Упознајте Гент

91

Црвена звезда ће се у оквиру групне фазе Лиге Европе састати са Гентом, Хофенхајмом и Либерецом, а ми ћемо Вам детаљније представити наше опоненте у оквиру континенталне одисеје изабраника тима који са клупе предводи Дејан Станковић. Данас је то Гент.

Своје учешће у европским такмичењима за ову сезону Гент је, као и Црвена звезда, започео у Лиги шампиона. Кренули су од трећег кола квалификација и прво савладали бечки Рапид на домаћем терену резултатом 2:1, погоцима Дорша и Јаремшчука, иако је занимљиво да је тим из Аустрије према статистичким подацима био опаснији на том мечу (већи посед, већи број удараца ка голу, више додавања). У плеј-офу су се састали са кијевским Динамом и изгубили обе утакмице. Није наш ривал оставио посебно добар утисак у овим квалификацијама, јер је прво био поражен на домаћем терену 1:2 (Клајндинст), али треба рећи да су играли са играчем мање током већег дела другог полувремена, а потом их је Динамо веома убедљиво победио 3:0. Упркос томе што резултат из Кијева говори једно, статистика каже да је Динамо постигао три гола из четири шута, док је Гент чак 14 пута шутирао ка голу – али без да су успели да матирају Бушчана.

Гент је прошлу сезону завршио као вицешампион у Белгији, у првенству које је прекинуто. Они су после 29. одиграних кола имали 55 бодова, што је за петнаест мање од водећег Клуб Брижа, али су били тим који је постигао највише погодака до тада (59), док им је одбрана била слабија од свих других екипа које су избориле пласман у Европу (примили су 34 гола). У новој сезони првенства Белгије одиграно је укупно осам мечева, а Гент није стартовао онако како је планирао. Наш ривал је на 12. месту са девет освојених бодова. Највећа претња црвено-белима биће украјински нападач Роман Јаремчук, као и младе снаге – Осман Букари и Гиорги Чакаведзе који нема велику минутажу, али важи за једног од најталентованијих фудбалера у белгијском првенству. Капитен тима је искусни тридесетједноогодишњи Вадис Ођиђа Офое, док стабилност везном реду гарантује француски интернационалац Елиша Овусу. Гент са клупе предводи Вим Де Декер који је био асистент претходном шефу струке, а на тој позицији ће бити све док клуб из Белгије не промовише новог тренера.

Црвена звезда није кроз историју имала прилике да се сусретне са Гентом у такмичарским утакмицама.

Гент као фудбалски клуб је основан 1900. године, а до тада је био гимнастичарско удружење. Иако постоје већ 120 година, освојили су само једну титулу првака Белгије и то у сезони 2014/15, када су тријумфовали и у Суперкупу, док су победници Купа били у три наврата (1963/64, 1983/84, 2009/10).

Претходни текстСада је важно
Следећи текстЗвездаши учествовали у Дечијој недељи