Станковић резимирао припреме

59

Фудбалери Црвене звезде окончали су припремни период у Словенији, а шеф стручног штаба нашег тима Дејан Станковић сумирао је све оно што је урађено у данима за нама и закључио да је екипа спремна за наредну сезону.

За почетак, говорио је о адаптацији Кингса Кангве и Османа Букарија чије квалитете изузетно цени.

– Изванредни су за почетак, јер кад се убаце два или више елемента у екипу која већ две до три године игра заједно, треба стрпљења и рада. Неоспоран је њихов играчки квалитет, само треба да имамо стрпљења да похватају све захтеве на које су наши момци навикли. Само да их убацимо у тај процес како би што пре схватили начин на који нападамо, на који се бранимо, наш интензитет игре и које су нам идеје на сваком делу терена. Они су доста квалитетни у сваком смислу те речи, тако да неће бити великих проблема што се тиче адаптирања на нову екипу.

Паклено се радило на Златибору и у Словенији.

– На Златибору су нам фалили репрезентативци, момци који су наставили после првенства да наступају за националне селекције, ту пре свега мислим на играче до 19 година, као и на Бена, Кангу и Борјана. Било је јако, свесно и наменски јако уз висок интензитет тренинга, јер знамо шта нас чека. Од 10. јула до 13. новембра имамо страшан и паклен ритам. Око 35 утакмица, што је практично једноставно првенство и то одиграти у четири месеца је заиста велики број мечева. На овим припремама смо резултатски истрпели мало. Видело се да су играчи „тешки“ и уморни, али боље да то буде сада, него кад почне првенство, јер је припремни период увек такав. Наишли смо и на вруће време које није уобичајно за Словенију.

Открио је Станковић и какав је статус Ибрахима Мустафе.

– Остаје и после припрема са нама, наравно.

Не брине Мистера изостанак добре реализације на припремним мечевима, поготово јер је много добрих ствари урађено, упркос умору.

– Сви знамо да је начин на који Звезда игра офанзиван и да нам је егзекуција изузетно битна. На овим припремама, ако нам је нешто фалило, то су голови, али бих био забринут да смо имали проблем у стварању шанси, а тога није било. Можда неки шут више ка голу смо требали да упутимо, јер смо у последњој утакмици имали доста одузетих лопти на половини противника, али нисмо искористили то, јер је фалило луцидности и свежине код последњег паса или у реализацији. Сигуран сам да се то може приписати умору, јер кад ниси луцидан, доношење одлуке у делићу секунде постаје теже. Игром у пољу, доласком на трећину противника, пресингом и агресивном игром сам задовољан, а играчи су све то изнели уморни, тако да можемо очекивати само бољитак. Када су уморни и испуне задатак који је од њих тражен, поготово у првом полувремену против Копра, не видим драму. Није лепо кад се изгуби, јер је Звезда клуб који је навикао на победе и то је нормално. Велики и амбициозан клуб и када се изгуби, у првом плану остане само резултат, али ко је гледао утакмицу и оно што смо замислили у првом полувремену, може да буде задовољан. Гледаћемо да у наредним мечевима окренемо и резултат у нашу корист.

Црвена звезда је добила озбиљна појачања у лику и делу Кангве и Букарија пре свега када је реч о брзини, а ту су и млади Ибрахим и Лучић.

– Ибрахим и Лучић нису изненађење, знамо њихове квалитете, али уживамо када гледамо Кангву и Букарија, озбиљна хитрина и брзина. Поготово Букари на првих 10, 15 метара и једино што могу да му замерим је што то више не користи. Имали смо две пријатељске утакмице, на њему инсистирамо да напада простор, јер се ради о играчу невероватних физичких предиспозиција и импресивне брзине. Од њега тражимо то, игру 1 на 1, али доћи ће то. Кангва је динамичан момак, јак и живахан на лопти, види лепо игру, такође је и чврст у дуелу, иако није корпулентне грађе. Од њих очекујем да побољшају Црвену звезду и да направимо корак напред.

Говорио је и о потенцијалном тандему Кангва-Канга на средини терена.

– Ретко која екипа игра без „осигурача“. Ми смо желели све да пробамо на припремама и у једном сегменту си јачи, али без лопте си слабији. Звезда начином на који игра, мора да има осигурање испред одбране у виду Санога или Срнића који је динамичан и покрива доста позиција. То је на нама, да им нађемо праву форму, а на њима је да буду концентрисани и да ако нека неко не почне утакмицу – нема одустајања. Имамо велики број мечева и свако ће нам бити потребан, а највише радимо на тој мотивацији, јер потврђивати се из године у годину на високом нивоу и дизати лествицу је озбиљан подухват. Гледамо и у неким другим клубовима да може доћи до засићења после великих успеха. Прошла сезона је била нестварно тешка и нестварно лепа, а мотивација не сме да изостане, јер сам сигуран да нам следеће првенство неће бити лакше од претходног. Имали смо свега 14 дана одмора после напорне сезоне и ушли у јак рад и нормално је да ће играчи да буду тежи и да немају свезине, јер је две недеље заиста мало. То је као да имаш истегнуће првог степена, седам дана си на поштеди, тренираш, па играш утакмицу – такав одмор смо имали. Радимо на много тога, али ова група момака је доста пута показала да ко не зна да пати, тај не зна ни да се радује, тако да су они спремни за наредну сезону.

