Ришаиро Живковић у Звезди

24

Црвена звезда је ангажовала још једно капитално појачање у овом прелазном року, а реч је о нападачу Ришаиру Живковићу који је са нашим клубом потписао трогодишњи уговор.

Срећан сам што сам потписао за Црвену звезду. Сада када је све завршено, не могу да скинем осмех са лица и да дочекам да заиграм. Мислим да се све ово дешава у правом тренутку моје каријере. Очекујем да освојимо титулу, да будемо што бољи у Лиги Европе и да помогнем тиму што је више могуће. Желим добру сезону за нас. Увек сам пратио Звезду, био сам овде и прошле недеље против ТСЦ-а, гледао све квалификационе утакмице, упознат сам и са богатом историјом. Гледао сам и утакмицу против Чукаричког, навијачи су фантастични. Мало је таквих навијача у свету, који здушно бодре свој клуб. Хоћу да будем добар у Звезди, да дам све од себе и покажем се у правом светлу. Не бих да лицитирам о броју постигнутих голова, само желим да помогнем тиму – закључио је Живковић који је задужио дрес са бројем 30.

Задовољан због потписа Живковића био је и наш спортски директор Митар Мркела који истиче да је добро упознат са његовим квалитетима.

Веома ми је драго што је дошао у Звезду. Добро га познајем, још док сам био у Фудбалском савезу Србије, разговарао сам са његовим оцем и њим о могућности да заигра за нашу репрезентацију, али то се тада није остварило. Сарадња је остварена сада доласком у Црвену звезду. Ради се о талентованом играчу ком је предвиђена велика каријера. Ајакс га је довео још са 17 година, али није било све како је замишљено. Међутим, сматрам да у Звезди може да досегне висине. Има таленат и атлетске способности, пре свега брзину, као и осећај за гол. Биће појачање и за првенство и за Европу – закључио је Мркела.

Ришаиро Живковић је рођен 5. септембра 1996. године у холандском граду Асену, а корене „вуче“ из Србије, тачније из Пирота одакле му је мајка. Фудбалски се школовао у Фоксхолу и Гронингену за који је забележио и прве сениорске минуте где је у потпуности скренуо пажњу на себе и понео епитет једног од најталентованијих фудбалера Холандије. Он је као шесанестогодишњак дебитовао, а онда у наредне две године на 40 утакмица постигао 11 голова, после чега је уследио прелазак у Ајакс. Тамо је доминирао у другом тиму и постигао 27 голова на 40 мечева, док се за славни холандски клуб два пута уписао у стрелце на 10 утакмица. Уследиле су позајмице у Виљем (18 утакмица и четири гола) и Утрехт (38 утакмица и 12 голова), а потом и прелазак у Остенде. У белгијској екипи је на 58 мечева постигао 16 голова, да би се потом обрео у Кини и заиграо за Чангчун Јатаи (31 утакмица и 15 голова), одакле је отишао на две позајмице, прво у Шефилд Јунајтед (пет утакмица), а потом и у Гвангжу (осам утакмица и четири гола). Живковић, који осим позиције централног нападача, може да игра и бочно, је у својој досадашњој каријери показао способност да постиже голове. Такође, прошао је и све млађе категорије холандске репрезентације, а поседује и српски пасош.

Претходни текстУчлани се – буди звездаш!
Следећи текстРукометаши трећи у Горњем Вакуфу, следи 9. „Гужвин меморијал“