Златним ватерполо јуниорима уручене плакете „Наш шампион“

101

Ватерполо клуб и Спортско друштво Црвена звезда организовали су свечани пријем и коктел ватерполистима Владимиру Мишовићу, Вуку Милојевићу и Марку Радовићу поводом освајања златне медаље на јуниорском Првенству света у Прагу.

Присутне званице, представнике медија, чланове, пријатеље и представнике клубова Црвене звезде поздравили су Игор Милојевић, генерални секретар Спортског друштва Црвена звезда и директор Ватерполо клуба, проф др Петар Шкундрић, председник Скупштине Спортског друштва Црвена звезда и др Небојша Човић, председник УО Спортског друштва Црвена звезда и председник КК Црвена звезда мтс.

Игор Милојевић није крио задовољство чињеницом да су сва три момка поникли у Црвеној звезди, а да су Марко и Вук од првог завеслаја чланови клуба.

Добар дан свима, желим да вам се захвалим што се дошли. Желим и да се захвалим ватерполистима на предивном успеху, који није дошао преко ноћи. Моје велико задовољство, моја велика част је што могу данас овде да вас поздравим испред Спортског друштва Црвена звезда, и да са вама заједно сумирам један мукотрпни и велики рад, који сте ви заслужено крунисали медаљом светског шампиона. Поносан сам јер су ова деца порасла поред деца, порасла су у условима о којима не желим баш сад пуно да причам, али захваљујући вама будуће генерације имаће прилике да раде у много бољим условима и имаћемо једну светлу будућност у ватерполу. Желим да се захвалим и Ватерполо савезу Србије који вам је омогућио тај несметани рад, два и по месеца сте много радили. Овом приликом бих се захвалио и вашем селектору, Урошу, који је својом енергијом допринео да репрезентација Србије буде то што јесте. А пре свега, вама хвала од срца. Не бих да вам одузимам време, да вас враћам у прошлост, не бих да вас подсећам какви сте слатки, мали медведићи били. То ће остати за сва времена. А ви сте, једноставно, неко ко је узор и перспектива свим члановима Ватерполо клуба Црвена звезда, и пут ка ономе чему ћемо посветити пажњу. Млађе категорије и на који начин се долази до репрезентације, на који начин се долази до првог тима. Само рад, рад и рад. Желим вам пуно успеха у даљој каријери, хвала свим ватерполистима Црвене звезде, који су били и отишли, који су правили историју клуба. Без вас данас не бисмо били овде.

Професор др Петар Шкундрић је евоцирао успомене на прве ватерполо успехе и пожелео нашим надама да и у наредном периоду буду весници успеха Црвене звезде и репрезентације Србије.

Задовољство је видети овакву младост и Звездине садашње и будуће снаге, које ће проносити славу и Звезде, али проносити и националну славу везано за ватерполо спорт. Ватерполо је значајно допринео у нашој земљи, још пре неких педесетак година, угледу, стварању једног бољег амбијента за све спортске гране. Пошто сам ја овде најстарији, Виктор, председник нашег Ватерполо савеза Србије, који је уложио себе у развој ватерпола и у СРЈ и у Србији, посебно у Звезди остварио највеће могуће резултате, није се ни родио када се одржала Олимпијада 1968. године у Мексику. То је прва златна медаља ватерполиста, имао сам срећу да вас познавао лично скоро целу ту екипу. Не зна се да ли су били већи и бољи спортисти, људи професионални у пословима које су радили. Од Зорана Јанковића, за кога сви мисле да је партизановац јер је све велике резултате постигао у Партизану, али он је био велики звездаш. Између осталог, после је као тренер водио Звезду седамдесетих. Био је и мој студент и мој велики пријатељ. Као што је био и Гале Мушкатировић, најбољи голман, а Зоран Јанковић најбољи играч на свету. Гале Мушкатировић и ја смо заједно радили двадесетак година на Технолошком факултету, као колеге, он је нажалост рано преминуо. Сваког ватерполисту којег сам упознао био је одличан спортиста, одличан човек, одличан професионалац, и ви сада настављате оно што је у 20. веку постигнуто и урађено. То је била огромна срећа. Појам среће још нико, па чак ни филозофи, нису до краја дефинисали. Срећа је онолика са колико људи можете да је поделите, а ви ваше задовољство и вашу срећу делили сте са милионима људи, који воле ватерполо. Хвала вам пуно, ја очекујем и желим, као навијач, да Звезда буде увек звезда водиља, и да ви постижете исте или боље резултате које су Звезда и наша репрезентација већ постизали. Укључујући и овај последњи са Дејаном Савићем, који је везан за ову кућу и за нашу Звезду, која сија најтоплијим и најсветлијим пламеном. Желим вам сву срећу.