О уласку у Лигу шампиона…

– Сви се томе надамо и тежимо ка томе и радимо на томе. Никада нисам себи правио алиби, не желим ни сад, али ако је један Жозе Мурињо рекао за Рому да је Лига конференција њихово такмичење и да ће све урадити да играју Лигу Европе и направе искорак… Жозе је јак на речима, то знамо, али смо и ми у претходне две сезоне показали да можемо да играмо са озбиљнијим клубовима и екипама од нас. Урадићемо све да прођемо треће коло, а после у плеј-офу… Не могу да кажем да немамо шта да изгубимо, али доста ће нам бити лакше да играмо против било кога ту, јер знамо шта то доноси, као и титула следеће сезоне, тако да имамо леп пут испред себе. Када будемо прави и одговоримо на сва питања која нам поставе на терену, можемо да се надамо историјском успеху Црвене звезде.

Говорио је Станковић и о играчима који конкуришу на бековским позицијама.

– Родић, по мом мишљењу, у Србији нема замену, а ни у иностранству, ако ћемо да доводимо домаћег бека. Он је наш најбољи леви бек, тако да када Родића нема, гледаћемо да се адаптирамо, јер има момака који могу да покрију леву страну као што је Гобељић, па и Срнић кад је тешка ситуација. На десној страни имамо Пићинија, такође и Гобељић може ту да игра и то су момци на које рачунамо.

Истакао је Мистер да се Бакајоко бори за нову шансу.

– Ми имамо одличан ростер и Бакајоко је неко ко је имао прилику да се наметне и добијао шансу, али се није снашао. Ту је са нама, вредно тренира и ради и чека нову прилику, а уједно је и добија, поготово на припремама. Ипак, то мора да буде убедљивије да би конкурисао за првих 11.

Уз екипу остаје и голман Никола Васиљевић који је претходне сезоне био позајмљен Напретку.

– Неће Васиљевић ићи нигде. На њему је да се избори за статус и позицију.

Фалко је остао у Италији како би пронашао нови клуб.

– Не знам да ли је пронашао клуб, то је питање за управу.

Бираним речима је Мистер говорио о квалитетима Немање Милуновића, некадашњег штопера нашег тима.

– Не бих трошио речи о Милуновићу, јер је он пре свега један одличан човек за свлачионицу и клуб и феноменалан играч који се код нас у систему показао и доказао. Пре две године је био изабран за једног од најбољих одбрамбених играча у Лиги Европе, то све говори о њему. Ако би се вратио, био би појачање у сваком смислу те речи, али неке ствари не зависе од Црвене звезде.

На последњој припремној утакмици, улогу централног нападача добио је Катаи.

– Ако узмемо у обзир да су Охи и Павков били повређени, било је нормално да Катаи или Бен буду први шпицеви, није то неки експеримент. Пробали смо да се адаптирамо и слажем се да нам фали завршни ударац, али ако на сав овакав умор изгледамо добро у пољу и долазимо до шанси… Када то прође и адаптирамо се на такмичарски ритам, изгледаћемо много боље.

Не сматра Мистер да постоји проблем у одбрани нашег тима.

– Не треба нам појачање ту. Један шут против Копра – један гол. Један кикс против Домжала, несвиран фаул над Ераковићем, центаршут и наша деконцентрација. Против Брава смо примили гол из пенала, да ли је био или не је мање важно, али у све три утакмице смо имали доминацију. Нема великих проблема у одбрани, али концентрација мора да буде на врхунском нивоу, јер кад играш са екипама које су подређене, једну шансу искористе, после се врате и бране организовано и постаје све теже да им даш гол.

Још увек није преломио Станковић ко ће од „бонуса“ остати ту наредне сезоне.

– Имамо још времена до одлуке који ће „бонуси“ са нама провести наредних годину дана, у смислу конкурисања, али и играња за Црвену звезду. Велики су захтеви и очекивања, тако да ћемо пажљиво одабрати момке који су спремни да то изнесу на својим леђима и што се тиче игре и што се тиче притиска.

Генералну пробу пред почетак сезоне, наши фудбалери ће имати 3. јула када ће гостовати Зениту у Сочију.

С обзиром да смо радили изузетно јако и да смо на три дана играли утакмице, очекује нас тежак пут до тамо пре свега, у смислу одласка и повратка, а видећемо ко ће играти. Ко год да изађе на терен, захтеви су исти, а сигурно нећу ризиковати са играчима који имају мање физичке проблеме, јер знамо за шта се спремамо и битно је да од 10. јула сви буду здрави и прави за почетак првенства и оно што нас очекује у наставку – подвукао је Станковић.

Претходни текстОпоравак, па Русија
Следећи текстЗлато и рекорд Медитеранских игара за Синанчевића – 21.29 метар!