Пред новим изазовом: Ратко Павличевић на првом тренингу са одбојкашицама Звезде

88

Актуелне власнице дупле круне одбојкашице Црвене звезде почеле су припреме за нову сезону. Екипу ће у наредном периоду предводити трофејни тренер Ратко Павличевић, који је са црвено-белима у претходном мандату освојио четири дупле круне. Његов долазак на клупу црвено-белих, само је доказ да управа клуба на челу са Миланом Вујком, чланом УО Црвена звезда жели исти успех на домаћој, а искорак на међународној сцени.

Управо је Милан Вујко пожелео добродошлицу новом- старом стратегу на првом окупљању одбојкашица Црвене звезде пред почетак нове сезоне.

-У минулој сезони имали смо најтежи задатак, успоставили смо систем, довели смо нове играче, појачања, повећали смо број деце у млађим категоријама. После освајања дупле круне, сада је време да наставимо где смо стали – рекао је Милан Вујко, члан УО Одбојкашког клуба Црвена звезда.

У Љутице Богдана добро знају где су стали и шта је следећи корак. Учешће у елитном такмичењу и реализација пројекта “Европска Звезда“.

Од доласка у клуб говорим о Европској звезди а сада смо део елитног такмичења. Све што смо постигли не би могли да реализујемо да нисмо компактна екипа, како на терену тако и ван њега о чему најбоље говоре резултати – био је искрен Милан Вујко. -Иако је лествица подигнута, ове сезоне ће бити лакше јер се зна „рецепт“ како доћи до трофеја. Јасно је да нас очекује још квалитетнији рад, јер је са нама Ратко Павличевић добро познато име у свету одбојке. Наш циљ је да наше медијски већ признате, „близанце“ освојимо и задржимо у Љутице Богдана и ове сезоне. Када је у питању Европа сасвим сигурно је да ћемо бити достојан ривал нашим противницима. Почетак сезоне је И најбољи тренутак да свима пожелим пуно среће на почетку сезоне – закључио је Милан Вујко.

Невероватна енергија била је присутна на првом тренингу, а после уводног састанка на којем је нови тренер представио играчицама план и програм рада, званично су почеле припреме. Тренеру Ратку Павличевићу у новој сезони рачуна на: Тању Таубнер, Сању Ђурђевић, Симону Матески, Ану Живојиновић, Карину Денисова, Божицу Марковић, Александру Ћирковић, Невену Сајић, Тијану Врцељ, Катарину Чанак, Јелену Стојић, Александру Јањић, Аделу Хелић, Вишњу Жигић, Аницу Ничић и Исидору Родић.

Леп је осећај вратити се на место успеха, у Црвену звезду. Мало ми је било и чудно у првом моменту, ипак сам овде провео детињство и најлепше тренутке у каријери. Осећам се предивно у нашој сали – рекао је Ратко Павлићевић, по завршетку састанка и упознавања са играчицама.

Ратко Павличевић је укратко направио анализу колико се Црвена звезда променила из периода када је последњи пут седео на клупи екипе?

Доста тога се променило, што је и нормално. Дошле су неке нове генерације, а оне се разликују од претходних по свему, размишљању, начину живота. Морамо и ми мало њима да се прилагодимо у смислу да их разумемо, како они размишљају и да у том правцу радимо. Доста тога се променило, али неке ствари морају да се поштују.

У односу на минулу сезону дошло је до промена у екипи. Тренер Павличевић истиче да све играчице углавном познаје.

-Неке играчице знам одраније, са некима сам радио, друге сам гледао. Ове млађе не познајем баш најбоље, нисам имао прилику да их гледам, можда неку утакмицу. У ходу ћемо се упознавати, али ту неће бити неких проблема. Имамо довољно времена за све.

Стратег шампионског тима сада екипу мора да спрема за “три фронта”.

Ништа то није тако лагано, али зато смо ми овде да покушамо нешто да направимо. Желимо тај искорак свакако, мада није баш ни уреду обећавати много тога на почетку припрема. Морамо да радимо, имамо доста времена, покушаћемо да доведемо нашу игру до квалитетног нивоа. Када се буде играла Европе, наравно и домаће првенство, а онда станемо једни другима на црту, знаћемо где смо и шта можемо. Првенство је дуго, видећемо у реалном времену на чему би то требало да радимо и где можемо да напредујемо.

Са тренером Павличевићем Црвена звезда је до сада освојила четири дупле круне, а сасвим сигурно је да се спрема план и за пету заједничку?

Све је могуће, не би био овде да не верујем у то. Увек се држим тога да идемо корак по корак. Желим да ово време које проводимо заједно на тренинзима квалитетно искористимо. Ниша није лако, али морамо да направимо лепу атмосферу, како би нам било добро. Надам се да можемо да урадимо то што смо замислили, видећемо, време је пред нама.

Када је у питању играчки кадар први стратег црвено белих одбојкашица истиче да је задовољан.

То је то што смо тражили. Стручни штаб је добар, имамо све оно што нам је неопходно. Клуб се побринуо за то да нам све обезбеди. Из дана у дан трудићемо се да подижемо форму и ниво игре – јасан је Павличевић.

Живојиновић: Максимум за одбрану дупле круне

Добро расположена на првом тренингу била је и једна од најбољих играчица у црвено-белом дресу, примач Ана Живојиновић.

Са осмехом на лицу кренула је у нове изазове, а нема сумње да ће њено искуство бити драгоцено у новој сезони.