Др Небојша Човић је честитао Владимиру, Вуку и Марку и апострофирао значај рада у систему млађих категорија.

Добар дан, честитам Владимиру, Вуку и Марку на великом успеху који сте постигли за своју земљу, честитам председнику Ватерполо савеза Србије, јер није само млада репрезентација првак света него је и А репрезентација осветлала образ на Олимпијади. Очекивали смо од многих других Савеза да направе сличне резултате, међутим, у спорту је просто. Ако имате резултат – добро радите, ако немате резултат, нешто није у реду. Ово вас тројицу као младе људе не треба ни да понесе, ни да занесе, него треба да буде додатна енергија и мотивација да се још додатно ангажујете и да направите још боље резултате. Наравно, при томе, треба да се ишколујете и да будете ишколовани људи. Али, оно што цео систем Црвене звезде покушава, и ја мислим да у великој мери успева, не само сад него и годинама уназад, то је да производи шампионе. У свим спортовима. Дајући тиме не само клупски допринос и покривајући ово наше име, великог система Спортског друштва Црвена звезда, него и својој земљи и својој репрезентацији. Нема веће афирмације него представљати своју земљу, освојити и направити изузетно добре резултате. Ми ћемо се у Црвеној звезди, у складу са нашим могућностима, у свим спортовима трудити да афирмишемо тај систем рада и производње, да ме не разумете погрешно, домаћих играча. Али кажем, у свим спортовима. Времена нису лака, ми нисмо пребогата нити земља, а чим смо таква земља не можемо да будемо нити пребогати у систему спорта. Али, као што видите, успевамо да се носимо. Свака вама част момци, и запамтите: рад и само рад може да да одређени резултат. Од празних прича и говора, и убеђивања, а обично су ту присутне менаџерске димензије, када се направи велики резултат који покушавају да вам уђу у главу, неће се ништа направити. Доброг играча не ангажује и не налази му нови клуб менаџер, налази његова игра и његов приступ. Сусрећете се са много тих спекуланата у спорту, има их, појављују се и у великој мери и на нашим просторима, али мислим да сте ви здрави момци, сасвим на земљи, и да имате људе: и Игора и Виктора, и низ других који су прошли разноразна искушења у спорту. Још једном вам честитам и свака вам част. Живели.

Владимиру Мишовићу, који је изабран и за најбољег голмана турнира, плакету је уручио проф др Петар Шкундрић.

Добар дан свима, хвала вам на честиткама, хвала вам што сте дошли. Драго ми је што сам представљао своју земљу и што сам на неки начин представљао овај клуб, коме дугујем сваки свој напредак, сваки свој тренутак у спорту. Дивно је бити део једна овакве екипе, као што су ови момци, који су дошли данас да буду ту са нама, да нас подрже.

Вуку Милојевићу признање је уручио генерални секретар СД Црвена звезда и директор Ватерполо клуба Игор Милојевић.

Велика ми је част што сам део овакве црвено-беле фамилије, и пре свега бих хтео да се захвалим Ватерполо клубу Црвена звезда што ми је омогућио овакав напредак и успех у спорту. Хвала вам што сте дошли да нас подржите и честитате велики успех. Хвала вам пуно.

Марко Радовић је признање примио из руку др Небојше Човића, председник УО СД Црвена звезда и председник КК Црвена звезда мтс.

Хвала вам што сте дошли, пре свега, желео бих да се захвалим својим саиграчима, без којих овај успех не би био толики. Подржавали су нас током целе сезоне када смо падали, када смо били и добри и лоши, увек су били ту. Хвала Управи клуба и наравно целом Спортском друштву без којих наша афирмација, нас тројице, и будућих генерација, не би била то што јесте. Ова награда представља још већи подстрек да у никад јачој, нашој лиги постигнемо још вече успехе и донесемо Звезди нове вредне трофеје. Хвала. 

Уз заједничку слику за успомену, још једно изненађење је чекало све присутне, торта поводом 19. рођендана Вука Милојевића.

Спортско друштво Црвена звезда још једном честита Владимиру, Вуку и Марку на изузетном резултату и жели пуно среће и много успеха у наставку каријере.

Претходни текстДве медаље за црвено-беле на Балканском првенству
Следећи текстМладеновић: Ривал је много јак, али верујем у Звезду