Рајко Митић – прва Звезда црвено-белог сазвежђа

215

Ако је кроз ваш клуб продефиловало неколико десетина хиљада фудбалера, уз то се за тај клуб у огромној већини навија за у држави и региону, па се ту освајају бројне титуле – домаће, континенталне, интерконтинентале, а само ви сте прва Звездина звезда, само ви имате бисту испред Стадиона и само по вама се поменути Стадион зове, онда сте ви били дефинитивно фудбалска и људска легенда. Онда сте Рајко Митић, а ово је Црвена звезда!

За оне старије који су имали ту част да буду савременици Рајка Митића као фудбалера, он је синоним за господство, луцидност и то да је фудбал заправо елегантна игра у којој се само највећи мајстори издвоје и освоје срца навијача. Млађи, са херојима свог доба, помно слушају о Чика Рајку, зачетнику фудбала на овим просторима и човеку захваљујући коме се са „шутирање лопте ногом“ прешло на фудбал – најважнију споредну ствар на свету. Е па за Рајка је Звезда можда била и најважнија ствар на свету! Верујем да се многи од вас проналазе у овим речима, али немојте да вас то брине, јер ако је Чика Рајко тако гледао на Звезду, онда ваша перцепција никако не може да буде погрешна, јер то је – болест којој нема лека. Мада, тај лек нисмо никад ни тражили, јер нам реално и не треба, е зато је Звезда највећа, а Рајко један од првих синонима на звездаштво.

Управо данас, чика Рајко би напунио 99 година и вероватно наставио да буде један од највећих Звездиних амбасадора, како то и приличи сваком ко је икад прошао кроз тунел Маракане, пардон стадиона“Рајко Митић“, а камоли првој Звездиној звезди.

Покривавши позицију десне полутке, за Звезду је одиграо 572 утакмице и постигао 262 гола. Звездин дрес је са поносом носио скоро 14 година, од оснивања – 4. марта 1945. до новембра 1958. године када се у финалу Купа победом од 4:0 против Вежа опростио. Био је капитен Звезде и освојио је шест титула и четири Купа. Од 1960. године, по окончању каријере, наредних шест година се налазио на челу стручног штаба нашег клуба.

Од 21. децембра 2014. године одлуком Скупштине клуба, а на предлог навијача, стадион Црвене звезде носи име Рајко Митић, а од 18. новембра 2017. испред стадиона постављена је биста прве Звезде нашег сазвежђа.

Претходни текстТрећа „стотка“ за осму победу пред одлучујући меч Еврокупа
Следећи текстЗвезда у Купу са Радничким из Ниша