Омонија – Црвена звезда 1:1 (пенали 4:2)

55

Упркос томе што је Црвена звезда боље играла и имала више прилика, фудбалери Омоније су били присебнији у извођењу једанаестераца, који су уследили после 120 минута игре након којих је резултат био 1:1, и са 4:2 обезбедили пролазак у наредну рунду квалификација за Лигу шампиона.

Омонија – Црвена звезда 1:1 (1:1, пенали 4:2)

Стадион: ГСП, Никозија.

Судија: Крис Каванаг (Енглеска).

Стрелци: Лифтнер у 31. минуту за Омонију, а Иванић у 45. минуту за Црвену звезду.

Пенали: Гаврић (гол), Гомез (гол), Бен (гол), Гомеш (гол), Фалћинели (промашај), Асанте (гол), Дегенек (промашај), Лецијакс (гол).

Омонија: Фабиано, Ланг, Хубочан (од 90. Кусулос), Лифтнер, Лецјакс, Гомез, Гомеш, Тијаг (од 118. Асанте), Папулис (од 98. Лизу), Ботеак, Какули (од 65. Сене).

Резерве: Кирјакидис, Сене, Дуриш, Кусулос, Мавриас, Лизу, Асанте.

Црвена звезда: Борјан, Гобељић, Милуновић, Дегенек, Родић (од 106. Гајић), Саного, Иванић (од 81. Јованчић), Канга, Бен, Катаи (од 101. Гаврић), Вукановић (од 89. Фалићнели).

Резерве: Поповић, Гајић, Панков, Јованчић, Николић, Гаврић, Фалћинели.

Жути картони: Саного, Катаи, Милуновић, Гајић (Црвена звезда), Хубочан, Ланг, Гомез, Кусулос, Сене (Омонија).

Шут Тијага са више од двадесет метара тик преко гола, сумњива ситуација у којој је Бен заустављен пред противничким шеснаестерцом коју судија није окарактерисао фаулом и феноменалан Катаијев продор по левом боку који је Фабијано успео да одбрани. И све то у првих пет минута, што је најавило веома узбудљиву утакмицу.

Опробао је и Канга ударац у осмом минуту меча после контре у којој су суделовали Иванић и Катаи, али је шут везисте из Габона завршио преко гола. Пет минута касније се није либио ни Иванић да искоса са леве стране гађа угао Фабијановог гола, али је на висини задатка био искусни чувар мреже. Лукаво је Родић покушао у 22. минуту. Видео је да је Фабијано изашао ван петерца, он се налазио на левом боку и уместо центаршута је упутио директан ударац, али се резултат није променио.

Ређали су се опасни напади изабраника Дејана Станковића, па је и Канга у 26. минуту феноменално центрирао за Бена који је главом шутирао преко гола. Упркос томе што су црвено-бели имали више од игре и бројне прилике, домаћи су дошли до предности у 31. минуту. Извео је Гомез корнер, а у петерцу нашег тима се најбоље снашао Лифтнер и послао лопту у мрежу. Ослањали су се фудбалери Црвене звезде и даље на ударце дистанце, па је у два наврата до краја полувремена шутирао са преко двадесет метара, али је изједначење уследило после ударца главом и то из казненог простора. Играо се 45. минут када је Бен феноменално центрирао, а Мирко Иванић је високо скочио и прецизно главом, у маниру расних голгетера, послао лопту у мрежу за изједначење у последњим секундама првог дела игре.

Катаијев ударац после продора по левом боку је означио старт другог полувреме, а уједно и најавио то да ће црвено-бели нападачки приступити наставку игре у жељи за преокретом. Запретила је наша „десетка“ и после слободног ударца у 54. минуту. Одлично је Катаи шутирао, пребацио живи зид, лопта је била виђена у голу, али се Фабијано издужио и одбранио. Комбинација Родића и Бена, свега четири минута касније после покушаја из слободног ударца, завршила је преко пречке, иако је нападач са Комора био неометан на десетак метара од гола.

Мало је фалило Иванићу да сам преокрене резултат. Играо се 62. минут када му је Гобељић одиграо повратну лопту, наш везиста је шутирао из прве, али поред стативе, иако је утисак да је стајао мало искоса и да позиција није била једноставна. Запретили су и домаћи на другој страни преко Ботеака, али је Борјан био на висини задатка и успео да заустави изгледну прилику фудбалера Омоније. Велике проблеме дефанзивној линији домаћих правио је Родић сјајним продорима по левом боку. Један такав био је и у 75. минуту када је протутњао по страни, одиграо лопту за Бена, али је Хубочан био на правом месту и изблокирао ударац нашег нападача. Шутирао је и Јованчић у 87. минуту тик поред стативе, а и у последњим тренуцима меча је мало фалило Милуновићу да реши питање победника, али се ипак отишло у продужетке.

У првом продужетку се углавном играло на средини терена, са мноштвом оштрих дуела и без конкретнијих прилика на обе стране. Наставило се тако и у другом продужетку, а мирнију игру прекинуо је Гаврић у 112. минуту када је после шутирао тик изнад пречке гола домаћих и још једном показао да је феноменалан када се нађе очи у очи са противничким дефанзивцима. Осим тога је и Бен покушао у 120. минуту главом после центаршута Милуновића, али је резултат после продужетака остао 1:1, па су уследили пенали.

Ипак, после пенал-серије успешнији је био домаћин. Резултат је био 4:2 у извођењу једанаестераца за Омонију. За наш тим су погодили Жељко Гаврић и Ел Фарду Бен, а промашили Дијего Фалћинели и Милош Дегенек, док су у редовима кипарског првака прецизни били сви извођачи, што је било довољно за тријумф.

Претходни текстПобеда црвено-белих у Лакташима
Следећи текстСтанковић: Борили смо се, али је фалио још један гол