Сваки почетак припрема је тежак, мада нам је пријала четворомесечна пауза, Ипак, радиле смо и преко лета све на себи. Знамо шта нам је чинити и чему се надамо у новој сезони – искрена је Ана Живојиновић.

Почетак припрема свакако је обележио и први састанак са новим тренером Ратком Павличевићем, који је одбојкашицама представио план и програм рада за наредни период.

-Ратко Павличевић је нови-стари тренер, мада мислим да је радио само са једном или две девојке из тима. Тренери се мењају као и играчице, ново упознавање, нови почетак… Верујем да ће то све изаћи на добро. Управа клуба је поверила посао Павличевићу, нама преостаје само да заједно са њим радимо најбоље што можемо.

Дупла круна је циљ и у новој сезони. Када треба поновити успех увек је теже, зато је и логично што ће одбојкашице Црвене звезде као фаворити за титулу бити под “лупом” јавности ове године.

-Позитивна трема је присутна. Тачно, теже је одбранити титулу, него је освојити, а с обзиром да Црвена звезда дуго није била на трону, тај квалитет требало би поново доказати и показати. Верујем у нашу екипу, не преостаје нам ништа друго него да се боримо. Свака екипа жели трофеје. Даћемо све од себе да одбранимо дуплу круну.

Црвена звезда ове сезоне ће играти у квалификацијама за ЦЕВ Лигу шампиона, а противник ће јој бити у првом колу фински Полки Кусама. Први меч игра се 19. октобра у Београду, а реванш седам дана касније у Финској.

-Очекивања у Европи су велика с обзиром да је Црвена звезда у питању. Ако будемо дали наш максиму и играле у најбољем светлу, сигурна сам да можемо да направимо изненађење. А, када је тако резултат не може да изостане. Имамо довољно времена да се припремимо до утакмице са Финкињама.

У односу на претходну сезону доста је и промена у екипи из Љутице Богдана.

-Тачно, има промена у екипи, али све знамо да играмо одбојку. Ту је тренер да све то намести и “сложи” коцкице. Сваке године је исто, екипе се мењају, тешко да неко игра са истим играчицама неколико сезона. Имамо три месеца да се све то сложи, неће бити проблема.

Свесни су у Црвеној звезди да ће се и остали тимови појачати за наредну сезону, а већини ће бити циљ да актуелне шампионке “скине” са трона.

Нисам гледала како се конкуренција појачала. Искрено, гледам прво своју екипу. Има времена и за то, али увек сам се водила тиме да све креће од нас, кад дође време мислићемо и на противнице – закључила је Ана Живојиновић.

Малагурски: Управа клуба одрадила добар посао

Насмејана и добро расположена у сали подно северне трибине највећег српског стадиона у Љутице Богдана, Сања Малагурски, тим менаџер ОК Црвена звезда дочекала је играчице на првом тренингу. Ажурна и добро организована као и увек, Малагурски је учинила све да олакша почетак рада новом-старом тренеру и играчицама.

Чак ни “паклена” врућина није представљала проблем за девојке, јер се видела јасна жеља да на првом тренингу покажу квалитет којим располажу.

Добро познато тренерско лице је поново са нама, Ратко Павличевић. Надам се лепој и успешној сезони за Црвену звезду. Презадовољни смо како се завршила претходна, пласманом у Европу и дуплом круном. Остварили смо велики циљ, надам се да ћемо се ове радовати неким новим успесима – истакла је Сања Малагурски.

Бар за сада црвено-бели немају намеру да мењају базу. Љутице Богдана и у наредном периоду биће место окупљања током припремног периода.

-Већи део припрема одрадићемо у нашој сали на “Маракани”. У Београду смо, девојке су упознате са планом припрема, верујем да су и “наместиле” главу за све оно што их очекује. После базичног дела, биће и пријатељских утакмица. Имамо довољно времена да се припремимо за све што нас очекује, јер ове године касније почиње домаће такмичење због Светског првенства.

Црвена звезда је формирала добар тим за наредну сезону.

-Наша екипа је комплетирана. Управа клуба је одрадила јако добар посао. На свим позицијама смо комплетни, оно што је јако битно, имамо и базу од прошле године. Као што сам рекла, руководство Црвене звезде је одрадило фантастичан посао, ту су и неке искусније играчице, али и млађе које су остале овде. Добили смо појачања која ћемо у току месеца представити. Недостаје нам само још једна девојка, требало би да допутује из иностранства. Задовољни смо оним што смо урадили и како смо “скоцкали” екипу за нову сезону. Надам се да ће се девојке показати у пуном сјају.

Управа клуба тежи да Црвена звезда ове године направи корак даље у Европи, али то не значи да ће се запоставити домаће такмичење.

Из играчке перспективе, дефинитивно је играње Европе, испуњење сна. То је оно због чега вредно радиш, одричеш се многих ствари. Са друге стране “вуче” и неке друге изазове у смислу да сезона буде напорнија, али сигурна сам да ћемо се и припремати у том правцу. Биће нам сигурно напорно и изазовно да одбранимо дуплу круну. Ипак, Црвена звезда је име и баш тиме “вуче” слатку обавезу и намеће благи притиска. Верујем да ћемо лепо играти и поново се радовати на крају сезоне. Што се тиче Европе, битно је да не будемо само “пролазници и учесници” овог такмичења, већ да ове сезоне направимо запажене резултате, а то би требало да буде и лепа увертиру за будућност – објаснила је Малагурски.

Претходни текстМилуновић: За овакве навијаче се треба борити
Следећи текстКарте за Вождовац од данас у продаји