зоран Поповић, Марко Гобељић, Никола Станковић, Страхиња Ераковић, Александар Драговић, Немања Милуновић, Радован Панков, Стефан Лековић, Вук Богдановић, Милан Родић, Иракли Азаров, Секу Саного, Славољуб Срнић, Срђан Мијаиловић, Гелор Канга, Кингс Кангва, Ненад Крстичић, Мирко Иванић, Вељко Николић, Јегор Пруцев, Осман Букари, Ибрахим Мустафа, Ел Фарду Бен, Александар Катаи, Стефан Митровић, Немања Мотика, Александар Пешић, Калифа Кулибали, Јован Мијатовић, као и Милан Павков и Охи Омојуанфо који су наступили клуб, али и Владимир Лучић који је отишао на позајмицу.

Претходни текстИН МЕМОРИАМ – Драган Цветковић – Чеда
Следећи текстВелико хвала Слободану Клипи и пуно среће у Кини